Svaki uspeh se računa, svaka pobeda je znak napretka – i za mala dostignuća treba da nagradite sebe, kao i za velika. Slavljenje uspeha je važno, jer je to čin ljubavi prema sebi, izraz zahvalnosti (sebi, drugima, Univerzumu) i kad zabeležite bitan momenat, negujete sebe na najbolji način. Vaša podsvest to upija, vaše telo pamti na ćelijskom nivou – poruka da ste vredni, dobri, zaslužni, emituje se na svim talasima vašeg bića.

Istina je da to najčešće ne radimo – skloni smo da pređemo preko svojih malih dostignuća i pomaka, bez zastajanja da čestitamo sebi što smo napredovali, a čak i veće uspehe uspevamo da zanemarimo. Čim uradimo jednu stvar, već brinemo zbog sledeće i gledamo šta dalje moramo da radimo, ne dajući sebi predaha i ne uživajući u zaslugama. Ili, čak i kad odamo sebi priznanje, kad smo svesni da smo napravili pomak koji nam je važan, koliko god mali bio, ili da smo doneli odluku koja nam menja život, zanemarimo slavljenje uspeha – ne odradimo ritual, koji potvrđuje važnost i pomaže da ta informacija odjekne u nama i utisne se u našu psihu i energiju, u um i telo. Prosto zaboravimo da to uradimo, ne stižemo, svakodnevica nas okupira i druge misli i zadaci nas odnesu dalje.


Slavljenje uspeha je deo brige o mentalnom zdravlju i samopouzdanju i, ako ste to do sada zanemarivali, vreme je da odlučite da to promenite, da počnete da obraćate pažnju na male stvari i da steknete naviku da nagrađujete sebe zbog svega što uspevate.

To mogu biti dostignuća nekih malih ciljeva – na primer, smršali ste dva kila, održali ste uspešno prezentaciju ili predavanje zbog kog ste brinuli, prošli ste kroz tešku nedelju, završavajući sve obaveze i usputne zahteve na vreme, ili ste na kraju dana zadovoljni što ste uspeli da obavite i ono za šta niste verovali da ćete stići. Uvek imate razologa za slavljenje uspeha, za gest nežnosti prema sebi – sitnica kojom nagrađujete sebe zbog toga, način je da sebi kažete: bravo, tako treba, samo napred, super si.

Pročitajte i ovo: Budite najnežniji prema sebi kad se čini da to najmanje zaslužujete

Jednostavni načini za slavljenje uspeha

Počastite se

Hrana je nagrađujuća i sigurno imate svoju omiljenu poslasticu. A ako izbegavate poslastice, možete nagraditi sebe tako što ćete spremiti zdrav obrok – posebno bogata salata oko koje ste se potrudili više nego inače, odličan je način za slavljenje uspeha. I sasvim adekvatan, ako proslavljate neko fitnes dostignuće. Ako se poslastica uklapa ili ne remeti vaš režim ishrane, počastite sebe. Sve jedno da li ste je sami napravili, ili kupili u omiljenoj poslastičarnici i pojeli ušuškani na kauču, gledajući omiljenu seriju, ili podelili sa prijateljem ili voljenom osobom – namera i gest je ono što se računa.

Slavljenje uspeha odmorom

To je nešto što možete priuštiti sebi svake večeri, nakon napornog radnog dana. Odmorite se i opustite na način koji vam najviše prija – možda samo želite da se protegnete, podignete noge i leškarite čitajući knjigu ili gledajući seriju. Radite to sa svešću da ste zaslužili odmor, opuštanje, lenčarenje. Da biste slavljenje uspeha podigli na viši nivo, nagradite sebe danom odmora za sve napore u prethodnoj nedelji ili mesecu – uzmite slobodan dan, ne zato što morate nešto da obavite, već samo zato što zaslužujete dan odmora.

Podelite svoj uspeh

Ne ustručavajte se da svoje uspehe podelite sa prijateljima, porodicom, kolegama – deljenje pojačava radost i pozitivnost i daje veći efekat proslave. U našoj kulturi postoji tradicija čašćenja (u kolektivu, okupljanje prijatelja i porodice) kada su u pitanju veliki momenti (rođendan, diploma, useljenje…) – prenesite to i kada su u pitanju male stvari, a obavezno proslavite sa društvom, kada se radi o nečemu većem. Prilike za slavlje nisu tako česte i kada okupite društvo zbog toga što ste održali uspešnu prezentaciju, podstičete i njih na slavljenje uspeha koje i sami postižu, a verovatno ne zastanu da nagrade sebe.

Dokumentujte slavljenje uspeha

Napravite fotografije – kolač u tanjiru i vi nasmejani, spremate se da uživate u svojoj nagradi – i podelite ih na društvenim mrežama, ili ih pošaljite prijateljima u poruci. Napišite nekoliko rečenica u svom dnevniku o tome, ili napravite listu postignuća i dodajte na nju i taj svetlucavi trenutak.

Lista dostignuća vam može biti od koristi kada ste obeshrabreni i malodušni – samo pogledajte šta ste sve u nju uneli i setite se šta ste sve uspeli da uradite, i kakve ste sve pomake napravili i uspehe postigli! I kada doživljavate pad, treba da se setite da su mnogi usponi tek pred vama.

Započnite novu tradiciju

To znači da uspostavite nešto što ćete uvek raditi, da biste obeležili neki uspeh. Možete imati jednu aktivnost (tradiciju) za male uspehe, a drugu za velike, ako želite da ih vrednujete po veličini. Proslavaljanje uspeha zbog malih dostignuća može biti uživanje u omiljenoj poslastici, dok veći uspeh možete obeležiti okupljanjem društva, ili izlaskom sa bliskom osobom. Ili ćete najradije kupiti sebi nešto lepo, neku sitnicu, kao što je novi ruž, ili nešto veće, kao što je tašna ili cipele. Kupovina je nagrađujuća koliko i hrana, a praktikovanje čašćenja sebe omiljenom poslasticom, ili kupovinom, predstavlja način da sebi pružite uživanje bez osećanja krivice (što trošite novac na nešto što vam nije neophodno), sa osećanjem da ste to zaslužili.

Bilo da častite sebe ili delite uspeh sa drugima, svaki čin slavljenja uspeha je potvrda vaše vrednosti i potencijala, koja vas ohrabruje i osnažuje. Prihvatite trenutke trijumfa i naka budu izvor snage i inspiracije dok nastavljate dalje.

Pročitajte i ovo: Kako da steknete više samopoštovanja (i ljubavi prema sebi)

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Brankica Milošević

Comments