Iskonska Lilit je prva Adamova žena koja je odbila da mu se potčini i napustila rajski vrt, da bi je zamenila Eva – mitologija nam nudi dve strane iskonske ženske prirode, sugerišući da je unutrašnja Lilit mračna strana ženstvenosti, dok ona zapravo simbolizuje oslobađanje stvarne ženske moći.

Dvostruka priroda žene, koju simbolizuju Lilit i Eva ukazuje na žensku kompleksnost i različitost njenih uloga i potrebu muškarca da potisne i osudi divlju, mračnu i nezavisnu žensku stranu i vrednuje samo onu kojom može da upravlja, da je štiti i bude jači od nje.

Lilit je ona koja je ravna muškarcu, ali on ne može da utiče na nju i zato je krotka Eva poželjnija i kao model nametnuta ženama. Ali nepokorni iskonski ženski duh postoji u svakoj od nas, a savremeni svet ima dovoljno uslova da prepoznamo, probudimo i manifestujemo svoju unutrašnju Lilit.

Moćni znaci koji ukazuju da se vaša unutrašnja Lilit pokrenula

U stanju ste da koristite svoju ljutnju i senku da biste se iscelili i odbranili

Društvo vas je uslovilo da budete ljubazni, tihi, prijatni i da pravite ustupke, kako bi se svima dopali. Međutim, kada se unutrašnja Lilit probudi, ograde padaju. Više se ne plašite svog besa i nalazite u njemu gorivo koje možete konstruktivno da upotrebite za sebe i svoje ciljeve. Gledate na svoje potisnute emocije i traume sa saosećanjem i razumevanjem, negujete svoje unutrašnje dete i postajete sve ono što mu je potrebno, a što mu svet nije pružio – zaštitnik, utešitelj, navijač. Kada ste u kontaktu sa svojim osećanjima ljutnje, uskraćenosti i frustracije – sa svojim primalnim gnevom zbog zarobljene i obuzdane ženske moći, prihvatate svoju senku i u stanju ste da je transformišete i integrišete. Možete da se zauzmete za sebe i postavite granice koje su vam potrebne.

Unutrašnja Lilit – alhemija i manifestacija

Počinjete da manifestujete – najmoćnije žene koriste ono što je namenjeno njihovom zarobljavanju i uništenju, da postignu najveće pobede. Spajanjem svoje svetle i tamne strane postajete celovitiji i vaše želje se ispunjavaju – kada ste sigurni da vam je nešto potrebno, to se dešava. Najpre to primećujete u sitnim stvarima, nepovoljne situacije se preokreću u vašu korist i shvatate da je na delu vaša sirova moć – unutrašnja Lilit. Odsecanjem od svoje mračne strane, žene se odriču obilja koje mogu same da stvore i nastoje da se udruže sa muškarcem da bi obezbedile svoje blagostanje – i da bi podržale njegovu dominaciju. Integracijom senke i njenim prihvatanjem stvarate alhemiju nezavisnosti – sve što vam je potrebno možete same stvoriti i ne morate ni u čemu zavisiti od muškarca. Ovo moćno stanje ima svoju cenu – slabe i zavisne žene lako nalaze kvalitetne partnere, a jake i nezavisne teško pronalaze nekoga ko će im parirati. Jednačina se u savremenom svetu okrenula – žene više nisu partnerke koje treba da pariraju (da budu dostojne), već se muškarcima postavljaju zahtevi kvaliteta i dostojnosti koje je teško ispuniti. Lilit je ta koje je prozrela igru i nije htela da učestvuje u njoj – ona nije prognana, sama je napustila rajski vrt. Ova moćna simbolika se često manifestuje u ženskoj samostalnosti, ali moćne žene takođe često uspevaju da nađu partnere koji shvataju svoju ulogu služenja boginji.

Pročitajte i ovo: Načini da probudite i ispoljite svoju unutrašnju boginju

Toksični i narcisoidni tipovi zaziru od vas

Lilit je pronicljiva i ne dozvoljava da se njome manipuliše i toksični i narcisoidni tipovi to uspevaju da „nanjuše“. Oni osećaju vašu moćnu tamnu stranu i izbegavaju da vam se približe, jer znaju da su razotkriveni. Osećaju da je vaše samopuzdanje duboko i nepokolebljivo i da nećete „pasti“ na njihove igre, posumnjati u sebe i umanjiti svoju vrednost. Sami ste sebi najvažniji, a u tome nema hrane da utoli glad toksičnih ljudi, koji vam oduzimaju energiju, pomućujući vaš zdrav razum i potkopavajući vašu veru u sebe.

Prestali ste da ugađate drugima i pronašli svoje samopoštovanje

Unutrašnja Lilit vas podstiče da poštujete sebe kao svetinju – prepoznajete sopstvenu božanstvenost i nemate nikakav poriv da stavljate druge na pijedestal i da vrednujete njihove potrebe više od svojih. Umesto toga, postavljate čvrste granice i držite se svojih standarda, poštujući sebe i radeći pre svega ono što je najbolje za vas. Svesni ste svojih jakih i pozitivnih strana i vrednosti, kao i svojih mana i nesavršenosti – celoviti ste i ne treba vam ničija potvrda i odobrenje. Sami sebe potvrđujete i sa punim pravom procenjujete ko je dostojan da bude u vašem životu.

Unutrašnja Lilit je nemilosrdna, ali pravedna

Ne suzdržavate se kada je u pitanju ostvarivanje vaših ciljeva, misije i pravde. Uviđate karmičke momente i učite vredne lekcije, održavajući balans u svom životu – niste arogantni verujući da ste jedino vi u pravu, ali uzimate u zaštitu slabe i ugrožene i zastupate one koji nisu u stanju da se bore za sebe. Vi niste sebični u svojoj samodovoljnosti i duboko vas pogađaju životne nepravde, ali koristite svoju moć da ih ispravite koliko god možete. I kada vas život opomene i dodeli vam teške lekcije, prihvatate ih sa ratničkom skromnošću.

Raspolažete svojom seksualnošću

Unutrašnja Lilit je svesna svih aspekata svoje ženstvenosti, potpuno raspolaže svojom seksualnošću i uživa u njenim dubinama i manifestacijama. Taj aspekt ženske nezavisnost je možda najvažnije nasleđe iskonske Lilit – da svoju seksualnost koristite na način koji vas osnažuje, a ne kao resurs koji drugi iskorišćavaju. Svoje zadovoljstvo i sigurnost stavljate na prvo mesto i povezujete se na intimnom nivou sa onima koji vas neguju.

Ne trpite gluposti – ni od koga, bez obzira ko je

Ne plašite se da će vas drugi videti kao sebične i voljni ste da budete sami, ako je to način da sebe poštujete. Ne plašite se autoriteta i osuđivanja i ne bojite se da se suprotstavite i da stvari nazovete pravim imenom – ako u nekoj situaciji ispada da ste vi „negativac“ prihvatate to. Važnije vam je da budete verni sebi i svojim osnovnim vrednostima i ne pada vam na pamet da se povinujete društvenim konvencijama ili sistemu koji nameće glupa i besmislena pravila.

Vaša unutrašnja Lilit je istinska moć posedovanja sebe i kreiranja svog života – pod sopstvenim uslovima.

Pročitajte i ovo: Pronađi u sebi snagu boginje Lilit

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Brankica Milošević

Comments