HBO Max donosi impresivnu kolekciju dokumentarnih filmova koji istražuju živote pojedinaca, društvene fenomene, tehnološke inovacije i druge svakojake teme, balansirajući između zabave i edukacije, donoseći gledaocima priliku da zavire u različite svetove kroz objektiv pojedinih od najtalentovanijih reditelja današnjice. Od intenzivnih biografskih priča do kompleksnih socioloških tema, HBO dokumentarci donose jedinstven uvid i emotivno iskustvo koje može da obogati razumevanje i percepciju sveta oko nas. 

HBO dokumentarci koji definitivno zavređuju vašu pažnju

Being Mary Tyler Moore (2023)

Reditelj James Adolphus s nežnošću i divljenjem pristupa životnoj priči Mary Tyler Moore, ikoni američke televizije. Elegantna i sentimentalna retrospektiva se oslanja na arhivske snimke i intervjuje sa kolegama, kao i na lične ispovesti onih koji su je najbolje poznavali. Adolphus uspešno balansira između prikazivanja Moore kao televizijske revolucionarke, koja je preoblikovala ulogu žena na malim ekranima i Moore kao osobe sa ličnim borbama i trijumfima. Being Mary Tyler Moore na dirljiv način osvetljava kako je njen uticaj nadživeo Marynu karijeru, ostavljajući trajni pečat ne samo u industriji, već i u životima običnih ljudi.

Tina (2021)

Tina je surov, neobuzdan i potresno iskren portret legendarne muzičarke Tine Turner. Režiseri Daniel Lindsay i T. J. Martin stvaraju intenzivan narativ koji se ne ustručava da zaroni u najmračnije delove njene biografije, od nasilnog braka sa Ikom Turnerom do njenog spektakularnog povratka u svet muzike. Kroz seriju emotivnih razgovora, retkih arhivskih materijala i snimaka sa koncerata, ovaj dokumentarac odaje počast Tini Turner kao umetnici i kao fenomenu snage, izdržljivosti i nepokolebljive volje. Tina dokumentuje njen uspon iz pepela i slavi neuništiv duh koji je inspirisao milione.

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (2019)

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley dokumentuje dramatičan uspon i pad Elizabeth Holmes, osnivačice Theranosa, kompanije koja je tvrdila da će modernizovati tehnologiju testiranja krvi. Kroz metodičnu naraciju i sveobuhvatnu analizu, reditelj Alex Gibney istražuje kako je Holmes, koristeći svoj šarm i vizionarsku priču, privukla stotine miliona dolara od investitora. Film se bavi psihološkim i etičkim dimenzijama preduzetništva u Silikonskoj dolini, istražujući šire posledice kad koncept “laži dok ne uspeš” prevaziđe granice zakona i moralnosti. Gibney efektno koristi intervjue, arhivske snimke i ekspertsku analizu kako bi prikazao komplikovanu mrežu obmana koja je umalo prošla nekažnjeno.

Fake Famous (2021)

U Fake Famous reditelj Nick Bilton preuzima eksperimentalni pristup kako bi istražio koncept slavnih osoba u digitalnoj dobi, prateći putovanje troje običnih ljudi koji se pretvaraju u influensere na društvenim mrežama, koristeći samo lažne pratioce i inscenirane životne situacije. Biltonova režija kombinuje elemente satire i sociološke studije, postavljajući provokativna pitanja o vrednostima društva koje glorifikuje percepciju uspeha iznad stvarnih dostignuća. Kroz humor i ironiju, Fake Famous razotkriva iluziju slavnih, naglašavajući paradoksalnu prirodu naše opsesije društvenim mrežama.

Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off (2022)

Ovo je duboko ličan portret jednog od najvećih imena u skejtbordingu. Reditelj Sam Jones detaljno prati Tonyja Hawka kroz najranije dane na skejtbordu do zrelijih godina, naglašavajući njegovu neumornu posvećenost i uticaj na sport. Dokumentarac je ispunjen emotivnim intervjuima, dinamičnim snimcima vožnje i retrospektivama koje prikazuju Hawkovu karijeru i privatni život. Priča je istinski omaž izdržljivosti i inovaciji, prikazujući šta je sve potrebno da se žrtvuje da bi se ostalo na vrhu u tako zahtevnom sportu.

Houston, We Have a Problem! (2016)

Houston, We Have a Problem! je intrigantna mešavina dokumentarca i fikcije koja ispituje legende o tajnom jugoslovenskom svemirskom programu i njegovoj prodaji Sjedinjenim Američkim Državama tokom Hladnog rata. Slovenački režiser Žiga Virc koristi mockumentary stil da ispriča ovu priču, zamagljujući linije između stvarnosti i izmišljotine. Kroz kombinaciju arhivskih snimaka, intervencija i rekonstruisanih scena, film istražuje teme nacionalnog identiteta, istorijske reinterpretacije i moći narativa. Ovo je provokativan pogled na to kako istorija može biti manipulisana, kao i na važnost kritičkog razmišljanja u sučeljavanju sa nacionalnim mitovima.

Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani (2020)

Slojeviti dokumentarac pruža fascinantan uvid u buran život Patrizie Reggiani, poznate po svojoj umešanosti u ubistvo bivšeg supruga, Maurizia Guccija. Film, u režiji Jovice Nonkovica, koristi bogat arhivski materijal i ekskluzivne intervjue sa ljudima koji su bili bliski Reggiani, kako bi stvorio kompleksan portret žene koja je često jednodimenzionalno predstavljana u medijima. Nonkoviceva priča o usponu i padu Patrizie Reggiani je prikazana sa nijansama koje razotkrivaju kako su strast, moć i izdaja utkani u sve pore ove tragične sage. Dokumentarac detaljno istražuje socijalne i psihološke faktore koji su doprineli njenoj sudbini, postavljajući duboka pitanja o pravdi, osveti i mogućnosti iskupljenja.

Pročitajte i ovo: Najbolji filmovi za leto 2024: Premijere koje jedva čekamo da vidimo

Naslovna fotografija: instagram.com/iamhalsey

Nikola Gudelj

Comments