Trka za postignućima učinila je savremen način života toliko stresnim, da su odmor, opuštanje i usporavanje postali luksuz, a termin soft life opisuje težnju da damo prioritet uživanju u životu, ne dozvoljavajući da nas proguta toksična produktivnost. To je stil života koji promoviše odmor i lakoću, nasuprot stalnom naporu da radimo dok ne padnemo od umora i stičemo sve više stvari i zasluga, na koje ne stižemo da se osvrnemo i da u njima uživamo i da zbog njih sebe nagradimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Šta je soft life

Mek stil života nas podseća da ambicija ne treba da bude robija i da napor da ostvarimo svoje snove ne treba da nam oduzima radost življenja, a to podsećanje nam je očigledno potrebno. Ljudi ne mogu da funkcionišu kao roboti i radna etika nije naš jedini identitet – u savremenom svetu prezauzetost ide ruku pod ruku sa sagorevanjem i stresom i borba za status, uspeh, uticaj i materijalne vrednosti implicira borbu da sačuvamo zdravlje i razum.

Soft life može biti način da odustanemo od borbe i trke i stavimo na prvo mesto brigu o sebi, dajući prednost radosti i iskustvu.

Opet, to ne znači odustajanje od ostvarenja u karijeri, već da se i u profesionalnim naporima rukovodimo radošću i ispunjenošću, što može značiti napuštanje posla na kome smo nesrećni i koji nam narušava zdravlje, ili oslanjanje na aspekte posla koje volimo i u kojima uživamo. Mek način života je u suštini postavljanje granica gde je potrebno, negovanje ravnoteže, samosvesti, namere i radosti.

Kako da praktikujete mek stil života

Odvojte vreme za odmor

Odmor je ključan za produktivnost – ne možete da radite ako niste odmorni. Telu i umu je potrebno gorivo, a to nije samo zdrava ishrana, redovno vežbanje i dobra forma i rutina spavanja – potreban vam je odmor svake vrste, fizički, mentalni, emocionalni, psihološki, intelektualni. Potrebno vam je vreme da se isključite i mirujete, jer je to važno ne samo za vaše mentalno zdravlje, već i za vašu kreativnost, produktivnost i uživanje u životu. Zakažite pauze u svom radnom danu i tretirajte ih kao obavezu, kao što biste tretirali zdravstvene preglede ili radne sastanke.

Upravljajte stresom

Najvažnije umeće u savremenom svetu je upravljanje stresom – reakcija „bori se ili beži“ izaziva pustoš u našem blagostanju, dovodeći do migrena, problema sa varenjem, anksioznosti. Svako se različito nosi sa stresom, pa bi trebalo da isprobate tehnike kao što su meditacija, svesno disanje, šetnja, optimizacija sna. Radite sve što vam je potrebno da se opustite i umirite, da postignete emocionalnu ravnotežu, kao i da se rasteretite na praktične i konkretne načine. Ne morate sve sami – tražite pomoć, delegirajte, oslonite se na svoju mrežu podrške (prijatelje, porodicu, kolege). Smanjujući pritisak svuda po malo, možete se značajno rasteretiti na dnevnom nivou i smanjiti stres.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Kako da održite balans između posla i privatnog života i izbegnete burnout

Soft life i uspostavljanje granica

Postavljanje granica je takođe ključno za održavanje ravnoteže u životu i brigu o sebi – naučite da kažete „ne“ i da vam sa tim bude ugodno. To nije lako, ali je najvažniji način na koji stavljate sebe i svoje potrebe na prvo mesto, bez obzira da li je reč o poslu ili bliskim vezama.

Kad stalno pristajete na sve, zapravo govorite „ne“ drugim važnim stvarima, kao što je slobodno vreme ili poštovanje. Postavljanjem granica jasno saopštavate svoje potrebe i želje, ukazujete na ono što nije u redu u načinu na koji neko postupa prema vama, a to stvara poverenje, neguje zdrave veze i donosi poštovanje.

Živite sa namerom

Traženje smisla i svrhe može vas dezorijentisati, ako ih tražite van sebe – da biste živeli soft life, postavite nameru. Namera je svesnost u sadašnjem trenutku, a to je suprotno od robotskog života na autopilotu. Da biste vežbali nameru i svesno življenje, potrebno je da identifikujete svoje vrednosti i ono što predstavlja najbolju verziju vas i vašeg života – a zatim aktivno radite na tome.

Ne morate imati brdo para da biste postigli lakoću i uživali u životu – možete promišljeno rasporediti svoj novac, odvajajući veći deo za iskustva koja su vam važna i stvari zbog kojih se osećate dobro, umesto za potrošne i površne materijalne vrednosti i statusne simbole.

Soft Life i ranjivost

Soft life uključuje dopuštanje sebi da budete ranjivi, da priznate svoje probleme i tražite pomoć za njihovo rešavanje. Traženje podrške i pomoći nije znak slabosti, već prilika za lični rast, za učenje novih veština, bolje upoznavanje sebe, stvaranje dubljih odnosa.

Ranjivost je izvor snage i mudrosti, na duge staze, prihvatanje unutrašnje mekoće, koja vam omogućava da budete milosrdni prema sebi (i prema drugima), da prihvatate, opraštate i prigrlite jednostavnost koju promoviše mek stil života.

Pročitajte i ovo: Uživajte kao Italijanke – praktikujte “dolce vita” način života

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments