Uspešna veza osim međusobnih iskrenih osećanja, zahteva i napor i svesno ulaganje. Sa svih strana ste bombardovani porukama o komunikaciji, kao najvažnijem faktoru zdrave veze, o poštovanju i podršci i ma koliko vam se činilo da to već i vrapci znaju, naglašavanje je i dalje potrebno, jer smo ljudi, stalno grešimo i stalno su nam potrebni podsetnici.

I koliko god komunikacija bila važna i možda najvažnija, uspešna veza traži i više od toga. Psiholozi su izdvojili tri ključna faktora uspešne veze, koji su svi jednako važni i koji, pored komunikacije, uključuju i očekivanja i granice.

Pa, da se udubimo i razmotrimo sva tri faktora i njihovu ulogu u vormiranju i održavanju zdravog i uspešnog ljubanog odnosa.

Tri glavna faktora uspešne veze

Očekivanja

Stručnjaci na prvo mesto ključnih faktora od kojih zavisi uspešna veza stavljaju očekivanja – jer, ona nas postavljaju za uspeh, ili za katastrofu.

Zamka preteranih i nedovoljnih očekivanja je ono u šta najčešće upadamo. Gradeći sebe, gradimo i sliku svog idealnog partnera u svojoj glavi, a onda, suočeni sa razočaranjima, odbacivanjem i neuspesima, pokušavamo da spustimo svoje standarde, da vidimo kako to radi. I utvrđujemo da uglavnom radi tako što završimo u vezi u kojoj smo nezadovoljni, jer partner ne ispunjava naša očekivanja, a ako malo dublje razmislimo, shvatamo da se nismo odrekli određenih standarda i očekivanja, već smo se potajno nadali da će se partner nekako promeniti i ispuniti ih.

Dakle, ne treba da odbacite sve standarde i očekivanja (jer ćete svakako biti nezadovoljni), već da standardizujete realna očekivanja. Razmislite o tome kako biste želeli da se neko ponaša prema vama, kao i o tome kako vi tretirate partnere – realno je da očekujete ljubaznost, posvećenost, poštovanje, podršku, vernost, ako je to ono što i sami nudite i sa lakoćom pružate.

Pritom, potrebno je da znate šta svaka od ovih vrednosti tačno znači za vas, koja ponašanja poštovanja i podrške cenite, koja vrsta ljubaznosti vam je potrebna, na koji način želite da vam se partner posvećuje. Kada razumete svoje potrebe, lakše ćete postaviti očekivanja – ona oko kojih možete biti fleksibilni, kao i ona koja su apsolutan uslov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sunglass Hut (@sunglasshut)

Pročitajte i ovo: Ključne razlike između dobrih i loših veza u tipičnim situacijama

Uspešna veza i zdrave granice

Ako je vrhunska ljubav bezuslovna, nije li postavljanje granica uslovljavanje? I kako granice pomažu da se razvije uspešna veza, ako nešto ograničavaju?

Ukoliko (i vi) sebi postavljate ova pitanja, potrebno je da bolje sebi razjasnite koncept granica. Bezuslovna ljubav znači da nekog volite i prihvatate takvog kakav jeste, ali ona vas ne obavezuje da ostanete u vezi sa nekim ko je psihopata, na primer, ili sa bilo kim ko nije dobar za vas. Bezuslovna ljubav je ideal, ali u realnosti ideali su samo smernice kojima treba težiti. Koliko god snažna i duboka bila osećanja koja vas povezuju, ili koja ste prema nekome razvili, uspešna i svaka druga veza se najvećim delom odvija na površini, na nivou ega. Da biste negovali zdrav ego i zdrave odnose, morate uložiti poštovanje i morate tražiti poštovanje, a to pre svega znači poštovanje granica.

Granice predstavljaju strukturu odnosa, koja pomaže da se krećemo sa svojim očekivanjima i ciljevima u vezi, ali i sa svojim ličnim razvojem, interesovanjima i ciljevima, van partnerskog odnosa. Granice se tiču svih aspekata vašeg odnosa i uključuju odnose sa drugima (porodicom, prijateljima, kolegama) i sve aspekte ličnog razvoja. Konkretno, partneru se ne mora sviđati vaš stil komunikacije sa muškim kolegama, koji ste izgradili iz potrebe da održavate nivo bliskosti koji odgovara vašem timu i vašem poslu, ali je neophodno da ima poverenja u vas, da se ne meša i da poštuje način na koji se predstavljate i pojavljujete u svom poslovnom okruženju. Ili, vama se ne mora sviđati to što je partneru sport ili neki drugi hobi u vrhu liste prioriteta i što u to ulaže veliki deo vremena i energije, ali morate prihvatiti i poštovati načine na koje pronalazi ispunjenje.

Granice svakome od vas obezbeđuju određen nivo autonomije, kao i ispunjavanje osnovnih emocionalnih potreba u vezi. Ostati veran sebi svakome omogućava da zadrži bliske ljude u životu, umesto da ih odgurne.

Коmunikacija

Da bi vaša očekivanja i granice funkcionisali, morate ih podeliti sa partnerom, morate razgovarati, pregovarati, praviti kompromise i postizati dogovore. Bez dobre komunikacije, nećete znati međusobna očekivanja, granice i potrebe. Ljudi često pretpostvaljaju da razumeju šta druga osoba misli, oseća i želi i uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo, verujući da se dovoljno dobro poznaju. Ali, dobro poznavanje nije razlog da prestanete da delite i razmenjujete, da komunicirate i razjašnjavate.


Uspešna veza se lakše gradi kada se od početka postavi ton i kada se granice i očekivanja jasno i redovno komuniciraju. Tako ćete bolje upoznati jedno drugo, razviti poštovanje, ali i naviku razmene, rasprave i poveravanja. Nema veće vrednosti, nego kada sa partnerom možete i želite da razgovarate o svemu, jer jedno drugo čujete i razumete, jer ste iskreni i realni i jedno drugom ukazujete na slabe strane i nudite dobre savete i podršku.

Ideja da je dovoljno da se volimo i da ćemo se razumeti pogledima ili osećajem je romantična i ima svoje mesto u kompleksnoj neverbalnoj komunikaciji, ali često je potrebno da se prizemljimo, ne očekujući da jedni drugima pročitamo misli.

Bilo da ste u početnoj fazi zabavljanja, ili u dugoj vezi, možete imati koristi od redovnog praktikovanja tri ključa uspešne veze.

Pročitajte i ovo: Šta intimna veza ne treba da bude

Pročitajte i ovo: instagram.com/laurandnicolas

Brankica Milošević

Comments