Da li se i vi osećate potpuno iscrpljeno posle posla i samo želite da se “parkirate” na kauču? Ako želite to da izbegnete, otkrivamo koje su zdrave rutine posle posla koje vraćaju energiju.

Nakon što provedete osam sati buljeći u ekran, može biti teško da se motivišete da uradite bilo šta drugo. Ali samo nekoliko minuta za resetovanje i opuštanje može u velikoj meri da postavi ton za ostatak vaše večeri.

Evo 10 načina na koje možete da osvežite svoj um i telo posle dugog dana.

Zdrave rutine posle posla

Vežbajte disanje

Ako postoji jedna stvar koju možemo da kontrolišemo u životu, to je naš dah. A posle dugog, stresnog dana, nekoliko dubokih udisaja može biti upravo ono što nam je potrebno da se resetujemo i ponovo napunimo energijom. Rad na disanju ne samo da pomaže u otklanjanju stresa, već može i podići vaše raspoloženje. Kada je u pitanju resetovanje posle posla, pokušajte da dugo i duboko udahnete sa širenjem grudi i stomaka kada udišete. Ponavljajte ovo 1-2 minuta i osećaćete se opuštenije.

Probajte mindfulness aktivnost

Jedna od najboljih stvari nakon dugog radnog dana je fokusiranje na sadašnji trenutak. Kada skačete od zadatka do zadatka i stalno vas ometaju notifikacije, lako je da se osećate preterano stimulisanim. Brza i laka praksa mindfulness aktivnosti je način da se umirite. Razmislite o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju i šta vam je potrebno. Ova kratka pauza može pomoći u određivanju prioriteta i postavljanju namera nakon dugog radnog dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Idite napolje

Pokazalo se da provođenje vremena na otvorenom ima mnogo pozitivnih koristi za opšte zdravlje, kao što je smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja i jačanje imuniteta. Ništa tako ne resetuje vaš um i telo kao dašak svežeg vazduha. Kada se radni dan završi, smatrajte to svojim znakom da izađete napolje (ako vremenske prilike dozvoljavaju).

Jedite užinu bogatu hranljivim sastojcima

Ako je vreme između dana kada završite posao i večere duže od sat vremena, možda ćete imati koristi od užine posle posla. Najbolja je kombinacija ugljenih hidrata koji se sporo probavljaju, proteina i zdravih masti. To može biti grickanje orašastih plodova, jogurt sa bobicama i povrće sa humusom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Skinite pogled sa ekrana

Gledanje u ekran satima može dovesti do simptoma kao što su suve oči, naprezanje očiju, glavobolja i tech vrat. Nakon posla, pokušajte da se bavite nečim što ne uključuje ekran. To može biti bilo šta, od jednostavnog odvajanja vremena za šetnju napolju ili dovršavanja kućnog zadatka, kao što je konačno slaganje gomile veša. Šta god da izaberete, vaše oči će vam biti zahvalne.

Odvojite vreme za kretanje

Dugo sedenje je povezano sa mnogim zdravstvenim stanjima, kao što su gojaznost, povišen krvni pritisak, visok šećer u krvi i nezdravi nivoi holesterola. Kraj vašeg radnog dana je dobar trenutak da se pokrenete, čak i ako je to samo nekoliko minuta. Isprobajte istezanja, rezervišite čas fitnessa ili idite u šetnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Vodite dnevnik

Pokazalo se da vođenje dnevnika smanjuje stres i pomaže vam da obradite svoje emocije, što znači da odvajanje vremena da zapišete nekoliko misli ili nešto na čemu ste zahvalni na kraju dana može pomoći da se dekompresujete.

Probajte hobi koji smanjuje stres

Ako postoji jedan siguran način da se odvojite od posla, to je da radite nešto u čemu zaista uživate. Hobiji nam omogućavaju da se oslobodimo stresa. Dodatni bonus je što vam čak mogu pomoći da bolje radite i povežete se sa drugima. Provedite nekoliko sati posle posla baveći se nečim što volite, bilo da je to kaligrafija, baštovanstvo ili kuvanje!

Pročitajte i ovo: Dan bez telefona: Izazov koji želimo da probamo u 2024.

Naslovna fotografija: instagram.com/hannaschonberg

Božica Luković

Comments