Toliko je nas hedonista koje mami trošenje novca, a ipak moramo da žrtvujemo izvesne lagodnosti kako bismo imali sigurnosni štek za crne dane – i svi se međusobno razumemo i svi na istu stvar zakukamo. Kako da uštedim bilo šta kad su plate skromne, a ja neskromno trošim? Svi želimo magičan trik koji će nam stvoriti fond koji će iz meseca u mesec rasti, dok ga gledamo bez potrebe da uzmemo deo i pomognemo sebi kako bismo ovog meseca bili zadovoljniji. 

Odmah ćemo vas trgnuti iz sanjarenja i reći da, kako bi bilo koji od četiri saveta koja ćemo vam predstaviti imao efekta, potrebna vam je disciplina. Zvuči ozbiljno, ali shvatite njeno izgrađivanje kao igru i izazov, pa dokažite sebi da možete. Na kraju krajeva, važno je znati da ušteđen novac nije egzistencijalan u tom momentu, već onaj koji možete i želite da sklonite iz novčanika radi sticanja dodatne sigurnosti. Ono što je sigurno, štednja vam, ako nas poslušate, nikad više neće biti mučna i dosadna.

Evo kako da uvek imate novac sa strane

Koverte novca za različite potrebe

Jedan od zabavnijih načina štednje koji kruži internetom i motiviše mnoge da krenu baš na ovaj način da raspoređuju budžet, jesu takozvane „koverte za budžetiranje“. Sve stoje na istom mestu, nalik na svesku za omiljenu vrstu papira (novac), ali su sume predodređene za kovertu u kojoj stoje. Primera radi, tokom meseca vam novac odlazi na kiriju, namirnice, garderobu, kozmetiku i izlaske sa prijateljima, plus želite nešto da uštedite. Upravo tako i rasporedite svoj novac, stavite ga u šest različitih koverti koje ćete „ukoričiti“ u zajedničku fasciklu ili futrolu, baš kako je to učinjeno na snimku ispod. Tako ćete imati uvid u sav novac na gomili, ali i na njegovu mesečnu svrhu. Poenta je da na nedeljnom nivou sav ostatak iz pet egzistencijalnih koverti prebacite u onu predviđenu za štednju. Iznenadićete se koliko može da vam ostane bez preteranog truda jednom kad počnete svesnije da trošite, a ovakva raspodela će sigurno da smanji impuls za trošenjem bez preteranog smisla.

@savannahhh.mariee how I save money! #cashstuffing #cashenvelopes #daveramsey #savingmoney ♬ love. – .

Kupujte vintage komade, a ne samo nove

Moda i dizajn postoje da bi nam život bio lepši jer estetika zaista ima moć da vam popravi dan, mesec, godinu, život. Isto tako, estetski principi imaju moć da postanu deo večnosti ako su dovoljno ubedljivi da se ukorene u društvo. Stilisti i dizajneri uživaju u reciklaži „starih“ detalja, što ih čini i ekološki osvešćenim kreativcima, pa neka budu pozitivan primer koji ćete drage volje iskopirati. Pritom, šoping je zabavniji bez ideje o tome šta ćete da ulovite u svojoj omiljenoj second hand radnji ili na internet stranici. Drugim rečima – estetika je ključni deo štednje jer skupo nije nužno i lepo.

Neka vam DIY aktivnosti postanu hobi

Kreativni ste i obožavate da gledate kako se razvijaju stvari u koje ste uložili trud? Onda već imate predispoziciju za uštedu. Novac možete da sačuvate tako što ćete sami praviti stvari. Ne morate da postanete keramičar ili šnajder da biste uštedeli, ne idemo toliko daleko (ali ako ste vešti, zašto da ne?). 

Naprotiv, dovoljno je da, ako imate terasu ili dovoljno svetlosti u stanu, zasadite začinsko bilje u saksije – ne samo što ćete uvek imati sveže začine, nego je i dekorativno. Ako, na primer, imate malo više strpljenja u kuhinji, možete da pravite domaću testeninu umesto da je kupujete. Uvek je dobro praviti svoju hranu jer znate koje ste sastojke koristili i koliko su zdravi, pa je to zaista win-win situacija. Mnoge žene prave čak i svoje hemikalije za čišćenje od prirodnih sajstojaka i internet je pun takvih primera. Treba samo dati mašti na volju i shvatiti šta nas zanima i zabavlja, pa započeti novi hobi koji će nam ujedno uštedeti novac jer za to nema lepšeg načina od ispoljavanja kreativnosti i originalnosti kroz stvaralački proces.

@alignedwithkaitlyn Let me know if you try it or if you have other recipes for all-purpose non-toxic homemade cleaners that you like! #nontoxicswaps #diyallpurposecleaner #homemadeallpuposecleaner #diynontoxic #ditchtoxicchemicals #hollistichealth #naturalhealing #naturalwellness #vinegarcleaner #vinegarcleansanything ♬ original sound – Kaitlyn

Plaćajte isključivo u kešu

Koliko puta ste čuli onog jednog prijatelja sa kojim se uvek šalite da je težak na parama, i kad dođe vreme da se plati piće kaže: „Izvini, nemam keša, hajde plati ti ovaj put, pa ću ja sledeći.“ Moramo da vam kažemo da to nije galantno, ali je definitivno na tragu našeg poslednjeg saveta za štednju, a on glasi: nosite uvek samo onoliko novca koliko planirate da potrošite tog dana. Kad planirate piće sa prijateljem, morate imati keša koliko vam je potrebno, pa nemojte biti osoba koja će platiti „neki naredni put“, ali u dnevni budžet uračunajte i taj momenat uživanja u društvu, pa u novčanik spakujte dovoljno. Ono što ne možete da platite kešom koji imate kod sebe, tog dana nemojte ni da uzimate. Tako ćete steći mnogo veću kontrolu nad trošenjem, a definitivno ćete nešto i uštedeti.

Na kraju, dolazimo do toga da štednja ne mora da bude ni zamorna, ni teška, ni puna velikih odricanja, niti mučna. Može da postane sve suprotno od toga. Način da se unapredite, razvijete disciplinu, kreativnost, nove hobije, nivo organizacije koji do sada niste dostigli. Podstaknite sebe na napredovanje u svim ovim sferama i javite nam da li imate problema s novcem – verovatno je da ga neće biti ili će se problem makar smanjiti, a štek uvećati.

Pročitajte i ovo: Šta je finansijsko samopoštovanje i kako da ga podignete

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerose

Milana Petković

Comments