U vremenu koje ne samo da prolazi pored nas, nego juri, izbacuje nas iz tačke težišta i ostavlja u vrtlogu, često tragamo za odgovorima ko smo zapravo, šta nas čini srećnim i u čemu se krije naš unutrašnji mir, ali i sloboda. Upravo zato, TV voditeljka Una Senić i instruktorka joge Dragana Balić udružile su snage i veštine oko ideje kako da pomognu drugima da pronađu sebe, harmoniju i balans, otkrivajući nam sve istine i zablude o tantri, kao i detalje učenja u Tari, prvoj sertifikovanoj školi tantre u ovom delu Evrope.

389A8991 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!
Q

Osnovale ste prvu sertifikovanu školu tantre u ovom delu Evrope, planirano je da započnete sa obukama u martu. Zanimljivo je da nisu zainteresovane samo žene. Kome je ova škola namenjena i kome preporučujete da krene na ovo putovanje sa vama? Šta polaznici mogu da očekuju?

A

DRAGANA: Školu preporučujemo svakom ko želi da radi na sebi. Da unapredi svoje zdravlje, otkrije i oslobodi svoje pune kapacitete, upozna svoje biće u celosti i pronađe harmoniju između svoje duhovne, suptilne prirode i grublje, ali ne manje važne, telesne i čulne dimenzije. Tantra se ne razlikuje duhovno od materijalnog, ona razotkriva način kako da harmonično živimo na svim nivoima. Ne bismo mogle da kažemo da tantra jeste za neke ljude, a za druge nije. Ona je univerzalna praksa jer komunicira sa univerzalnim u čoveku bez obzira da li je on iz Indije, Evrope ili sa Kube. Svaki čovek ima potrebu da bolje razume sebe, da lakše kontroliše svoj um, usmerava svoju energiju, održava telesno zdravlje, upozna svoju dušu i njene potrebe. Tako da, tantra jeste za svakoga i lako komunicira sa savremenim čovekom jer je prva duhovna disciplina koja je holistička i sveobuhvatna. Ipak, svako mora za sebe da oseti da li je došao trenutak za njega i da li je baš tantra mesto gde će pronaći svoj put ili možda neka potpuno druga učenja kojih ima mnogo. 

UNA: Mislim da je, takođe, važna posvećenost i rešenost da se prepustimo ličnom rastu i radu. Ovo sve što je Dragana navela, odnosi se na ljude koji zaista osećaju da u ovom svetu u kome živimo, mahom automatski (posao, kuća, hrana, seks) ima mnogo više prostora za radost, zadovoljstvo, kreiranje, uživanje i svesnost na novim, višim i dubljim nivoima bića. Da osvestimo da zaslužujemo život u obilju i ekstazi, da pronalazimo radost u naizgled malim stvarima i da živimo svoju autentičnu prirodu bez straha od osude, srama i stida. Ova škola je namenjena baš svima koji u sebi nose taj osećaj nečeg većeg, ali ne znaju još uvek kako da ga oslobode, iskažu i žive iz dana u dan.

Q

Kako ste osmislile module u školi tantre i kakav program je pred učesnicima? Šta će naučiti i sa čime će se suočiti?

A

DRAGANA: Škola je podeljena na module da bi svako mogao da sebi dozira kojom će brzinom da osvaja ogromne horizonte tantre. Naša škola se ne bavi samo jednim segmentom tantre. Zato i jeste škola, jer predstavlja tantru u svojoj celovitosti. Iako mnogi učitelji uzimaju samo segment seksualnosti i čak potpuno izmene cilj i smisao bavljenja ovom temom, mi smatramo da ako podučavamo tantru, onda moramo da je podučavamo u skladu sa onim što ona jeste. Tantra nije lepši naziv za “slobodan” seks. Tantra je učenje koje nam pomaže da svoje duhovno utkamo u materijalno. Jedan od prevoda reči tantra je upravo TKANJE. Tantra je integrisala mnoge jogiske prakse u sebe, umnožila ih, razvijala i iznedrila potpuno nove stilove kao što su Hatha joga i Kundalini joga. Ona je ženi vratila značaj koji joj pripada. U seksualnosti ne vidi grešnost, već potencijal. Možemo reći da su za tantrički seks koji postaje ekstaza srca i celog bića potrebna dva pročišćena i duhovno osvešćena bića, pa zato u našoj školi praktikujemo različite vrste joge koje je tantra u sebe integrisala. Jedan od razloga zašto to radimo je da shvatimo kontekst svoje prakse, a i ne samo to – svi ti drevni tekstovi su toliko duboki i lepi da je njihovo izučavanje već vrsta meditacije i podsećanja našeg uma na njegove izvore. Rad sa seksualnom energijom je vrlo bitan takođe. Iako neotantra govori o povećanju orgazmičkih moći, oslobađanju i isceljenju za nas je to samo nuspojava naše prakse, pravi cilj je otkriti svoju suptilnu, ekstatičnu prirodu. Tantra se granala u mnogo pravaca, a polaznike ćemo upoznati sa celim tim razvojem; ono što nas dve zastupamo je tantra srca.

UNA: Upravo zbog metodologije i temeljima na kojima se zasniva misija naše škole, sistematizovale smo program u četiri modula. Tantra je i dalje nepoznanica i pogrešno tumačena na našem podneblju pa se zato na prvom modulu upoznajemo sa tantričkim praksama, kako kroz teoriju, tako i kroz Vinyasa i Kundalini jogu, osnove anatomije i fiziologije, istoriju i filozofiju tantre. Drugi modul je iskustven i na njemu produbljujemo znanja sa sa prvog modula kroz složenije prakse, ali i upoznajemo polaznike sa Devata jogom, koja podrazumeva božanske arhetipve u nama. Na ovom modulu takođe radimo dublje sa energetskim sistemima, izučavamo tantričke spise i produbljujemo rad sa seksualnom enerijom koju povezujemo sa duhovnim i duševnim vrednostima. Zatim podučavamo i metodologiju vođenja časova i radionica za sve one koji žele da svoje znanje dele kao instruktori tantre i joge. Treći modul podrazumeva sedmodnevni retreat i namenjen je samo onima koji su završili prva dva modula. Četvrti i poslednji modul je rezervisan za polaganje ispita kroz odbranu seminarskog rada i držanje praktičnih vežbi. 

Dakle, naša škola podrazumeva ozbiljnu edukaciju koja je samo početak svega onoga što čeka naše instuktore. Oni će imati priliku da nastave da rade sa nama u školi, da stiču znanja i iskustva koja ih u narednim godinama mogu dovesti i do zvanja učitelja. Mi se ne bavimo spiritualnim turizmom, naša škola je po metodologiji jedinstvena, sveobuhvatna i daje mogućnost plasiranja na međunarodno tržište. Ovo nije sedmodnevni izlet u zabavu, već karta za bolje i ispunjenije danas i sutra!

389A9027 1 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!
Q

Kada se spomene reč - tantra, mnogi je tumače pogrešno ili delimično, često je vide i samo kao - tantrički seks. Koje su najveće predrasude o tantri i kako ih razbijate svojim radionicama?

A

DRAGANA: Da, mnogo je predrasuda i pogrešnih interpretacija, a kada čovek stvarno upozna te tantričke izvore shvatimo da je svesno stupanje u seksualni odnos samo jedna od njenih tehnika pored mnogih drugih. To govori, sa jedne strane, o našoj fascinaciji seksom, a koja je samo posledica vekovnog potiskivanja i stigmatizacije. Takođe, govori o mnogim traumama koje nosimo, daje odgovore na mnoga pitanja bez odgovora, a verovatno i naslućivanju da u tome postoji i nešto više od onoga što smo do tog trenutka uspeli da iskusimo. I onda se pojavi jedan sveti, tantrički tekst i kaže nam da seks nije grešan već vrlo potentan za duhovni razvoj. Naravno, da svi odahnu i načulje uši. To je i dobro, ali problem je što se onda tantra zloupotrebljava kao jedna fina duhovna reč u koju se zapakuje samo nekakav eksperiment i posluži kao izgovor za razne neduhovne prakse koje ljude vode u još veće otuđenje od istinskih potencijala. Kao što joga nisu cirkuske atrakcije i dubljenje na rukama, isto tako ni tantra nije “slobodan seks”. Kako se nosimo sa tim? Upravo neprekidnim edukovanjem i pisanjem o tome šta je tantra zapravo. 

UNA: Svesne smo toga da će seks uvek privlačiti pažnju bez obzira na to koliko “slobodno” društvo bilo – upravo zbog vekovnog tabua i odvajanja ovog čina od naše duhovne prirode, i stavljanja ga u kontekst nečeg prljavog, grubog i izvitoperenog. Zapravo, svi težimo tome da budemo viđeni, da se dublje povežemo u intimnom činu i sa sobom i sa partnerom. Većina ljudi ne živi svoj pun potencijal, ne radi na sebi, na povezivanju duha, tela, srca i seksa, a onda očekuje da će upisati kratak kurs i doživeti potpunu promenu i ekstazu preko noći. Za sve je, kao što smo rekli, potrebno vreme i posvećenost. Naš zadatak sada je da tantru približimo našem podneblju i prilagodimo je potrebama čoveka ovde i danas. Zato organizujemo radionice, časove, konsultacije, seminare, predavanja, panele… bitno je da pričamo i o tome šta sve tantra nije. Ako treba i milion puta da ponovimo i da probamo da – posebno mlade ljude – usmerimo na put koji podrazumeva svesnost u izboru, granicama i uživanju. Danas su nam dostupne brojne tehnologije i informacije za razliku od vremena u kom smo mi seksualno sazrevale. Ovo vreme ipak nosi jednu drugu vrstu problema, a to je da je previše svega.  U tom moru lake zabave i brzih rešenja, može glatko da se sklizne u neke nezdrave oblike zadovoljstva pod okriljem svetog i svesnog. 

Q

Kako biste opisale povezanost tantre i seksa, tantre i seksualnosti? Kako se ovo drevno indijsko učenje primenjuje danas i kako utiče na seksualni život pojedinca?

A

DRAGANA: Tradicionalno, seks je bio praktikovan vrlo ritualno i simbolizovao je smrt i ponovno rađanje. Žena bi zapravo kroz seksualni čin inicirala muškarca u duhovno iskustvo. Ovakvi rituali su gotovo potpuno izgubljeni i u samoj Indiji, a i kada su postojali nisu bili za svakog, već samo za vrlo napredne pojedince. Tako da za nas danas ovakva praksa nije dostupna, ali sam princip, koncept, jeste. Zbog toga su razni učitelji prilagođavali i približili ove prakse savremenom dobu. Da bi seks bio duhovan ne mora nužno da postoji guru, inicijacija, mantra – iako je ovo vrlo moćan način, dovoljno je da postoji naše probuđeno srce. Srce se po tantra filozofiji smatra mestom u kome se sreću naša duhovna i materijalna priroda. Kada je ono osnaženo, osvešćeno i probuđeno, ne postoji snažnija sila na svetu koja naš seks podiže u duhovno iskustvo. 

UNA: Kada prođemo srce, kao kapiju ljubavi, već smo na pola puta. Tantra radi sa seksualnom energijom koja je u nama od nastanka. Naša najpotentnija energija nam je bila predstavljena samo u kontekstu reprodukcije i uživanja. Tantra nas uči da zahvaljujući njoj možemo da se spojimo i doživimo duhovno iskustvo, da je možemo koristiti i za druge oblasti našeg života ako je ne “razbacujemo”, ako je svesno upotrebljavamo, a ne zloupotrebljavamo. Tada svaki naš intiman susret ima svoju svrhu i značajno nas podiže na novi nivo svesnosti kako lično, tako i partnerski. Kada se dvoje spajaju, kreiraju treću energiju koja je entitet za sebe, koja stvara, isceljuje i gradi most ljubavi ka novim duhovnim sferama. Tako napredujemo kao bića, i na zdrav način isceljujemo svet.

389A9019 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!
Q

Koliko je teško da moderna žena/ savremeni muškarac radi na svojoj samospoznaji i samootkrivanju u uslovima haosa obaveza i problema, u svetu u kome živimo?

A

DRAGANA: Svako vreme ima svoje izazove. Nekada su ljudi na dnevnom nivou morali da se bore za goli život i egzistenciju, za sklonište i hranu. Danas uglavnom patimo od komfora, i previše izbora i mogućnosti. Čoveku je potrebna ogromna disciplina da bi odoleo mnogo čemu i usmerio svoj život u pravcu samospoznaje i razvoja. Danas imamo i tu privilegiju da su nam informacije i znanja dostupna, ali sa druge strane u moru informacija ne znamo koja je prava i često onda izgubimo strpljenje da čitamo i tragamo. Zato je važno imati učitelja u koga imamo poverenja da nas povede i usmeri. Često se pitam kako ljudi koji ne praktikuju jogu ili tantru uopšte preživljavaju. Verujemo da će baš ova znanja biti neophodna podrška za svakog čoveka u budućnosti.

UNA: Vreme u kome živimo je izazovno za sve pa i za one koji rade na sebi. Odsečeni smo od prirode i to je preduslov za propast. Ipak, ove prakse nas vraćaju toj našoj unutrašnjoj istini, autentičnosti i svojoj pravoj prirodi. Da bismo opstali u ovom vremenu potrebna je disciplina koja nas konstanto vraća sebi. Ona nam daje snagu da ovladamo mislima, impulsima, žudnjama… Ako nemamo tu vrstu kontrole nad sobom, onda ne možemo ni da kontrolišemo sopstvene akcije. Kada se svesno odlučimo koji su naši izbori, onda imamo fokus, pravac i sidro kome uvek možeo da se vratimo bez obzira na ono što se dešava oko nas. Tada pozitivno utičemo ne samo na sebe, nego i na svoju porodicu, prijatelje, okruženje i svi dobijaju od našeg truda i rada. Izazova uvek ima, ali naš fokus je na tome kako da izađemo iz začaranog kruga nezadovoljstva i da preuzmemo odgovornost za sebe i svoje postupke, te da menjamo sve što je do nas kako bismo živeli ispunjeniji i radosniji život.

Q

U kojoj meri joga može da pomogne u rešavanju svakodnevnih problema sa zdravljem i stanjem duha?

A

DRAGANA: Joga je savršena preventiva za gotovo sve bolesti. Njeno prvo značenje koje se pominje u Vedama bilo je: “Harmonizuj se sa prirodom da bi preživeo”. Danas poznato značenje reči joga je “jedinstvo” – jedinstvo naše individualne svesti sa univerzalnom. Ali možda baš ovo prvo značenje važi danas. Samo čovek koji je u skladu sa prirodom, sopstvenom svrhom i čovek koji poštuje i osluškuje svoje telo može da bude istinski zdrav. Iako ni jogi nije namera da isceljuje, već je ona put samospoznaje, ipak upravo to se usput i dešava. Da se isceljujemo, postajemo srećniji, mirniji i puni energije. Nekada su ljudi birali jogu zbog bolova u leđima, a danas najčešće u njoj traže rešenje mnogih mentalnih stanja i izazova, poput depresije, anksioznosti, apatije, nedostatka fokusa i pažnje itd.

UNA: Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti je dragocena, ali joga je specifična i moćna zbog toga što radi na svim nivoima bića. Kako na fizičkom, tako i na mentalnom, psihičkom, duhovnom i energetskom. Joga za mene više nije pitanje već stvar lične higijene. Svaki dan počinjem jogom i lično sam se uverila u to koliko može da pomogne u tome da lakše posložim stvari u životu. Da svesno dišem, krećem se i temeljno istražujem nove prostore u sebi. U svetu u kome se sve radi brzo, joga je sigurno utočište za duh i telo, vreme se razvuče između ta dva udaha i izdaha a misli se poslože. Već i sad dok ovo pišem, a vi čitate, dešava se povezivanje i stvaranje tog jedinstva. I zaista nije bitno kakve se poze izvode nego koliko duboko ulazimo u sebe i koliko se otvaramo i otkrivamo, prepuštamo u svakoj praksi iz dana u dan. Zahvalna sam jogi na jogi!

389A8909 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!
Q

Koja vežba/tehnika/praksa može da pomogne svakom od nas kako bismo postigli svoj unutrašnji mir, harmoniju i balans?

A

DRAGANA: Stvari su tu ipak pomalo individualne, nije svakom potrebno isto, ali ako bismo ovako kratko dale neki predlog koji je svima lekovit, predlažemo da u toku dana svako bar nekoliko puta zastane, zatvori oči i osvesti svoje disanje. Da pokuša da oslušne svoje telo i da dozvoli da izdah bude produžen, otpuštajući pa čak i zvučan. 

UNA: I ja bih se složila da je definitivno svesno disanje jedan od prvih koraka koje možemo da uradimo za sebe. Makar u toku dana, pa čak i sada dok čitate ove redove – ispravite leđa, udahnite duboko na nos i izdahnite na usta. Sa sledećim izdahom pokušajte da pustite i glas, i tako nastavite nekoliko puta. To se zove orgazmičko disanje i vrlo je dobar parametar da osetimo gde smo sa sobom. Možda vam bude neprijatno i od vas samih da produžite taj izdah i pustite glas. Da li ste to uradili automatski i lažirali? Šta vam sve ovo govori? Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!

Q

Saznali smo da mnogi zaplaču tokom radionica, shvate stvari koje im do sada nisu bile najjasnije… Na koji način podučavate ljude da dođu do najbolje verzije sebe i da se osećaju oslobođeno i slobodno?

A

DRAGANA: Plakanje je toliko uobičajeno da uvek imamo maramice u svom studiju. Mi smo toliko otuđeni od svoje esencije da svako vraćanje u sebe bude tako dirljiv i intiman susret, da su te suze prirodne i oslobađajuće. Nekad se plače i od otpuštanja raznih bolnih iskustava, ali svakako je uvek lekovito.

UNA: Svaki energetski rad je istovremeno i rad sa emocijama. Emocije su energija u pokretu i vrlo često se kada nam se dese neka traumatična iskustva zaledimo. Te informacije ostanu sačuvane u telu ili potisnute duboko u podsvesti. Mi se kroz dah, pokret i zvuk povezujemo i prolazimo kroz te energetske blokade i onda dolazi do oslobađanja tih zaglavljenih emocija što dovodi do otpuštanja kroz suze, smeh ili razne druge senzacije. Zato je bitno da se sve ove prakse sprovode u sigurnom prostoru i uz adekvatno vođstvo.

389A8938 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!
Q

Zašto ste odlučile da pokrenete ovu školu i kako se to uklapa sa vašim prethodnim/sadašnjim interesovanjima i zanimanjima?

A

DRAGANA: Nas dve smo se jednostavno srele i odmah kliknule u zajedničkoj želji da radimo zajedno. Tokom dve godine smo prisustvovale jedna kod druge na svim programima i dobro se upoznale kroz rad. Shvatile smo da zajedno imamo sve elemente koji su potrebni za ovakav poduhvat kao što je škola. A ključna stvar je da obe imamo u sebi ogromnu strast da baš ova znanja širimo. Tantra je intimna, duboka, tanana, intenzivna, slasna. Ona nije duhovna praksa koja nas čini smirenima, ali i blago autističnima za ovozemaljsko, ona nas traži cele. Traži da svoje duhovno unesemo u ovu materiju, u telo, u krv i hormone i da živimo punim plućima, ekstatično, autentično i prisutno – a to traži hrabrost i odlučnost. Za nas sve drugo je malo i srećne smo da sada imamo priliku da tu svoju strast podelimo sa drugima.

UNA: Naše podneblje je specifično u pogledu trauma i isceljenja. Ono je trusno, desilo se mnogo ratova, gajimo mnogo kolektivnih trauma koje su doprinele da se izrodi specifična kolektivna svest, ali i kolektivno nesvesveno, i to ne može da razume svako. Sa druge strane, smatramo da smo spremni da pogledamo u oči sve te rane i da krenemo da radimo na isceljenju. Nas dve kao žene koje smo odrasle na ovim prostorima, svesne smo izazova sa kojima se nosimo na ovom podneblju i spojile smo tradicionalna i savremena učenja, prilagodile ih ovdašnjim potrebama i rešile da se predstavimo svetu i u svetu. Verujemo da su ljudi sa našeg podneblja isto tako jaki i specifični i da imamo šta da ponudimo u ovoj sferi. 

Q

Kako biste jednom rečenicom pozvale druge da vam se pridruže - šta možete da im obećate, a šta ne?

A

DRAGANA: Obećavamo suze, smeh, ljubav i radost. Isto tako, disciplinu i rad. Ako vam je dosta osrednjeg života, umora, čežnje za nečim većim, dobrodošli ste. Tantra nas sve poziva na duboko transformativno putovanje koje ostavlja bez daha. 

UNA: Samo kaži DA i daj sve od sebe za sebe!

389A8891 Una Senić i Dragana Balić, osnivačice škole tantre Tara: Dođite da prodišemo i da se otvorimo zajedno!

Fotografije: WANNABE Media

Comments