Svaki provod tokom praznika uključuje konzumiranje alkohola – čak i porodična okupljanja (koja vas možda inspirišu da praznite čašu za čašom) i bilo bi pametno da smislite strategiju. Ne želite da se proteturate mamurni kroz žurke i druženja, već želite da se pokažete u najblistavijem izdanju i da se super provedete. Razmotrite svoja prethodna iskustva, i odlučite kako želite da se osećate, a zatim usvojte taktike koje praktikuju pametne i zdrave žene.

Zdravo konzumiranje alkohola

Kada je reč o zdravom pristupu piću, ne postoji jedno rešenje za sve. Svako ima svoju meru i svako najbolje zna koliko može da popije, a da ne pretera. Neki ljudi imaju veću toleranciju i mogu da popiju značajne količine alkohola, a da ih tek malo uhvati, a neki su pijani od jedne čaše pića – zavisi od mnogih faktora. Ako spadate u osobe koje mogu mnogo da popiju, vi najbolje znate kako vaše telo to podnosi kasnije i svakako ne morate da koristite svoje kapacitete do kraja. A ukoliko se napijete od jedne čaše i hteli biste da možete da popijete malo više, ima trikova koji vam mogu pomoći u tome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Međutim, ako se pitate šta je zdravo konzumiranje alkohola, wellness stručnjaci se uglavnom slažu da to kao koncept ne postoji – konzumiranje alkohola naprosto nije zdravo ni u jednoj varijanti. Ako tražite neko opšte pravilo za orijentaciju, toleriše se dnevno najivše tri čaše ili čašice, u zavisnosti od toga da li pijete pivo, vino, ili žestoko piće. Ženski organizam ima manju toleranciju na alkohol, jer ima manje enzima za njegovo varenje, a i ženski hormoni utiču na sposobnost podnošenja alkohola. Ključno je pažljivo konzumiranje alkohola, a to znači da treba da poznajete svoje granice i da osluškujete svoje telo. Ono će vam jasno reći da li možete popiti još jedan koktel (koje generalno treba izbegavati, jer sadrže više alkohola i više šećera).

Trikovi za pametno konzumiranje alkohola

Neka vam voda uvek bude pri ruci

Prvo što treba da uradite kad sednete za prazničnu trpezu, ili se okupite na žurci, jeste da popijete veliku čašu vode (najbolje sa limunom), kako biste se hidrirali i sprečili da zbog žeđi popijete više nego što vam prija. Svako žestoko piće konzumirajte uz pijuckanje vode, a jedna od standardnih preporuka (koje stvarno rade) jeste da posle svake čaše pića popijete čašu vode. To omogućava prirodnu detoksikaciju tela, jer mu daje dovoljno vremena da filtrira alkohol i pomaže da imate miran san i izbegnete mamurluk.

Nemojte piti na prazan stomak

Da biste organizmu omogućili stabilno konzumiranje alkohola, treba da ga snabdete hranljivim materijama. To znači jelo pre i posle konzumiranja alkohola. Najbolje je da uzmete obrok pun proteina, pre nego što počnete da pijete i da dodajte po koji zalogaj uz piće. Ovo usporava varenje alkohola i uspostavlja bolju kontrolu šećera u krvi, smanjujući opojne efekte pića. Ako vas očekuje večernje okupljanje, počnite dan uravnoteženim doručkom i kroz svaki obrok unesite dovoljno čistih proteina i fitonutrijenata. Takođe ne bi trebalo ni kafu da pijete na prazan stomak – velika čaša vode je preporučljiva pre kafe.

Pročitajte i ovo: Uticaj alkohola – šta vaš tip „pijane ličnosti“ otkriva o vama

Izaberite čisto žestoko piće

Mnogo je bolje da umesto očaravajućih koktela odaberete „žestinu“ (votka, tekila, džin) i da uz svaku čašicu popijete čašu vode. Ako ne volite rakije, odlučite se za vina. Crvena ili bela vina se piju uz jelo i lakše možete kontrolisati umereno konzumiranje alkohola, a vina imaju i antioksidativna svojstva. Preporuka je da izaberete osvežavajuće piće bez dodatnog kofeina, šećera i veštačkih aroma (bez ukusa koji vas navodi da popijete više nego što vam prija).

Vino možete razblažiti gaziranom vodom – špricer pojačava hidrataciju, omogućava da češće napunite čašu, sa prepolovljenim efektom kada je ispraznite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Napravite plan za konzumiranje alkohola

Pre nego što krenete u provod, napravite plan – odlučite da li ćete prestati da pijate pre ponoći, da li ćete popiti tri, četiri, pet pića i da li ćete angažovati partnera za odgovornost (udružiti se sa nekim ko će vas podsetiti na dogovor, kao i vi njega). Možda vaš plan uključuje sve navedeno – i to je odlična strategija.

Preporuka je da prestanete da pijete tri sata pre nego što odete na spavanje, kako biste mogli mirno da spavate. Budite realni u proceni svojih kapaciteta – vi najbolje znate koliko pića možete podneti i kako (ne želite da) se osećate ako preterate. Ako poznajete svoju sklonost da popustite i zaboravite na svoje odluke kad veselje počne, dogovorite se sa prijateljem da jedno drugo pratite tokom cele večeri. Možete ugovoriti signale upozorenja koje ćete razmeniti ukoliko je potrebno. Ovo se može ispostaviti kao najbolja taktika za podršku slabostima karaktera – osećaj da ste sa nekim „u zaveri“ i da delite tajnu, daje avanturistički i zabavan ton, zbog čega ne osećate otpor ograničenjima koja ste sebi postavili. Psihološki je sasvim drugačiji doživljaj kada je nešto dogovor, nego kada je zabrana.

Postavite granice

Ne dozvolite da vas bilo ko nagovara na konzumiranje alkohola – ponekad su najveći neprijatelji vašeg zdravlja i dobrog provoda dobronamerni rođaci i prijatelji koji ne prihvataju „ne“ kao odgovor i koji vam prete da će se uvrediti ako ne nazdravite sa njima. U redu, nazdravite, prinesite čašu ustima i ostavite je punu. To je, zapravo, opcija broj dva. Prva je da otvoreno, jasno i aktivno postavite i odbranite svoje granice, koliko god pripiti rođaci i prijatelji bili nasrtljivi. „Ne, hvala“ je sasvim dovoljno. Možete dodati: dosta mi je za večeras, a ako je osoba baš nasrtljiva: ne želim da popijem još jednu čašu, jer ću se posle loše osećati, da li ti želiš da se loše osećam? Žaoka savesti se možda može probiti do njihove svesti, pa će vas ostaviti na miru. Ako su oni već odavno prekoračili svoje granice i plutaju u izmaglici u koju će i sutra ostati bolno umotani, lažirajte pijuckanje, oni se ionako neće sećati.

Konzumiranje alkohola treba da bude prijatnost i uživanje, a ne obaveza koju vam drugi nameću. Ako ste pozvani na veče koje podrazumeva opijanje i ne sviđa vam se da učestvujete u tome, možete odbiti poziv. Ili možete otići ranije, dok pijanstvo još nije postalo neprijatno i društvo je još uvek prirodno veselo i zabavno.

Pročitajte i ovo: Kako da posećujete žurke ako ne konzumirate alkohol

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments