Svakodnevica može biti prepuna raznih prijatnih i onih manje prijatnih dešavanja, ali ništa ne osvežava duh kao dobar smeh. Upravo zato, donosimo vam listu deset neodoljivih komedija, ultimativnih filmskih poslastica koje garantuju nezaboravan doživljaj i smeh do suza. Od klasičnih komedija koje su obeležile jednu epohu, do modernih hitova koji preispituju savremene teme, ova ostvarenja predstavljaju savršen izbor za one trenutke kad nam je potrebna doza humora i zabave.

Smešni filmovi koji će vam popraviti raspoloženje 

Mrs. Doubtfire (1993) 

Ova komedija predstavlja Robina Williamsa u ulozi Daniela Hillarda, oca koji se prerušava u dadilju samo da bi bio bliže svojoj deci nakon bolnog razvoda. Williams donosi svoj prepoznatljivi humor, toplinu i dubinu, čineći Mrs. Doubtfire ne samo urnebesno smešnom, već i dirljivom pričom o porodičnim vrednostima i snazi roditeljske ljubavi.


Trainwreck (2015)

Amy Schumer igra Amy, ženu koja uživa u slobodi i neobaveznim vezama, sve dok ne upozna sportskog doktora (Bill Hader) koji je natera da preispita svoj životni stil. Film je prepun izvanrednih humorističnih scena, smešnih i zanimljivih dijaloga, istovremeno obrađujući teme ljubavi, straha od predanosti i modernih odnosa.

Bridget Jones’ Baby (2016)

Renee Zellweger se po treći put vraća kao Bridget Jones u ovoj zabavnoj komediji koja se bavi njenim novim životnim izazovima kao trudnice. Sa svojim karakterističnim šarmom i nizom komičnih situacija, film nudi smeh kroz situacije s kojima se mnoge žene mogu poistovetiti. Radujemo se i nedavno najavljenom četvrtom delu franšize. 

The Grand Budapest Hotel (2014) 

Ovaj stilizovani film Wesa Andersona, smešten u izmišljeni hotel u Evropi između dva svetska rata, prati avanture njegovog ekscentričnog menadžera (Ralph Fiennes). Ostvarenje, poznato po jedinstvenom vizualnom stilu specifičnom za Andersonove filmove, brzom dijalogu, istražuje teme prijateljstva, ljubavi i herojstva.

White Chicks (2004)

U ovoj komediji braće Wayans, dvojica Afroamerikanaca FBI agenata se prerušavaju u bogate sestre bele puti kako bi razotkrili otmicu. Film je pun urnebesnih situacija i nezaboravnih likova, a njegov, blago rečeno, nekonvencionalni pristup humoru ga čini nezaboravnim.


Booksmart (2019)

Ova moderna komedija prati dve srednjoškolke, Amy i Molly, koje shvataju da su možda previše vremena posvetile učenju i propustile zabavu. Odlučuju da sve nadoknade u jednoj noći, što dovodi do niza nesvakidašnjih i bizarnih događaja.


The Hangover (2009)

Ovaj film o momačkoj večeri je prvi iz istoimene trilogije, a koji na samom početku nagoveštava totalni haos, munjevito je postao hit. Sa svojim neočekivanim zapletima i nezaboravnim likovima, The Hangover nudi smeh i zabavu od početka do kraja.

Bridesmaids (2011)

Kristen Wiig igra Annie, kumu na venčanju svoje najbolje prijateljice, koja se mora nositi s različitim i često smešnim (ne)prilikama. Ovaj film istražuje teme prijateljstva, ljubomore, ljubavi i pripadnosti, nudeći smeh kroz suze.


Clueless (1995)

Ova moderna adaptacija Jane Austenine “Emma”, smeštena u srednju školu na Beverli Hilsu, prati Cher (Alicia Silverstone), modno osvešćenu tinejdžerku koja voli da se meša u tuđe živote. Sa njenim oštrim opažanjima društvenih normi i tinejdžerskih dilema, Clueless ostaje jedan od kultnih tinejdžerskih filmova svih vremena.


Mean Girls (2004)

Scenarista Tina Fey donosi nam priču o Cady Heron (Lindsay Lohan) koja, nakon godina školovanja kod kuće u Africi, dolazi u američku srednju školu. Film s humorom prikazuje složenosti srednjoškolskog života i društvenih hijerarhija, postao je kultni klasik zahvaljujući svojim smešnim dijalozima, rečenicama koje i danas citiramo i izuzetnom glumačkom ansamblu.

Ovi filmovi nisu samo izvori zabave; oni su ogledalo društva, prikazujući različite aspekte ljudskog iskustva kroz smeh. Mrs. Doubtfire istražuje porodične vrednosti, dok Trainwreck i Bridget Jones’ Baby raspravljaju o modernim ljubavnim odnosima. The Grand Budapest Hotel nas vodi u svet fantastike, a White Chicks i Booksmart istražuju dokle seže pravo prijateljstvo. The Hangover i Bridesmaids su priče o svim avanturama koje mogu da prate jednu svadbu, dok Clueless i Mean Girls nudi uvid u savremeni tinejdžerski život, odrastanje i norme koje nam društvo vrlo rano nameće.

Bez obzira na vaš ukus, ova ostvarenja donose ponešto za svakoga, podsećajući na važnost smeha u našim životima. Tako da, pripremite kokice, udobno se smestite i prepustite se čaroliji ovih neprevaziđenih komedija!

Pročitajte i ovo: Uzbudljive nove serije koje ćemo gledati u martu – i naslovi koji se vraćaju

Naslovna fotografija: instagram.com/booksmart

Nikola Gudelj

Comments