Lazy girl vežbanje je trend koji predstavlja alternativu tradicionalnim, intenzivnim treninzima i pruža nadu onima koji preziru uobičajene sportske aktivnosti.

Koncept se zasniva na jednostavnim, niskointenzivnim vežbama koje se mogu izvoditi iz udobnosti sopstvenog doma, čak i iz kreveta ili sa kauča.

Za razliku od uobičajenih fitness rutina koje zahtevaju rano ustajanje i rigorozne treninge, lazy girl vežbanje promoviše ideju da trening treba da poboljša naše blagostanje, a ne da nas iscrpljuje.

Šta je zapravo lazy girl vežbanje i kako funkcioniše?

To je pristup fitnessu koji se prilagođava životnom stilu i potrebama savremenog čoveka. Ovaj koncept obuhvata minimalistične, lagane i niskointenzivne vežbe koje ne zahtevaju posebnu opremu.

Ključna prednost ovog pristupa je njegova jednostavnost i praktičnost – većina pokreta može se izvoditi ležeći na leđima ili boku, direktno iz kreveta ili sa kauča, i traje svega 10-15 minuta.

Ovakav način vežbanja idealan je za one koji nakon napornog radnog dana nemaju ni želju ni snagu za intenzivne treninge, ali ipak osećaju potrebu da učine nešto za svoje telo.

@justmetessab Sometimes we feel lazy and unmotivated, and that’s okay. Exercise can be a good tool to help you feel connected and boost your energy. This is a perfect beginner workout routines for women you can do at home with a couple dumbbells. Girls, working out doesn’t have to be so complicated. Try this workout routine, listen to your body and if you like it, go to my bio, subscribe to my email list and keep an eye out for my Lazy Girl Workout calendar 😉 #lazygirlworkouts #lazygirl #lazygirlworkoutchallenge #lazygirlworkouttip #beginnerworkoutforwomen #beginnerworkoutroutine #beginnerworkoutprogram ♬ Black Swan – Swan Lake – Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Kome je namenjen ovaj pristup vežbanju?

Lazy girl vežbanje predstavlja savršeno rešenje za širok spektar ljudi. Posebno je privlačan onima koji se osećaju preopterećeno svakodnevnim obavezama i nemaju energije za tradicionalne treninge. Idealan je za pojedince koji ne vole klasične fitnes aktivnosti, ali žele da poboljšaju tonus mišića, držanje tela ili smanje stres i anksioznost.

Posebno je koristan tokom stresnih perioda ili dana kada se osećamo posebno umorno. Štaviše, s obzirom na laganije vežbe, ovaj pristup može biti odlična opcija za osobe sa ograničenom pokretljivošću ili one koji su pretrpeli povrede.

Kako praktikovati lazy girl vežbanje?

Suština lazy girl vežbanja leži u njegovoj prilagodljivosti individualnim potrebama i željama. Ključno je osluškivati signale svog tela i delovati u skladu sa njima, birajući jednostavne aktivnosti koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. To može uključivati ples, lagano trčanje, čučnjeve, sklekove, jogu, pilates, pa čak i baštovanstvo.

Sve što vas pokreće i čini da se osećate dobro računa se kao validna forma vežbanja. Kreativnost je ključna – razmišljajte izvan okvira tradicionalnih sportskih aktivnosti i pronađite načine da uklopite pokret u svakodnevni život. Na primer, kućni poslovi mogu postati prava fizička aktivnost ako im pristupite sa pravim stavom.

@briannajoye_fitnessfor my girlies who wanna text & workout 🤭♬ OUT NOW Enzo Smooth Operator – Enzo is Burning

Prednosti i mane ovog pristupa vežbanju

Iako na prvi pogled može delovati nedovoljno efikasno, ovakva vrsta vežbanja nosi brojne prednosti. Pre svega, ove vežbe se mogu izvoditi bilo gde i bilo kada, bez posebne opreme, a i dalje doprinose zdravlju i poboljšavaju opšte stanje organizma.

One su manje zastrašujuće i pristupačnije početnicima u poređenju sa tradicionalnim treninzima u teretani. Kratke su, jednostavne za praćenje, a ima mnogo online trenera koji objašnjavaju vežbe. Korisne su za toniranje različitih delova tela, povećanje fleksibilnosti i izdržljivosti, te pomažu u održavanju zdrave figure i borbi protiv neaktivniog načina života.

@madisonbravenec ive never been so inspired to have toned arms thanks @Kate Davidson, the bala bangles r staying on at all times until further notice thanks @Shop Bala Bangles #bala #balabangles #balabangleworkout #wristweights #ankleweights #katedavidson ♬ LINGER X PAPER PLANES – Allison Keeley

Međutim, važno je imati na umu da lazy girl vežbanje ne može u potpunosti zameniti redovnu fizičku aktivnost. Uprkos stvarnim koristima, ovaj tip fitnesa nije dovoljan za postizanje značajnijih rezultata, posebno ako je krajnji cilj gubitak težine ili povećanje mišićne mase.

U tim slučajevima, preporučuje se strukturiraniji pristup uz pomoć stručnih trenera. Takođe, jedna od mana praktikovanja ovog pristupa je rizik od nepravilnog izvođenja vežbi, što može dovesti do povreda. Stoga je važno pristupiti ovom trendu sa oprezom i, ako je moguće, potražiti savete stručnjaka.

Pročitajte i ovo: Prednosti i mane jutarnjeg i večernjeg treninga: Koji je bolji za vas?

Naslovna fotografija: instagram.com/alo

Nikola Gudelj

Comments