Mikro-trendovi 2024. su savršen način da se poigrate sa odećom i osvežite stil – a da ne deluje kao da slepo pratite ono što je trenutno moderno.

U pitanju su modni trendovi koji doživljavaju nagli porast popularnosti, pre nego što isto tako brzo nestanu. Često se prirodno pojavljuju na platformama kao što je TikTok, gde ih pokreću popularni kreatori, a zatim brzo postaju istaknuti na feedu svakog korisnika. Za nekoliko meseci, pa čak i manje, mikro-trend izlazi iz mode i niko više o njima ne priča.

Kada mikro-trendovi preplave društvene mreže, naša lična povezanost sa njima postaje jača, a to utiče na odluku o kupovini nekih odevnih komada. Međutim, mikro-trendovi zapravo ne treba da nam određuju šta ćemo da kupimo – već samo da nam daju inspiraciju za nove autfite.

Svakako, zahvaljujući većem broju različitih estetika koje je TikTok popularizovao, lakše vam je da prilagodite garderobu svom ličnom stilu, jer vam mikro-trendovi daju ideje za stilizaciju, koje se stalno razvijaju. Baš zato, hajde da se osvrnemo na dominantne estetike koje trenutno vladaju modnom scenom.

Mikro-trendovi 2024: Koje su estetike trenutno popularne?

Eclectic Grandpa

Zamislite garderobu svog dede, ali sa primesama savremenog stila, inspirisanog ličnostima poput muzičara Tylera The Creatora. Upravo to je eclectic grandpa estetika. Podrazumeva živopisna, šarena pletiva, cool patike, uz naglasak na vintage satovima kao upečatljivim aksesoarima. Eklektična mešavina odeće i detalja, koja spaja staro sa novim, stvara nostalgičan vibe autfitima.

The Office Siren

Ako vam se dopada korporativni chic iz 90-ih i ranih 2000-ih, ovaj mikro-trend je za vas. U pitanju je estetika koja kancelarijsku eleganciju čini udobnijom i mnogo seksepilnijom. Korporativni izgled više nije sinonim za dosadno. Na primer, paleta boja je crna, siva, neutralna, peščano-braon, uz leopard dezen. Kada je reč o konkretnim komadima odeće, to su džemperi sa rolkom, pencil suknje, mini, ali ne previše kratke suknje, naočare pravougaonog oblika, hulahopke, šalovi, farmerke, čizme i pantalone “na crtu” – osnovni elementi ove estetike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRENDUS.COM (@trendus)

Preppy&Twee

Ove godine preppy stil odevanja dobija još sofisticiraniji izgled. Udaljava se od konvencionalnog arhetipa oličenog u liku Blair Waldorf, pa u savremenoj verziji podrazumeva dobro skrojene, vanvremenske komade, sa modernim obrtom. Zamislite sebe u udobnim džemperima, elegantnim čizmama, ukrojenim jaknama i obućom sa kvadratnim oblikom. Suština u kreiranju elegantnog autfita bez napora – treba da bude vrhunski u tkanini, ali lagan po stilu.

Nautical

Crpeći inspiraciju iz nedavnih kolekcija modne kuće Miu Miu i šarma prepoznatljivog dizajna kreatorke Simone Roche, nautički stil podrazumeva oličenje života na moru u vašem odevanju – čak i kada nemate izlaz na more. Suština je u suptilnosti – da na nenametljiv način autfitima dodate morsku notu. Razmislite o topovima sa peplumom, mini-šalovima i aksesoarima od školjki, uz nezaobilazne odevne komade sa bretonskim prugama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lucyraemcfadin

Tomgirl

Tomgirl stil je za one koji naginju opuštenijem, street style odevanju, sa androgenim obrtom. Podrazumeva oversize košulje uparene sa dugim bermudama i čizmama, kao i stilizaciju sa zabavnim, prepoznatljivim aksesoarima. To je mikro-trend zemljanih boja i opuštene estetike, gde udobnost ima cool vibe.

Pročitajte i ovo: Šta je Indie Sleaze stil koji se vraća u modu – i kako ga nositi

Naslovna fotografija: instagram.com/ritamontezuma

Božica Luković

Comments