Ukoliko ste u stalnoj potrazi društva za kafu, te svakog petka (po svaku cenu) kontaktirate prijatelje, kolege, poznanike, ali i Tinder matchove – možda je vreme da naučite više o tome kako dejtovati sebe (i ne, ovo nije šala). Umesto da neretko dovodite sebe u stanje razočaranosti i iscrpljenosti, (privremeno) obrišite aplikacije za upoznavanje i posvetite se kvalitetnom provođenju vremena sa sobom.

Razmislite, kada ste poslednji put izveli sebe na dejt? Ako odgovor glasi: pre nekoliko meseci/nedelja ili nikad, pogledajte 5 trikova uz pomoć kojih ćete unaprediti odnos sa sobom.

Unapredite odnos sa sobom: 5 trikova kako dejtovati sebe

Nahranite svoje telo

Hrana je gorivo, i ako želimo da se osećamo energično, moramo da nahranimo svoja tela hranljivim sastojcima (ali i da ostanemo hidrirani). Nemojte da izbegavate zeleniš, ali ni voće i raznovrsne obrok-salate. Nahraniti svoje telo znači i slušati ga, biti u skladu sa svojim potrebama, ali i uspostaviti ravnotežu između zadovoljstva i zdrave ishrane. Drugim rečima: da, ima mesta za kolače – ali u umerenim količinama.

Uspostavite self-love praksu

Iako zvuči kao kliše (zahvalite Holivudu na tome), krajnji cilj praktikovanja self-love tretmana je upravo uravnotežen život. Do velikih ciljeva ćete stići uz pomoć sitnih koraka, tako da se postarajte da svakodnevicu ispunite aktivnostima koje vam donose radost i zadovoljstvo (bilo da su u pitanju hobiji, provođenje vremena sa dragim osobama, trening ili nešto drugo).

Posvetite se pisanju dnevnika

Samorefleksija je sjajan alat koji često ne koristimo (dovoljno), a vođenje dnevnika je metoda koja će vam pomoći. Pre spavanja, pokušajte da izdvojte 10 minuta da pišete o provedenom danu, mislima, osećanjima, poslodavcu koji vas je iznervirao ili o nečemu četvrtom. Koji su vaši dalji planovi? Šta vas plaši? Otvorite se i možda ćete otkriti nešto što niste znali o sebi.

Izađite iz zone komfora

Jedini način da rastemo jeste upravo izvan svoje zone komfora. Ovaj korak predstavlja najteži lični izazov, ali je istovremeno najisplatljiviji. Napravite listu svih stvari koje želite da uradite “jednog dana”, poput skakanja padobranom, pokretanja sopstvenog posla, pohađanja časova plesa ili traženja unapređenja na poslu. Zatim, izaberite nešto sa te liste i uradite to – just like that. Nemojte da tražite izgovore ili da svoje planove odlažete za sledeći mesec – često odlažemo ono što zaista želimo zbog straha, samo da bismo na kraju shvatili da smo se plašili uzalud.

Naučite da kažete ne

Društvo nas odmalena programira da druge (prijatelje, porodicu, kolege, posao; you name it) stavljamo na prvo mesto, i, iako su empatija i ljubaznost pohvalne osobine, problem nastaje kad svoje potrebe stavljamo na dno liste prioriteta. Govorimo “da” onome što zapravo ne želimo, i to nas izjeda, zbog čega se u nama nakupljaju negativna osećanja poput ogorčenosti i besa. Zato probajte da od sledećeg ponedeljka ili prvog u mesecu (ili kad god vama odgovaralo) napokon kažete “ne” ljudima koji vam crpe energiju – i okrenete novi list.

Pročitajte i ovo: Efikasnije upravljanje vremenom: Kako za 12 nedelja postići godišnje ciljeve?

Naslovna fotografija: instagram.com/worldwanderlust

Comments