Okruženi smo afirmativnim porukama, life coach savetima i primerima uspešnih i ostvarenih ljudi, a ipak se čini kao da nikada nije bilo teže dokučiti odgovor na pitanje od milion dolara: kako izgraditi samopouzdanje?

Iz tog razloga, izdvojili smo 6 saveta koji (provereno) dovode do većeg ličnog zadovoljstva.

View this post on Instagram

 

A post shared by Steph Kaluza (@ohsorented)

Kako izgraditi samopouzdanje: 6 saveta za postizanje većeg ličnog zadovoljstva i uspeha

Fokusirajte se na svoje prioritete

Najefikasnija metoda za izgradnju samopouzdanja koju možete da primenjujete je doslednost. Fokusirajte se na svoje prioritete, utvrdite svoje (kratkoročne i dugoročne) ciljeve i ostanite dosledni sopstvenim planovima i obećanjima.

Koliko god zvučilo kao kliše, korisno je da važne ciljeve povremeno zapisujete na papir; podsetite sebe na svoje zadatke na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Ako odlučite da pratite svoj napredak, osećaćete se dodatno ponosno na svoj progres (koji neretko može da ostane neprimećen).

Što se tiče posla, pogledajte šta je na to-do listi i podsetite se koje su vaše suštinske karijerne aspiracije.

Živite život prema svojim vrednostima

Kad nešto radite, postarajte se da to činite za sebe, a ne zbog pritiska okoline. Vaš život je samo vaš, a people pleasing jedino može da vas dovede u osećaj nezadovoljstva i krivice. Vaša životna uloga ne bi trebalo da se svodi na zadovoljavanje tuđih očekivanja.

Uradite retrospektivu: da li ste fakultet izabrali zbog sebe? Šta je sa poslom? Da li odustajete od svojih snova da biste druge učinili srećnim? Nije važno ko je u pitanju, bilo da su to vaši roditelji, prijatelji, romantični partner ili čak društvene norme – postarajte se da ostanete dosledni sebi.

Ne gubite vreme

Zaboravite na snooze dugme i beskonačno odlaganje buđenja, takva praksa će samo učiniti da se osećate još umornije i manje produktivno. Odložite telefon dalje od kreveta da bi vas alarm primorao da fizički napustite krevet kako biste ga isključili.

Upamtite, postavili ste alarm baš u ovom trenutku iz određenog razloga, te je važno da dovoljno poštujete sebe (i svoje odluke i obećanja) i ne započinjete jutro “porazom”.

Vodite brigu o sebi, ali i o prostoru u kom provodite vreme

Dokle ćemo govoriti o fenomenu uspeha bez uzimanja u obzir navike koje nas do njega dovode? Uspešne (i pre svega, zadovoljne) osobe nameštaju svoj krevet ujutru, vežbaju iako bi radije samo gledale omiljenu seriju, redovno piju vodu, unose dnevnu dozu vitamina D i trude se da po svaku cenu izbegavaju toksične situacije (i ljude) koje im bespotrebno isisavaju energiju. Postarajte se da u svoju svakodnevicu uključite prakse koje čine da se osećate zadovoljnije i ne zanemarujte svoje fizičko zdravlje iako je (priznajmo) najlakše jesti junk i spavati do podneva.

Takođe, neophodno je da vodite uređen život i održavate svoj životni prostor čistim i organizovanim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zmajche (@zmajche_)

Pažljivo birajte koga nazivate svojim uzorom

Znate kako kažu: s kim si, takav si.

Provođenje vremena sa samouverenim i ambicioznim ljudima utiče na kreiranje vašeg mindseta i zato identifikujte svoje uzore (jer ih svi imamo, čak iako nismo eksplicitno svesni toga). Možda je za vas to majka, karijerni mentor, uspešan prijatelj, ili je to ipak omiljena slavna ličnost (a možda i niko od pomenutih). Međutim, važno je da nikoga ne idealizujete i učite iz grešaka drugih, čak (ili naročito) iz propusta naših uzora.

Fake it ’til you make it

Za kraj, poslušajte savet najbogatije pevačice na svetu, naravno, govorimo o Rihanni. Kad su je pitali šta radi kad se ne oseća samouvereno, odgovorila je: Pretvaram se. Ili ćete raditi to ili ćete zaspati u suzama, a ko to želi? Probudićete se sa otečenim očima sledećeg dana.

Takođe, sećate li se Maddy iz serije Euphoria? Iako je njen lik neretko bio problematičan, podelila je jednu važnu životnu mudrost: stvar u vezi sa samopouzdanjem je da niko ne zna da li je stvarno ili ne. Niko ne može da zna za vaše nesigurnosti, te je nekad najpametnije “glumiti” i ubediti druge i sebe u svoju samouverenost. Fake it ’til you make it je naša povremena mantra – i ne vidimo ništa pogrešno u tome. Naporno je živeti u “svetu odraslih”, ali šta drugo nam preostaje?

Pročitajte i ovo: Efikasnije upravljanje vremenom: Kako za 12 nedelja postići godišnje ciljeve?

Naslovna fotografija: instagram.com/anastasia.fth

Milica Nešić

Comments