Kad je reč o nezi kože, stalno usvajamo nove navike i postavljamo nove ciljeve – kao što je nošenje SPF-a svaki dan i skidanje šminke pre spavanja. Ali, postoje i prevaziđeni skincare trendovi koje možemo i da izbacimo iz naših rutina.

Važno je pogledati unazad i razmisli šta treba da ostavimo iza sebe. Zapravo, aktuelni trendovi su skoro uvek evolucija u odnosu na prethodne, tako da može biti prilično jednostavno shvatiti kako da zamenite sve zastarele metode nege kože u vašoj rutini. U beauty svetu, poslednjih godina vlada trend minimalizma i 2024. nije izuzetak, pa je savršena prilika da se usvoji mantra „manje je više“.

Vreme je da se oprostite od komplikovanih rutina, složenih slojeva proizvoda i skupih preparata. Evo pregleda zastarelih trendova nege kože, ali i predloga šta da probate umesto toga.

Prevaziđeni skincare trendovi

Previše koraka u rutini nege kože

Prošli su dani kada se rutina nege kože u 12 koraka smatrala normalnom. Ovih dana, trendovi nege kože se odnose na „manje je više“ pristup lepoti. Štaviše, zahvaljujući inovacijama u formulacijama proizvoda, i dalje možete postići rezultate koje želite. Proizvodi jednostavno rade više da bi postigli nekoliko ciljeva u jednom potezu. Jednostavna rutina od pet koraka učiniće vašu kožu čistom, sjajnom i hidiranom – samo dodajte SPF.

Dvostruko čišćenje kože

Dvostruko čišćenje može biti najefikasniji način za dubinsko čišćenje kože – posebno ako ste nosili šminku – ali čišćenje je oblast nege koja tek treba da bude potpuno modernizovana. Prema izveštaju prognostičara trendova WGSN, multifunkcionalna sredstva za čišćenje trebalo bi da dominiraju u lansiranju proizvoda za negu kože 2024.

“Potrošači će tražiti proizvode koji preskaču dvostruko čišćenje, ali i dalje pružaju iste prednosti. Ova hibridna sredstva za čišćenje govore o rastućoj potražnji za multifunkcionalnom beaty rutinom, dok daju prioritet zdravlju kože”, kaže se u izveštaju.

Umesto da koriste dva odvojena sredstva za čišćenje – prvo na bazi ulja, a zatim formulu na bazi vode – hibridna sredstva za čišćenje će raditi na uklanjanju krema za sunčanje, šminke, viška sebuma i zagađivača životne sredine u jednom koraku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eva rose (@evarankiin)

Proizvodi sa jednim sastojkom

Trend nege kože sa jednim sastojkom je dominirao poslednju deceniju, što nas je obrazovalo o prednostima ključnih sastojaka za negu kože, kao što su hijaluronska kiselina i niacinamid. Ali za one koji nemaju vremena ili želje da steknu enciklopedijsko znanje o sastojcima za negu kože ili da shvate kako da slože tri različita sastojka zajedno, ovo može biti odlično. Brendovi su se vratili proizvodima sa više sastojaka, sa imenima koja olakšavaju razumevanje šta je proizvod i šta radi.

Preterani piling

Hemijski pilinzi, poput glikolne i salicilne kiseline, nalaze se među najtraženijim sastojcima za negu kože svih vremena. Uprkos tome što imaju impresivne prednosti za one koji žele glatku, svetliju i čistiju kožu, kada se prekomerno koriste, kiseline mogu da ugroze barijeru kože, što dovodi do povećane osetljivosti i iritacije.

Sa kiselinama koje se pojavljuju u tonerima, sredstvima za čišćenje, serumima i maskama, može biti lako preterano ih koristiti, a da toga niste ni svesni – a mogu se javiti i dodatni problemi kada se kiseline dodaju drugim aktivnim sastojcima kao što su retinoidi i vitamin C.

Ovih dana smo daleko svesniji važnosti zdravlja barijere kože, a najnoviji proizvodi se fokusiraju na umirivanje i jačanje kože putem sastojaka kao što su ceramidi i skvalan. Iako je piling i dalje ključni deo dobro zaokružene rutine nege kože, odlučite se za nežne pilinge koji koriste sastojke poput bademove kiseline ili enzima i ograničite piling na samo jednom nedeljno.

Preskupi proizvodi

Mnogi skupi proizvodi za negu kože proizvode se u istim fabrikama i sa istim sastojcima kao i oni pristupačnijih brendova. Cena koju plaćamo za luksuznu negu kože je češće vođena troškovima pakovanja i marketinga nego što je vođena formulom.

Pročitajte i ovo: Šta kažu stručnjaci: Da li aluminijum u dezodoransu treba izbegavati?

Naslovna fotografija: instagram.com/evarankiin

Božica Luković

Comments