Buđenje u pet kao način da pobednički započnete dan i budete ispred svih je zanimljiva ideja, ali da li je dugoročno izvodljiva – naročito ako imate više od jedne obaveze dnevno koja zahteva vašu energiju u punom kapacitetu? Globalni bestseler The 5 AM Club Robina Sharme je popularizovao ovaj vid organizovanja dana među ljudima širom sveta – i iskustva su, čini se, prilično podeljena.

Dok su jedni ubeđeni u to da im je život promenjen nabolje, drugi se drže suprotne krajnosti i tvrde da je tako nemoguće živeti. Na deset dana smo probali ovaj stil života umesto vas i napravili listu ZA i PROTIV, koja je jednake dužine – što sugeriše da ima istine i u jednom i u drugom gledištu. Pročitajte tekst do kraja da biste videli da li ste spremni na ovakvu “žrtvu” i da li bi vam ovakav stil života prijao ili ne.

Lista ZA buđenje u pet

Dan će biti duži

Drugim rečima, imaćete više vremena za stvari koje vas očekuju po ustajanju i to je odlična stvar, pa budite sigurni da tu prednost iskoristite na najbolji mogući način. Ono što sigurno znate je da vam se više neće desiti da nemate vremena da popijete prvu jutarnju kafu jer negde žurite, a jutarnji rituali jesu važni za psihičko zdravlje svakog čoveka, pa se osećamo nevoljno i nervozno kad, zbog previše obaveza, počnemo da ih preskačemo.

Lakše ćete određivati prioritete

Ako uz prvu jutarnju kafu odvojite malo vremena da razmislite o prioritetima tog dana, lakše ćete odrediti “hitno i bitno” od onoga što, zapravo, može da sačeka i ne mora da bude završeno baš danas. Tako ćete se u startu makar malo rasteretiti i sve su šanse da na kraju dana nećete biti baš potpuno slomljeni i premoreni.

Spavanje će postati najvažnija stvar u danu

Budući da će vam rano ustajanje popraviti ritam sna, počećete da uviđate da je kvalitetan san “gorivo” za sve dnevne zadatke i izazove i da nije stvar kompromisa. Kao što sebi morate da obezbedite minimum tri obroka u danu, tako morate i kvalitetan san, što će vam se nametnuti kao bitno kad krenete da organizujete dan prema praksi buđenju u pet.

Imaćete vremena za više pauza u toku dana

Budući da vam dan kreće pre nego drugima, verovatnije je da ćete sve stizati da odradite pre ostalih i tako sebi ostavite više vremena za potrebne pauze. Ovo je odličan mehanizam i videćete u kojoj meri ste u prednosti jer će vam zaista značiti što počinjete da vladate dostupnim vremenom, umesto da ono vlada vama, jer ste uvek u trci s rokovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by emma godfrey (@emma_godfreyy)

Lista PROTIV buđenja u pet

Već tokom ranog popodneva gubite energiju

Po ustajanju stvarno imate osećaj da možete, stižete i uspevate sve, ali već oko dva popodne ćete imati želju da “malo” prilegnete. U suštini, za one koji inače dremaju posle ručka, ovo je potpuno u redu, ali ako ne volite popodnevne dremke, ovo stvara glavobolje i mučno je jer se opirete posledici koja je izazvana najočiglednijim uzrokom ― ranim ustajanjem.

Postaćete razdražljivi

Za pojedine ljude, buđenje u pet sati ujutru može da bude u suprotnosti sa njihovim prirodnim biološkim ritmom, pa ćete se stalno terati rano da ležete i rano da ustajete. Ovo će dovesti do lošeg raspoloženja i nezadovoljstva izazvanog prisilom da nešto stalno radite na isti način i protiv svoje volje. Umor i iritacija stanjem stvari tokom dana će vas usporiti i demotivisati.

Društveni život pati

Više nema mesta za kasnonoćni provod u kafani, a opšte je poznato da je lakše iskombinovati viđanje sa prijateljima uveče, nego tokom dana. Dolazićete u situacije da više dana zaredom odbijate viđanje sa prijateljima i zbog toga se nećete osećati prijatno.

Previše obaveza

Nekada ni sva disciplina ovog sveta ne pomaže da imate određen broj obaveza koje postižete da obavite do optimalnog vremena za spavanje. Zato, ako nastavite da, uprkos tome što ste legli u ponoć, insistirate da ustajete u pet, organizam će krenuti da pati od hroničnog umora i to će vam signalizirati opštim padom imuniteta, što je bio i naš slučaj, nakon čega smo odlučili da poslušamo svoj organizam i odustanemo od ovog izazova.

Pročitajte i ovo: Jednostavni autfiti za letovanje sa odećom koju možda već imate

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Milana Petković

Comments