It’s a never ending cycle: na početku svake godine, “isplaniramo” narednih 12 meseci, računajući da ćemo postići sve što smo zamislili, samo da bismo ubrzo (ili prekasno) shvatili da nam fali još vremena. I sada, pitanje je – kako to promeniti i šta je, zapravo, efikasno upravljanje vremenom?

Za početak, da li ste čuli za metodu 12 nedelja umesto 12 meseci? To je tehnika koja ima za cilj da vas navede da svoje godišnje zadatke i planove – postignete za svega 12 nedelja.

Razmislite o tom konceptu, kada imate 365 dana da ostvarite svoje ciljeve, ne morate da budete naročito strogi sa svojim vremenom. Nasuprot tome, svaki trenutak u svakom danu je važan u 12-nedeljnoj godini, stoga strateško pristupanje danu i taktičko organizovanje i definisanja vaših prioritetnih obaveza postaje ključno za lični napredak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steph Kaluza (@ohsorented)

Efikasno upravljanje vremenom: Kako za 12 nedelja postići godišnje ciljeve?

Postavite vremenski ograničene dnevne zadatke

Vaše dnevne aktivnosti su ono što donosi stvarne promene, a konzistentni manji koraci su ti koji vas dovode do velikih rezultata. Iz tog razloga, planirajte dane sa specifičnim i vremenski ograničenim zadacima. Na primer, ako planirate da prioritet date svom zdravlju ili fizičkom izgledu, neki od vaših dnevnih zadataka bi mogli da uključuju 30-minutno trčanje svakog dana u isto vreme ili recimo, lagano istezanje. Metode koje uspostavite bi trebalo da budu dovoljno jasne da možete da pratite svoje rezultate kako biste ostali motivisani. Istina je, biće teško na kraju dana, ali nakon punih 12 nedelja – videćete jasne rezultate.

Strateški time block

Osim što planirate svoje dnevne aktivnosti, važno je i da budete “sebični” kada je u pitanju vaše vreme (pre svega, čemu i kome ga tako lako poklanjate). Ulažite svaki minut namenski – i idite u smeru zacrtanog cilja. Korisna tehnika koju možete da koristite je time block, gde određujete periode za različite vrste aktivnosti – od maksimalno posvećenog rada do apsolutnog odmora (bez ičega između). Time ćete osigurati da ste iskoristili svoje vreme na najefikasniji način i održali ravnotežu između posla i odmora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steph Kaluza (@ohsorented)

Slavite male pobede

Nakon svakog uspeha, nagradite sebe zbog uloženog truda i vremena (i posvećenosti). Recimo, ako je vaš cilj bio da do kraja dana odradite jednočasovni trening, apdejtujete CV i završite poslovne obaveze – nemojte da dopustite da to prođe neopaženo. Odredite koja će biti vaša nagrada i ispoštujte novu “tradiciju”.

Osvestite svoje talente i sposobnosti

Konačno, ključno je da verujete u svoju sposobnost da ćete ostvariti zacrtane ciljeve. Treba da cenite sebe i u procesu, a ne tek nakon vidljivih rezultata. Osvestite svoje talente, kvalitete i doprinose koje dajete jer ćete na taj način znati na šta treba da se usredsredite. Razmislite, ko će verovati u vas ako ne vi?

Pročitajte i ovo: Pogledajte koje mentalne blokade koče vaš napredak (i kako da to sprečite)

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments