Da biste manifestovali izobilje u svom životu, prvo morate izgraditi način razmišljanja o obilju i podići svoje finansijsko samopoštovanje.

Istraživanja dosledno pokazuju da osobe sa višim prihodima imaju više samopouzdanja, pozitivnije samovrednovanje i jači doživljaj sopstvene vrednosti – finansijsko samopoštovanje očigledno podiže i sve druge oblasti samovrednovanja.

Najnovije istraživanje otkrilo je da ne samo što ljudi osećaju porast samopoštovanja kada počnu više da zarađuju, već i viši nivo samopoštovanja može dovesti do povećanja prihoda, tokom vremena. Iz čega sledi da finansijsko samopoštovanje, koje se odnosi na osećaj vrednosti u odnosu na finansijsko stanje, može uticati na finansijsku realnost.

thought catalog UK78i6vK3sc unsplash 1 Šta je finansijsko samopoštovanje i kako da ga podignete

Kako da promenite svoj način razmišljanja i povećate finansijsko samopoštovanje

Počnite da verujete da zaslužujete bogatstvo i izobilje

Ako se stalno zadovoljavate manjim od onog što zaslužujete, posebno kada je u pitanju nedovoljno plaćen posao, možda je potrebno da prilagodite svoja finansijska uverenja o tome šta zaslužujete. Samopoštovanje je povezano sa nivoom finansijske sigurnosti, ili anksioznosti.

Kada verujete u svoju sposobnost da steknete bogatstvo i u to da zaslužujete izobilje, možete tražiti najbolje za sebe i možete se usuditi da stremite višem i rizikujete, odbacujući ono što je sigurno, ali nedovoljno, zarad dostizanja većeg statusa. Socioekonomski rast poboljšava psihološko blagostanje i obrnuto – vaše vrednovanje sebe je ono što materijalizujete, odnosno, manifestujete kroz svoju finansijsku situaciju.

Pročitajte i ovo: Kako da uštedite novac koji i ne znate da trošite

Opšte i finansijsko samopoštovanje

Finansijsko samopoštovanje nije izdvojeno od ostalih segmenata vrednovanja sebe, zato je potrebno da podigne nivo opšteg samopoštovanja.

To znači postavljanje granica, govorenje čarobne reči NE, kada nešto ne želite da radite, prihvatite, učestvujete, prekidanje toksičnih odnosa, unapređivanje komunikacije i razvijanje asertivnosti, jasno iznošenje mišljenja, osećanja, potreba i želja, držanje do sebe i zauzimanje za sebe, u poslovnom i privatnom životu i u svim međuljudskim odnosima i interakcijama.

Takođe, to znači vrednovanje sebe u skladu sa vašim sopstvenim, unutrašnjim merilima. Kada je samopoštovanje zasnovano na statusu i finansijskom uspehu, to može imati negativne ishode, kao što su društveno poređenje (da li je neko višeg ili nižeg statusa od vas), smanjen osećaj autonomije i nisko emocionalno blagostanje.

Materijalno jeste povezano sa duhovnim, u smislu da se naš unutrašnji život (uverenja, mišljenja, strahovi, osećanja, predrasude…) manifestuju i oblikuju našu realnosti, a sa njom i naše finansije. Zato morate krenuti iznutra ka spolja i stvoriti pozitivne efekte u materijalnom svetu, koji će, zauzvrat, podržati vaše unutrašnje bogatstvo.

Pozitivne emocije povećavaju sposobnost za stvaranje bogatstva širenjem mentalnih resursa i omogućavanjem kreativnog rešavanja finansijskih problema ili ciljeva, a negativne emocije deluju suprotno. Stoga vaše finansijsko samopoštovanje mora biti zasnovano na istinskom vrednovanju sebe, a ne na vašem statusu (koji može biti promenljiv, ili teško održiv).

Iako to može delovati suprotno procesu podizanja finansijskog samopoštovanja, važno je da ne dozvolite da finansije imaju tako veliki uticaj na vašu samopercepciju i da prigrlite svoju vrednost u više različitih životnih oblasti. Odgovarajući nivo finansijskog samopoštovanja je rezultat uravnoteženog osećaja ukupnog samopoštovanja, koje proizilazi iz zdravog i saosećajnog pogleda na sebe.

Kako da podignete svoje finansijsko samopoštovanje

Da biste podigli svoje finansijsko samopoštovanje poboljšajte razumevanje ličnih finansija – čitajte knjige, pohađajte kurseve ili radionice, da biste poboljšali svoje znanje o budžetu, ulaganju i upravljanju novcem. Što više znate, to ćete se osećati sigurnije.

Postavite konkretne, jasne i ostvarljive finansijske ciljeve – bilo da želite da uštedite za odmor, obnovite nameštaj, ili uložite u neko osiguranje za stare dane, gledanje sebe kako postižete manje cileljeve jedan po jedan, može vam pomoći da verujete u sebe i povećate samopoštovanje.

Poboljšajte svoje pregovaračke veštine i asertivnost, vežbajte da se zalažete za sebe. Nemojte se zadovoljiti sa manje nego što zaslužujete, ili koliko bi neko drugi na vašoj poziciji bio plaćen.

Proslavite svoja mala finansijska dostignuća da biste povećali finansijsko samopouzdanje i motivisali sebe da nastavite da poboljšavate svoje finansijsko stanje.

Izbegavajte upoređivanje sa drugima i fokusirajte se na sopstveni napredak. Podizanje finansijskog i opšteg samopouzdanja je vaše lično putovanje, a mali koraci napred doprinose značajnim pomacima na duge staze.

Budite dobri prema sebi, praktikujte samosaosećanje i razumevanje, naročito u teškim vremenima. Priznajte da svi prave greške i doživljavaju neuspehe, identifikujte i izazovite negativna uverenja o sebi, ili preterano samokritičan unutrašnji dijalog. Istražite ko ste izvan spoljnih uloga i postignuća i okružite se ljudima koji vas podržavaju i podstiču vaš lični rast i blagostanje.

Ograničavajuća uverenja o sebi utiču na vaše stavove (i strahove) o novcu i blagostanju. Negujući pozitivan odnos sa sobom, donoseći informisanije finansijske odluke i prepoznajući svoju ljudsku vrednost, možete iskusiti rast i nagrade koje prevazilaze materijalnu korist, a istovremeno vas oslobađaju da materijalizujete svoju pozitivnost i unutrašnju vrednost.

Pročitajte i ovo: 5 jednostavnih načina da prizovete novac u svoj život

Naslovna fotografija: pixabay

Brankica Milošević

Comments