Pariz je praznik za oči i nepce, sa obiljem svetski poznatih restorana i manje poznatih gurmanskih dragulja. Ovoga puta, naš fokus su restorani u Parizu po izboru modnih insajdera.

Stilisti, dizajneri odeće, nakita i nameštaja su za Net-a-Porter dali svoje preporuke restorana – otkrivamo koja su to mesta.

Restorani u Parizu po izboru modnih insajdera

Brasserie l’Emil

Adresa: 55 Rue Saint-Roch, 75001 Paris

Ovaj restoran nalazi se u sklopu luksuznog hotela Château Voltaire. U njemu možete probati inovativnu, laganu, na moderan način osmišljenu francusku kuhinju, koju diktira godišnje doba i lokalni proizvodi koji su ručno birani ujutro.

“Atmosfera je najbolja ako sedite pored šanka, gde je najživlje. Moje omiljeno jelo je losos, a imaju i odlične deserte. Dekor je veoma lep, sa vitražima i starim drvenim stolicama”, kaže Sylvie Mus, stilistkinja.

Caviar Kaspia

Adresa: 17 place de la Madeleine, 75008 Paris

Za ukus pariske elegancije i sofisticiranosti, ne tražite dalje od restorana Caviar Kaspia. Na meniju se nalaze najsvežiji plodovi mora, najfiniji kavijar i bogata ponuda vina i šampanjca. Sve se služi u intimnoj i elegantnoj atmosferi.

“U vreme ručka, ovaj restoran je savršen za cool poslovni sastanak. Ekstremna ljubaznost osoblja, bez obzira na to da li ste redovan gost ili ne, divna je. Uveče je uvek elegantno, sa zabavnom atmosferom – mesto na kojem treba da budete nedelja mode”, kaže dizajnerka nameštaja Isabelle Dubern-Mallevays.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caviar Kaspia (@caviarkaspia)

Jaïs

Adresa: 3 Rue Surcouf, 75007 Paris

Ovaj restoran se nalazi nekoliko metara od keja Sene, u mirnoj stambenoj četvrti. Hrana koju služe je sveža, inventivna, ali ipak nije pretenciozna. Usluga je opuštena, ali efikasna. Ovaj restoran je dragulj iz komšiluka i nema turističke zamke koje su previše uobičajene oko poznatnih pariskih lokacija.

“To je jedna od mojih omiljenih adresa u Parizu da vodim prijatelje koji dolaze iz inostranstva, ili kada idem na porodičnu večeru. To je cool, živahan restoran sa odličnom vinskom kartom, koja uključuje neke sjajne biodinamičke sorte”, dodaje Isabelle.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaïs (@jaisrestaurant)

Chez Omar

Adresa: 47 Rue de Bretagne, 75003 Paris

Lokacija ovog restorana je najpogodnija za ljubitelje kulture, jer se nalazi u najboljem delu La Maraisa. U ovoj oblasti se nalaze i neki od najpoznatijih muzeja, kao što je Centar Pompidu, uz neke od najboljih vintage butika u gradu.

„Restoran se nalazi u ulici Bretagne, odmah pored Marche des Enfants Rouges, koja je najslađa, najmanja pijaca i može se pohvaliti raznolikom mešavinom prelepe ulične hrane. Chez Omar je predivan bistro koji je otvoren 1970-ih i služi marokansku hranu pored tradicionalnog francuskog menija du jour, koji sadrži jela kao što je pomfrit. Ali ja idem isključivo na ukusni Couscous Royal: kus-kus u ljutoj čorbi od povrća sa jagnjećom lopaticom, ćufte, ljutom jagnjećom kobasicom i piletinom. Kuhinja izgleda kao da je iz filma Wesa Andersona, a konobari su tu oduvek. Ako sa njima porazgovarate kad nije gužva, oni će vam reći više o istoriji mesta”, ispričala je Anissa Kermiche, dizajnerka nakita.

Le Voltaire

Adresa: 27 quai Voltaire, 75007 Paris

Kao chic pariska adresa locirana na istoimenom keju, Le Voltaire nudi kreativnu i elegantnu tradicionalnu francusku kuhinju, napravljenu od dragocenih namirnica. U toploj i elegantnoj dekoraciji sa masivnom stolarijom, ovaj legendarni restoran se nalazi u prizemlju zgrade u kojoj je živeo pisac François-Marie Arouet, poznat kao Voltaire.

“Autentična francuska kuhinja servirana u elegantnoj, ali porodičnoj atmosferi. Vraćam se po sole meuniere sa prilogom pomfrita”, kaže modna dizajnerka Chloé Harrouche.

Pročitajte i ovo: Za zimski odmor iz snova: 5 hotela koji su definicija “tihog luksuza”

Naslovna fotografija: instagram.com/le_voltaire_restaurant

Božica Luković

Comments