Filmovi o letu u Evropi snimljeni su na destinacijama koje ste možda već posetili ili tek planirate, ali su svakako inspirativni ukoliko već razmišljate o odmoru i putovanju.

Odjednom žudimo za suncem okupanim trgovima i šarmantnim kaldrmisanim ulicama. Ponekad leto provedeno u najlepšim evropskim destinacijama prebrzo izbledi, ostavljajući nas da čeznemo za još – a ako vam je potrebno nešto da ublažite žudnju za gradovima i plažama, imamo savršen “protivotrov”: filmsko putovanje iz udobnosti vaše dnevne sobe. Otvorite flašu svog omiljenog vina, otvorite prozor i osetite povetarac (ako vremenske prilike dozvoljavaju!).

Od romansi uz pejzaže koji oduzimaju dah do skrivenih dragulja koji prkazuju jedinstveni šarm Evrope, predstavljamo vam ostvarenja o letu na “Starom kontinentu”.

Filmovi o letu u Evropi

La Chimera (2024)

La Chimera govori Arthuru, kojeg tumači Josh O’Connor, arheologu koji je upravo izašao iz zatvora i još uvek traga za svojom pokojnom voljenom verenicom Beniaminom. Ponovo se povezujući sa svojom ekipom za pljačku grobova, Tomboralima, Arthur traži više od artefakata iz podzemlja – vrata do svoje preminule verenice. Ovaj film će vas naterati da poželite da možete da provedete jezivi petak sa Connorom samo da doživite dan u italijanskom pejzažu.

Before Sunrise (1995)

Priča prati dva stranca koji se sreću u vozu u Evropi i, na kraju, zajedno provode noć u Beču. Znajući da će njihova interakcija biti prolazna, iskusiće najveću romansu života – samo u jednoj noći. Zadivljujući pejzaži potpunjuju kompletnu priču, ostavljajući gledaoce da vape za nezaboravnim putovanjem po Evropi.



The Talented Mr. Ripley (1999)

Zgodni i šarmantni Jude Law je zvezda ovog filma. Treba li reći više? Ali, kao i mnoga ostvarenja na ovoj listi, The Talented Mr. Ripley je prijatan oku – iz svakog ugla. Kostimi oživljavaju stil pripadnika džet-seta iz pedesetih, a tu su i raskošni enterijeri, zanosna pozadina Pozitana i Rima. Radnja flma je mračna, ali sve ostalo je svojevrsno sunce.



La Piscine (1969)

Romy Schneider, Alain Delon, Jane Birkin i živopisna Francuska rivijera kao pozadina priče o požudi i nasilju. Nijedan film ne prikazuje dane obasjane suncem na tako raskošan način poput ovog. La Piscine bi mogao da vas natera da cenite izolaciju. Inače, zanimljivo je da je ovaj film snimljen u čuvenoj vili Malaparte na Kapriju, u kojoj je nedavno prikazana Jacquemus revija povodom 15. godina postojanja te modne kuće.

Midnight in Paris (2011)

Romantična komedija zbog koje ćete poželeti da budete pisac u Parizu. Ovo je priča o holivudskom scenaristi čije ga zablude obuzimaju dok se ulice Pariza vraćaju u vreme u doba iz kojeg dolaze njegovi omiljeni pisci – Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerlad, Gertrude Stein i dr. Iskusite čari savremenog Pariza ujedno smeštenog u dvadesete godine prošlog veka.

La Collectionneuse (1967)

Da li ste ikada doživli letnju romansu? Kroz La Collectionneuse ćete iskusiti upravo to – u Sen Tropeu. Poznat u Instagram generaciji po najestetičnijim kadrovima koji se mogu zamisliti, prvi film reditelja Erica Rohmera u boji prati mladu protagonistkinju Haydée dok zavodi muškarce. Bilo je to šezdesetih godina – u leto ispred svog vremena.

Triangle of Sadness (2022)

Ako vas ovaj film ne učini savesnijim putnikom, nasmejaće vas. Prizori evropskog bogatstva i lepote suprotstavljeni su evropskoj pohlepi i tragediji. Gledajte ga zbog Woodyja Harrelsona, Dolly De Leon i Harrisa Dickinsona. Značajan deo filma Rubena Ostlunda, koji je nominovan za Oskara i Zlatnu palmu, snimljen je na grčkom ostrvu Evija.

Call Me by Your Name (2017)

Reditelj Luca Guadagnino veštije od bilo koga drugog kombinuje slatkoću leta, kulturološke reference i seksualnu napetost. Ubacite u glavnu ulogu Timothéeja Chalameta koja mu je definisala karijeru i muzičku podlogu koju je kreirao Sufjan Stevens – i imate recept za očaravajuće filmsko bekstvo u Italiji.

A Bigger Splash (2016)

Još jedan film nalik na La Piscine, ovog puta na ostrvu Iskija u Italiji. Ponovo u režiji maestra Luce Guadagnina. Još jedan opuštajući soundtrack. Ako ne želite da vidite moderan rimejk La Piscine; Tildu Swinton obučenu u Christian Dior iz Raf Simonsove ere i Ralpha Fiennesa koji pleše uz Stonse, iskreno, ne znamo šta radite ovde.

Aftersun (2022)

Paul Mescal igra mladog oca Caluma, koji vodi svoju 11-godišnju ćerku Sofi (Frankie Corio), na letovanje u Turskoj. Njihov odnos je nežan, a zatim zategnut i komplikovan. Glavna lokacija za film je Oludeniz, odmaralište u Fetiju, na jugozapadnoj obali Turske. Devedesetih, kao i sada, to je bila popularna destinacija za britanske turiste. U pitanju je klasično ribarsko selo, poznato po paraglajderima koji poleću sa planine Babadag iznad grada, koja čini pozadinu filma.

The Lost Daughter (2021)

Koliko nas je ponelo romane Elene Ferrante na odmor? Elenina Italija je lucidna, pa zamislite kakav je njen prikaz Grčke? Srećom, imamo vizuelni prikaz adaptacije romana. Tu su i Olivia Colman, Paul Mescal, Dakota Johnson, Jessie Buckley, kao i zadivljujući pejzaži mora i grčkih plaža, ali i nevolje u raju.

Pročitajte i ovo: Filmovi koji vas vode na najlepše plaže sveta dok čekate odmor

Naslovna fotografija: instagram.com/amourcinemafr

Božica Luković

Comments