U današnje vreme, lako je pronaći površna zadovoljstva, uzbuđenja i nagrade – jednostavnim skrolovanjem kroz aplikacije na telefonu. Zapravo, one tome i služe – čitave industrije počivaju na našoj zavisnosti od korišćenja određenih aplikacija. To je kao kad bolesnik sam sebi dozira morfijum – jedan pritisak donosi olakšanje – samo što se ovde radi o doziranju dopamina. Ako ste nekad pomislili da bi vam prijala tehnološka detoksikacija, na pravom ste putu. A ako ste čuli za dopaminski post, možda se pitate da li je to još jedan površni trend, ili možda ta priča ima smisla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Šta je dopaminski post

Dopaminski post ili detoks, koristi se za smanjenje stimulansa, a metod je izveden iz tehnika kognitivno-bihejvioralne terapije koje se primenjuju kod bolesti zavisnosti. U suštini, to znači suzdržavanje od stvari koje uključuju zadovoljstvo, kao što su video-igrice i prekomerno korišćenje interneta, aplikacije, kupovinu i kockanje, masturbaciju i pornografiju, aktivnosti koje traže uzbuđenje, rekreativne droge i alkohol.

Ideja dopaminskog detoksa je da se izbegnu brzi udari dopamina, koji su vezani za zadovoljstvo i nagradu. Izbegavajući stimulanse koji izazivaju navalu dopamina, postajete usklađeniji sa svojim pravim potrebama i stremljenima u životu (od kojih vam stimulansi odvlače pažnju).

Dopaminski post takođe pomaže da se oslobodite zavisnosti koja se odnosi na telefonske aplikacije ili medije i pronađete uravnoteženiji život, u kome pronalazite smisao u zdravijim sadržajima koji vas ispunjavaju.

Važno je napomenuti da ovo nije medicinska preporuka i da je potrebno da potražite savet stručnjaka, ako se borite sa ozbiljnom zavisnošću u bilo kom aspektu.

Kako funkcioniše dopaminski detoks

Pojedinci ističu da im je dopaminski post pomogao da razbiju zavisnost od društvenih medija, što im je dalje omogućilo da izvedu potpunu digitalnu detoksikaciju, koja ima brojne prednosti za mentalno zdravlje. Kada praktikujete dopaminski post, to je kao da se „skidate“ sa droge – nije lako i treba da izdržite. To ipak zavisi od vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja, pa je mudro obratiti se lekaru, ako imate bilo kakve mentalne ili fizičke smetnje.

Istraživanja pokazuju da dopamin ima više od jednog puta nagrađivanja i da zato, kada praktikujete dopaminski post, vi zapravo amo smirujete super-receptore i stvarate zdravije neuronske veze.

Pročitajte i ovo: Upoznajte hormone sreće – i redovno se družite sa njima!

Kako da izvedete dopaminski post

Detektujte ponašanje koje želite da zaustavite.

To je nešto što tačno znate šta je i svesni ste da bi to trebalo da promenite, ali ne menjate – navika koja vas sprečava da provodite više vremena sa svojim voljenima, ili da više vodite računa o svom zdravlju, ili da unapredite svoju karijeru. Možda ste i ranije bezuspešno pokušavali da napustite to ponašanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Počnite polako i planski

Ako odjednom sebi uskratite sve izvore površnog zadovoljstva koji vam izazivaju navalu dopamina, možete se osećati sluđeno. Zato ukidajte izvore jedan po jedan, ili, ako se radi o jednom izvoru, ograničavajte njegovo korišćenje malo po malo. Ako je to ponašanje od kojeg ne želite u potpunosti da odustanete, ali želite da ga ograničite, napravite mesečni plan. U prvoj nedelji, ukinite izvore tokom dana i ograničite njihovu upotrebu na sat vremena u večernjim časovima. Sledeće nedelje, neka to bude svako drugo veče, one tamo svako treće, a četvrte samo vikend.

Možda ćete neko vreme jedva čekati vikend da se prepustite svojim „gresima“, ali u međuvremenu ćete pronaći konstruktivne sadržaje kojima ćete ispunjavati vreme i koji će vas angažovati, pa ćete se osećati oslobođeno svoje zavisnosti.

Da li je dopaminski post za vas

Možda nise sigurni, ili imate otpor prema savremenim trendovima zdravog žvota i samopomoći – ali, probajte. Jednostavno, saznajte da li to za vas ima smisla ili ne. Testirajte sebe, pratite kako se osećate, vodite dnevnik o tome – možete biti iznenađeni onim što ćete o sebi saznati i naučiti na ovaj način.

Birajte mudro svoja zadovoljstva, jer ona površna donose samo kratkoročno uživanje, koje stvara nezdrave navike. Pravite smislene izbore, koji vode do ispunjenijeg, srećnijeg, zdravijeg – i dužeg života.

Pročitajte i ovo: Šta je upravljanje porivima i kako vam može pomoći da promenite neželjena ponašanja

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments