The Lyst Index top lista za drugi kvartal 2024. godine pokazuje tektonske promene u modnoj industriji. Platforma koja prati popularnost brendova i potražnju za konkretnim komadima objavila je novu analizu, koja pokazuje da je modna kuća Loewe “zbacila s trona” brend Miu Miu.

Pod kreativnim rukovodstvom Johnatana Andersona (koji je u maju preuzeo ulogu počasnog kopredsedavajućeg člana na Met Gali) brend je izbrusio svoje kodekse kreativnosti, zanata i izgradnje kulture. Ovog kvartala Loewe je bio sponzor Met Gale, lansirao je novu kolekciju Ibiza, predstavio svoju mušku kolekciju za proleće/leto 2025. u Parizu, izbacio Pride capusule kolekciju i obukao Zendayu i Ayo Edebiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOEWE (@loewe)

Premijera dugo očekivanog filma Challengers, sa kostimima koje je dizajnirao Anderson i odabranim artiklima dostupnim za kupovinu na Loewe paltformi, uskladilo je brend sa aktuelanim kulturnim trenutkom. I što je najvažnije, želja za Loewe komadima je jaka. Stalna potražnja za pletenim torbama i anagramskom majicom bez rukava pomogla je da se poveća broj pretraga za 29% u poslednja tri meseca.

On je brend koji najbrže raste u ovom kvartalu, zbog popularne saradnje sa modnom kućom Loewe, a upravo su patike nastale u toj kolaboraciji najtraženije na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by On (@on)

Dok luksuzni brendovi nastavljaju da podižu svoje cene, vidimo da manji brendovi počinju da menjaju njihovo mesto kad je reč o aksesoarima. Coach ponovo ulazi u listu top brendova, po prvi put od četvrtog kvartala 2022, pridružujući se The Row, New Balance i Skims. To su jedina četiri američka brenda na listi.

Evo liste top 10 najpoželjnijih modnih komada.

The Lyst Index top lista za drugi kvartal 2024. godine: Najpoželjniji komadi

Prvo mesto: Loewe x On Cloudtilt II patike

Najtraženije na svetu su lagane patike od poliestera sa dizajniranim međuđonom od lagane pene i prepoznatljivom tehnologijom CloudTec® Phase za udobno hodanje. Dizajn ovih patika naslanja se na tenniscore estetiku i dominaciju koje patike imaju kao obuća koja brzo postaje statement modni detalj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rose PR (@rosepr)

Drugo mesto: adidas SL72 OG patike

Ovaj model adidas patika, koji sada prati kontroverza zbog reklame sa Bellom Hadid, verovatno će zameniti Gazelle modele na vašem Instagram feedu. Ipak, tužba koja je najavljena između manekenke i sportskog giganta možda će promeniti situaciju. Bella navodno tuži adidas jer ju je uklonio sa reklame zbog podrške Palestini, a ranije su brend napali podržavaoci Izraela zbog toga što baš nju izabrao za lice patika inspirisanih Olimijskim igrama u Minhenu, kada su izraelski sportisti natradali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Area 23 (@area23.lb)

Treće mesto: Coach Tabby torba

Tabby silueta zapravo datira iz arhivskog dizajna iz 1970-ih koji je kreativni direktor brenda Stuart Vevers modernizovao. Ovo je vanvremenska, praktična cross-body torba, pa nije ni čudo što je sada na vrhuncu popularnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coach (@coach)

Četvrto mesto: Casablanca pletena muška košulja

Još jedan uticaj tenniscore trenda je popularnost francuskog brenda Casablanca, poznatog po sportsko-ležernoj estetici, koju oličava njihova color-block pletena košulja.

Peto mesto: Dragon Diffusion Santa Croce Tote torba

Belgijski brend poznat po koži vrhunskog kvaliteta postaje sve traženiji. Njihova Santa Croce torba je napravljena od nepravilnih kožnih kaiševa koji se sužavaju prema obodu, stvarajući praktičan, ali elegantan oblik koji je savršen za svaki dan.

Šesto mesto: High Sport zvonaste pantalone

Relativno novi luxury sportswear brend pokazuje da su ljudi uvek spremni da daju novac kada udobnost susreće praktičan dizajn. Dokaz su njihove zvonaste pantalone koje dolaze u nekoliko boja i lake su za kombinovanje, a takođe i za održavanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by High Sport (@highsport)

Sedmo mesto: AMYLYNN Puffball haljina

Najpopularnija haljina na svetu oličava aktuelne trendove, a to su kroj sa niskim strukom, raskošna suknja i romntični dizajn. Londonski brend je kreirao haljinu koja se može nositi i u elegantnim i u ležernim prilikama, a odgovara različitim figurama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMYLYNN (@amylynnofficial)

Osmo mesto: COS “ribarske” sandale

Retro dizajn sandala se nosi već nekoliko sezona, a pogodan je za oba pola. COS sandale su izrađene od mekane kože, štavljene su u dubokoj crnoj nijansi i minimalistički su san!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COS (@cosstores)

Deveto mesto: Dries van Noten patike

Dok modna kuća Dries van Noten čeka novog kreativnog direktora, njihove tenniscore patike od prevrnute kože su postale it komad.

Deseto mesto: Prada Symbole naočare

Najzad, jedan aksesoar modne kuće Prada – naočare u Y2K stilu, koje spajaju sofisticiranost sa efektnim dizajnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L’OPTIQUE (@loptique)

Pročitajte i ovo: Pop-up radnje koje osvajaju Instagram ove sezone

Naslovna fotografija: instagram.com/alvasperle

Božica Luković

Comments