Da li aluminijum u dezodoransu treba da se izbegava – to je pitanje koje muči mnoge. Protiv neprijatnih mirisa najčešće se koriste dezodorans ili antiperspirant. Oba neutrališu miris tela, ali antiperspiranti takođe inhibiraju stvaranje znoja (i minimiziraju vlažnost ispod pazuha) putem aluminijumskih soli.

Drugim rečima, dezodoransi koriste miris za maskiranje mirisa, dok antiperspiranti koriste jedinjenja na bazi aluminijuma da zapuše znojne žlezde. I dok antiperspiranti takođe mogu imati miris, oni nisu zasnovani na mirisu.

Ovih dana se čini da su proizvodi „bez aluminijuma“ najpoželjniji. Tvrdnje o toksičnosti i navodne veze aluminijuma sa rakom dojke i Alchajmerovom bolešću, zajedno sa gomilom dezinformacija i marketingom „prirodno je bolje“, učinili su antiperspirante sve manje poželjnim. Ali, da li je bez aluminijuma zaista bolje? Šta je uopšte problem sa aluminijumom? Za The Zoe Report odgovore daju stručnjaci, a nisu tako jednostavni. Evo šta su otkrili.

Odakle dolazi uverenje da su dezodoransi bez aluminijuma bolji?

Stručnjaci nisu sasvim sigurni odakle potiče ideja da je dezodorans bez aluminijuma bolji od klasičnog. Na kraju, sastojak je sveprisutan element sa kojim se susrećemo svaki dan. Prema dr Teresi Song, sertifikovanoj dermatološkinji u Marmur Medical bolnici u Njujorku, mnogi veruju da aluminijum blokira prirodno izlučivanje toksina — iako je to demantovano na više nivoa. Ona ukazuje i na pojedine studije, koje nisu rađene na ljudima, a koje su objavile da aluminijum može potencijalno uticati na nivoe hormona jer može da oponaša estrogen. U tim rezultatima, postoji direktna (iako potpuno nedokazana) tvrdnja da aluminijum može predstavljati povećan rizik od raka dojke koji reaguje na estrogen.

“Postoji i bojazan da aluminijum može izazvati toksičnost ako se apsorbuje u telo”, kaže dr Jennider Mackinnon, direktorka izvršnog zdravstvenog programa na Medicinskom koledžu u Viskonsinu. Međutim, znamo da su stvarne koncentracije potrebne da se to desi mnogo veće od onih koje se apsorbuju primenom antiperspiranta tokom celog života.

“Hemikalije su deo našeg svakodnevnog života. A aluminijum je sveprisutan u aditivima za hranu, priboru za kuvanje, našem vodosnabdevanju, čak i u proizvodima za ličnu higijenu”, objašnjava dr Mackinnon.

Postoje i određene studije na životinjama koje povezuju Alchajmerovu bolest sa metalima, uključujući aluminijum-hlorid, koje treba razmotriti. Uz potencijalnu vezu sa rakom dojke, bile su jak razlog za uklanjanje antiperspiranta na bazi aluminijuma.

Dakle, da li su dezodoransi bez aluminijuma zaista bezbedniji od antiperspiranata?

Uprkos svom marketingu i konfuziji koja govori drugačije, stručnjaci kažu odlučno: ne. Posebno imajući u vidu činjenicu da nije bilo studija koje bi pokazale direktnu uzročnost između Alchajmerove bolesti ili raka dojke i antiperspiranta koji sadrže aluminijum – zapamtite, korelacija i uzročnost su veoma različite stvari.

Dok uzročnost implicira da jedna stvar uzrokuje drugu, korelacija se jednostavno odnosi na odnos u kojem su dve stvari povezane jedna sa drugom. Uprkos tome što postoje studije koje pokazuju moguću korelaciju između Alchajmerove bolesti ili raka dojke i antiperspiranta koji sadrže aluminijum, jedno ne uzrokuje drugo, već je u igri drugi faktor koji uzrokuje oboje.

Ko bi trebalo da koristi dezodorans bez aluminijuma, umesto antiperspiranta?

Vredi napomenuti da prirodne formule dezodoransa bez aluminijuma nisu loše. Prema dr Song, ako pacijent ima smanjenu funkciju bubrega, to može dovesti do smanjenog klirensa aluminijuma u ​​krvi i posledično do viših nivoa izloženosti, pa u kom slučaju bi prirodna formula bez aluminijuma bila korisna.

Dr Mackinnon kaže da, ako se neko ne znoji mnogo, formule bez aluminijuma mogu biti poželjnije.

“Teško je odrediti kada bi dezodorans bez aluminijuma bio bolja opcija. Može da sadrži mnoštvo prirodnih sastojaka koji nisu regulisani zajedno sa mirisom i esencijalnim uljima koji mogu doprineti iritaciji. U isto vreme, iako je aluminijum bezbedan za upotrebu u pogođenim područjima, takođe može izazvati iritaciju. Kao i većina stvari u životu, to je komplikovano”, dodala je dr Song.

Pročitajte i ovo: Probali smo bakučiol, prirodnu zamenu za retinol koja briše bore: Ovo su naša iskustva

Naslovna fotografija: instagram.com/mariwka

Božica Luković

Comments