Taman smo zaboravili na retrogradni Merkur, a oktobar nas dočekuje sa još nešto retrogradne energije u zalihama. Jupiter kreće retrogradno 9. oktobra, a Pluton završava retrogradni hod 11. oktobra.

Svake godine, Pluton je retrogradan oko pet meseci i uvek je prijatno kada se energija planete prebaci u tok koji kreće napred, čak i kada je u pitanju tako mala i udaljena planeta sa manje upadljivim nebeskim uticajem. Ali ove godine regrogradno kretanje Plutona je posebno značajno, jer njegov završetak donosi kraj jedne ere koja je trajala više od 15 godina.

Pluton – vladar podzemlja

Daleko od Sunca, Pluton upravlja nekim teškim temama i u astrologiji je poznat kao planeta transformacije, borbe za moć i ekstrema, koja deluje na podzemnom nivou, utičući na oblikovanje pejzaža naših života i društva u celini. Njegov uticaj je na dnu i u temelju, bilo da su u pitanju tektonske ploče pod zemljom, ili neprijatne istine skrivene pod lepom fasadom. Efekti Plutona su dakle, suptilni, ali moćni, kao i njegovi godišnji retrogradni periodi – možda ih ne osećamo kao uticaj retrogradnog Merkura, ali njegova spora i duboko ukorenjena energija stvara revolucionarne talase.

Tokom poslednjih godinu dana, Pluton je lebdeo nad vrhom Jarca i Vodolije, pomerajući se napred-nazad između ovih znakova nekoliko puta, zbog izuzetno spore orbite i relativno dugih godišnjih retrogradnih perioda. Ali, kada završi svoj retrogradni hod, njegov boravak u Jarcu se okončava, dovršavajući veliki transformativni uticaj na svaki horoskopski znak.

Pluton završava retrogradni hod – kraj jedne ere

Retrogradno kretanje Plutona završava se 11. oktobra i on kreće napred, probijajući se kroz poslednje stepene Jarca, ka Vodoliju, u koju ulazi 19. novembra. Ali za razliku od poslednja dva puta kada je napustio znak Jarca, ovo će biti poslednji put da to čini u našim životima, donoseći kraj jedne ere i pokrećući poslednju fazu opsežnih pomaka „ispod površine“.

Boraveći u Jarcu od 2008. godine, sa transformativnom energijom u ovom pragmatičnom i strukturno orijentisanom zemaljskom znaku, Plutonov uticaj se ticao odnosa ljudi prema vođstvu, autoritetu i pravilima koja upravljaju društvom. Ali, kada napusti Jarca, iz perespektive svih živih u ovom trenutku, to će se činiti zauvek, odnosno, narednih 230 godina. To znači da će ova završnica retrogradnog kretanja Plutona biti vrlo moćna.

Na ličnom nivou, njegov direktan hod pokreće poslednju fazu kristalizacije opsežnih „tektonskih“ promena koje su preoblikovale teren naših života tokom poslednjih 15 godina. Pluton ima načina da nas povuče do najvećih dubina, kako bismo iz njih izašli preporođeni, ali za taj proces je potrebno vreme i zato su njegovi tranziti dugi kroz svaki znak.

Pročitajte i ovo: Otkrića koja nas menjaju iz temelja: Šta nam donosi retrogradni Neptun?

Plutonov ulazak u Vodoliju na duge staze

Plutonov 15-godišnji boravak u Jarcu se završava 19. novembra, kada ulazu u futuristički i inovativni znak Vodolije u kome ostaje narednih 20 godina. Možda ćete primetiti da su vam neke od Plutonovih tema u vašem životu poznate, zato što ovo nije njegov prvi zaron u Vodoliju – prvi put od kasnog 18. veka boravio je u Vodoliji od 23. marta 2023. godine, nakratko se vraćajući u Jarca tokom okretanja unazad – ali ovog puta se neće vratiti.

Era Plutona u Jarcu dostiže svoje poslednje dane, a kraj retrogradnog Plutona označava njegovo konačno spuštanje kroz ovaj znak, što donosi svežu energiju Vodolije. Plutonova alhemija će se u naredne dve decenije najviše osećati u kući (području života) kojim vlada Vodolija u vašoj natalnoj karti.

Generacijski uticaj Plutonovih tranzita

Za generaciju X i starije milenijalce, Pluton u Vagi se dogodio između 1972. i 1984. godine, a njegov retrogradni hod je uticao na direktnu vremensku liniju, što je dovelo do obnavljanja ravnoteže i pravičnosti. Sa prelaskom Plutona u Škorpiju od 1983 (retrogradno) do 1995. godine, milenijalci su usmerili fokus na to kako da zaštite sebe, koristeći intuitivno svoja saznanja o svetu. Dok je Pluton bio u Streslu, između 1995. i 2008. rođena je populacija generacije Z, koja traži istinu i slobodno razmišlja. Boraveći u Jarcu od 2008. godine do danas, uticao je na Alfa generaciju koja jedva čeka da stekne nezavisnost i uzme „stvari u svoje ruke“, a sa ponovnim ulaskom Plutona u Vodoliju, bićemo svedoci kako istinska želja za humanitarnim napretkom i mirom utiče na globalne promene.

Kretanje Plutona kroz Vodoliju imaće značajan uticaj na tehnologiju, istraživanje svemira, naučni i društveni napredak, uspostavljajući novu eru povezanosti, podstičući nas da se povezujemo sa susedima i lokalnom zajednicom. Na širem planu, možemo biti privučeni humanitrnim aktivnostima koje su u skladu sa našim ličnim vrednostima i ciljevima, a starije i mlađe generacije mogu biti podstaknute da obnove i osnaže veze i međusobno razumevanje.

Možemo očekivati da vidimo značajne pomake u načinu na koji kao čovečanstvo koristimo tehnologiju i nauku – kako AI nastavlja da napreduje, možemo očekivati da neke scene iz SF filmova ožive u svakodnevnom životu.

Pročitajte i ovo: Velike teme koje svakom znaku donosi Pluton u Vodoliji u naredne dve decenije

Naslovna fotografija: instagram.com/chloelecareux

Brankica Milošević

Comments