Intimnost se u vezi stalno razvija, obnavlja i potvrđuje i uvek se može produbiti – ali za mnoge parove je to izazov sa kojim se teško nose. Prepreke dubljoj intimnosti su svuda – ambicije i zehtevi razvijanja karijere, suočavanje sa ličnim emocionalnim, zdravstvenim, finansijskim, porodičnim stresovima, ispunjavanje očekivanja drugih i stavljanje sebe na poslednje mesto…

Pronalaženje vremena za povezivanje je nešto što jedva postižete, a onda se možete naći u groznici da nadoknadite propušteno i natrpate što više sadržaja, kako biste uverili i sebe i partnera da provodite kvalitetno vreme i da iskra još uvek postoji među vama. Oboje možete osećati napeto, a da i ne znate tačno zbog čega, a senzualna komunikacija vam može pomoći da se jedno drugom približite bez (toliko) napora.

Lako je razumeti trenutke i periode udaljavanja, ali da biste negovali svoju vezu i na pravi način iskoristili trentuke koje možete provesti zajedno, morate spustiti svoj teret, opustiti se, posvetiti i poveriti jedno drugom, morate pokazati ranjivost i biti intimni. Znate da je komunikacija neophodna – potrebno je da jasno izrazite svoje potrebe, podelite svoje strahove i zabrinutosti, slušate jedno drugo.

U tom smislu, senzualna komunikacija podiže igru na viši nivo i omogućava vam da se zaista angažujete u produbljivanju bliskosti.

Senzualna komunikacija – vodite ljubav rečima

Dinamika različitih faktora koji ometaju intimnost i povezivanje je fluidna i stalno se menja, a parovi mogu otkriti da se ove prepreke razvijaju tokom godina posvećenog partnerstva. Da biste održali živu i trajnu vezu, duboku emocionalnu povezanost i skladan i zadovoljavajući seksualni život, potrebno je da se svesno i namerno uključite i posvetite jedno drugom. Senzualna komunikacija uključuje najdublju vrstu intimnosti – emocionalna i seksualna intimnost su povezane i utkane u tkivo odnosa. Emocionalna predanost poboljšava seksualni život i obrnuto, a seksualna intimnost je mnogo više od samog čina vođenja ljubavi.

Senzualna komunikacija uključuje sve načine nežnog dodirivanja – zagrljaje, poljupce, držanje za ruke i nežne dodire, ali i ljubavne reči, flert, zadirkivanje i razgovore o seksu. Da biste vodili senzualnije razgovore, možete reći partneru da se osećate mnogo povezanije i zainteresovanije za vođenje ljubavi kada delite osećanja i razmišljanja. Takođe mu možete reći da ste mnogo zadovoljniji kada imate više predigre i maženja, jer vam to daje vremena da se zagrejete i emocionalno i fizički. Možete reći da volite kada vodite ljubav na senzualan i strastven način, jer tako osećate veću bliskost i pitati ga kako se on oseća i šta misli, kako biste mogli jedno drugom još više da ugodite.

Svakodnevna razmena ovakvih informacija promoviše jaču emocionalnu i seksualnu vezu – parovi koji provode barem pola sata dnevno u međusobnom razgovoru u kome nalaze načina da izraze naklonost, ljubav i divljenje, postižu dublju intimnost u spavaćoj sobi i van nje.

Pročitajte i ovo: Vrste intimnosti u vezi i kako da ih negujete i produbite

Recite svom partneru šta želite

Jedan od ključnih elemenata emocionalne i fizičke prisnosti je saopštavanje međusobnih želja i preferencija. Uverenje da znate šta partner želi, ili da on zna šta vi želite, može vas sprečiti da otvoreno komunicirate, a tada vaše želje mogu ostati neispunjene. Seksolozi savetuju da ne pretpostavljate ništa, čak ni ako ste usklađen i uigran par, već da redovno jedno drugom govorite i pokazujete ono što želite.

Izdvajanje vremena da se predate seksualnoj igri i istraživanju, umesto fokusiranja na orgazam, može stvoriti opuštenu i razigraniju atmosferu. Ovo najbolje funkcioniše kada se par složi da ide sporije, razgovara i isprobava različite poze i stimulacije. Otvoreno komuniciranje o svojim željama i potrebama, dok ste istovremeno otvoreni za želje i potrebe svog partnera, najbolji je način da vas senzualna komunikacija odvede putem produbljivanja intimnosti.

Biti senzualniji u komunikaciji sa partnerom uključuje iskazivanje koliko vas on privlači, ukazivanje na stvari koje su vam kod njega posebno privlačne i izražavanje radosti što ste zajedno. Kada mu kažete koliko volite kad se mazite na kauču i on vas dodirne ili obuhvati na određen način, to može povećati vašu emocionalnu intimnost.

Senzualna komunikacija dodirom

Dodir je čudesan način izražavanja ljubavi i naklonosti i zato se češće grlite, više se mazite, češće inicirajte seks i pokažite svoju naklonost nežnim dodirom i fizičkim kontaktom. Dodirivanje podstiče lučenje oksitocina, hormona vezivanja, što smanjuje hormone stresa i povećava intimnost i zadovoljstvo u vezi. Kad god imate vremena i prilike, pružite jedno drugom masažu pre spavanja.

Važan deo senzualne komunikacije van kreveta, uključuje i odvajanje vremena za izlaske – barem jednom nedeljno idite negde zajedno, na večeru, u bioskop, u šetnju, kako biste se povezali kroz prijatne zajedničke aktivnosti i sadržaje. Zajedničko kvalitetno vreme iz svakoga od vas izvlači ono najbolje i održava vezu živom i aktivnom. Možete se dobro provesti zajedno i uživati u zajedničkom vremenu, bez obzira da li se veče završilo seksom ili ne.

Takođe, iskoristite dobre vibracije koje oboje osećate posle seksa – to je najbolje vreme za emocionalnu razmenu i komuniciranje doživljaja koji ste podelili, izražavanje divljenja i zadovoljstva, za maženje i produbljivanje prisnosti. Utisak strastvenog događaja, koji ste podelili, o kome ste razgovarali i utkali ga u razmenu ljubavnih osećanja, može vam potrajati danima i održavati dublji nivo bliskosti, koji ćete sledećom prilikom oživeti i obnoviti.

Pročitajte i ovo: Praktični načini da povećate seksualnu intimnost u vezi

Naslovna fotografija: instagram.com/franziskanazarenus

Brankica Milošević

Comments