Masaža je fantastična, ali zahtevna – potrebne su vam nečije ruke, da pritisnu prava mesta, čak i ako nisu naročito stručne. Možete sebi malo izmasirati vrat, ramena, glavu, čelo, ali ni tada ne možete dovoljno da se opustite. Masaža stopala je isto tako opuštajuća, a često i zaista lekovita, jer se na stopalima, kao i na dlanovima nalaze refleksne tačke, povezane sa celim telom – i to možete uraditi sami. Naravno, još je bolje kad vam neko izmasira stopala, ili kada to uradi stručnjak, ali možete se izveštiti i sami na sebi i uključiti ukućane, tako da možete jedni drugima pružati masažu stopala.

Kako se sprovodi masaža stopala

Masaža stopala se može izvoditi posle kupanja, naročito ako ste se potapali u kadi, ali ako ste se samo brzinski istuširali, posvetite stopalima malo više pažnje. Pripremite ulje za masažu, potopite noge u toplu vodu u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja i kada voda počne da se hladi, obrišite stopala peškirom. Ako vas određeni delovi stopala bole, pristupite im nežno, a pritisak pojačajte tamo gde vam to prija.

Masaža stopala različitim tehnikama

Pokreti za zagrevanje

Zauzmite položaj u kome možete da dosegnete stopalo (podignite ga i oslonite na koleno druge noge), uhvatite obema rukama prste i petu i nežno gurajte na dole, vucite na gore. Zatim uhvatite obe strane stopala i naizmenično ih gurajte gore i dole (tako da se blago savijaju po dužini stopala) i na kraju izvedite pokret uvrtanja, od zgloba do prstiju. Ovi nežni pokreti uvijanja zagrevaju stopalo i pripremaju ga za masažu. Radite naizmenično – sve što uradite na jednom stopalu, uradite zatim na drugom,  kako bi masaža stopala bila ujednačena. Takođe, stalna promena vam omogućava da položaj koji ste zauzeli ne postane neprijatan – ne treba da se ušinete dok sebi masirate stopala.

Masaža luka stopala

Držite vrh stopala jednom rukom, dok prstima druge ruke trljate luk stopala, od pete do jastučića – može vam biti zgodnije da ovo uradite zglobovima prstiju. Skupite šaku u pesnicu i koristite zglobove kao masažer za luk stopala. Masirajte pokretima kao da mesite, krećući se duž stopala.

Savijanje prstiju

Savijanje prstiju podstiče fleksibilnost stopala – držite petu jednom rukom, drugom uhvatite sve prste i savijajte ih napred-nazad. Ponavljajte ovaj pokret, povećavajući lagano pritisak, dok prsti ne počnu da se savijaju u svom punom opsegu pokreta.

pexels cottonbro studio 6552590 2 Masaža stopala – kako da je uradite sami

Pritisak na pete

Stiskanje peta pomaža u oslobađanju napetosti u zadnjem delu stopala – jednom rukom držite stopalo odozgo, dok drugom stiskate i otpuštate zadnji deo pete. Zatim možete izmasirati petu na način koji vam je najlakši, koristeći pesnicu ili palac.

Masaža stopala palčevima

Uhvatite vrh stopala sa obe strane, tako da su vam palčevi na jastučićima nožnih prstiju i koristite palčeve da protrljate svaki prst na nozi, umerenim pritiskom. Zatim krenite na dole, masirajući svog i spoljne strane stopala kružnim pokretima i završite sa masiranjem pete.

Tačke pritiska

Pritisak duž spoljne ivice stopala čini da masaža stopala bude još prijatnija – na ovom mestu se nalaze mnoge refleksne tačke, koje ćete aktivirati pritiskom. Učvrstite stopalo jednom rukom, a drugu koristite da pritiskate palcem duž ivice stopala, od prstiju do zadnjeg dela pete.

Ahilova masaža

Uhvatite Ahilovu tetivu između palca i kažiprsta u gornjem delu i krećite se blago štipajući prema peti. Ponovite ovo nekoliko puta, kako biste smanjili pritisak na Ahilovu tetivu.

Masaža gornjeg dela stopala

Koristite prste jedne ruke i kružnim pokretima masirajte oko skočnog zgloba, sa svih strana i krećite se ka prstima, klizeći preko gornjeg dela stopala.

Masaža prstiju

Masaža prstiju oslobađa grčava i napetosti – jednom rukom učvrstite stopalo, a drugom lagano povucite i uvrnite svaki nožni prst. Krenite od malića ka palcu i ponovite nekoliko puta. Izvršite pritisak palcem između svakog prsta. Istrljajte ili ispritiskajte jastučić ispod svakog prsta.

Masaža stopala se završava istim pokretima zagrevanja, koje ste izveli na početku. Pri svakom pokretu postepeno smanjujte pritisak, dok ne prekinete dodir.

Prednosti koje donosi masaža stopala

Stopala nose težinu našeg tela i trpe najveći pritisak gravitacije. Energetski, stopala nas uzemljuju i kroz njih se povezujemo sa zemaljskom energijom. Prema principima refleksologije, na stopalima se (kao i na dlanovima) nalaze tačke su povezane sa svim organima, tako da masaža stopala deluje pozitivno na čitav organizam. Ako vam ova ideja nije bliska, svako ćete osetiti prijatnost i benefite masaže stopala – opuštanje i smanjenje napetosti i bola u stopalima.

Pročitajte i ovo: Zašto vam je potrebna relaks masaža

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments