Knee-high čarape su imale svoju “najavu” prošle sezone, a ove godine su postale vodeći trend. Ako se pitate kako nositi dokolenice i istovremeno izgledati hot i cool, pogledajte naše predloge – ali i analizu ovog trenda.

Povratak dokolenica (slično kao i baletanki) prestravio je i neke od najhrabrijih modnih obožavateljki. Osim što su nepraktične, jer nam se istovremno i usecaju u kožu i stalno klizaju sa listova, one nisu baš ni najsrećnije estetsko rešenje.

Međutim, here we are: uprkos preprekama, Pinterest i ostale društvene mreže su uspele da ovaj trend izbace na vrh našeg algoritma. Sada, kada su nam feedovi prepravljeni zanmljivim kombinacijama sa dokolenicama i kada se čini da nam dizajneri uporno guraju ideju da su one ponovo (ili po prvi put) cool, možda je došlo vreme da i mi isprobamo ovaj trend.

Zašto bismo uopšte nosili dokolenice?

Opšte je poznato da brendovi imaju moć da diktiraju trendove, pa čak i da nam prespoje sinapse u mozgu, čineći da nešto što nam je bilo odbojno i fashion no-no, postane ne samo lepo, već i must-have.  Prva stvar koja pada na pamet jesu baletanke koje su imali neočekivani comeback ove sezone. Ali se setite i tankih obrva, platformi, plitkog struka i capri pantalona.

Ukoliko baš želite ime i prezime glavnog i odgovornog krivca za ovaj trend, Miuccia Prada je osoba kojoj se možete obratiti. Zahvaljujući njoj, neprivlačno je postalo privlačno, nenosivo je postalo nosivo. Dok Prada koristi „ružnoću“ kao sredstvo ekspresije i jednu vrstu socijalnog komentara, mi ostali smo tu da imitiramo, budemo deo zajednice i na kraju dana “progutamo ono što nam se servira”.

Bilo da vam se ovaj trend dopada ili ne, verujemo da će se bar još neko vreme zadržati na modnoj sceni, jer su pored Prade mnogi brendovi inkorporirali dokolenice ne samo za ovu sezonu već i za proleće/leto 2025. Osim klasičnih providnih modela, neki dizajneri poput Simone Roche su se igrali sa dizajnom u okviru coquette estetike šireći ovaj trend do različitih publika. Ostaje da vidimo kako će se ovaj komad i u kojoj meri preneti na uličnu modu tokom narednih sezona.

Kako nositi dokolenice ove sezone

Najlonske dokolenice možete nositi na više načina i u različitim bojama, ali ono što je bitno jeste da ih uparite sa nečim kratkim, kako bi ovaj odevni predmet stvarno došao do izražaja. Mislite u pravcu mini-suknji, skortova, šortseva ili bermuda. Osim toga, ruke su vam odrešene.

Odelo

Možete ih nositi sa odelima kako biste dobiili office siren izgled. Mada sumnjamo da je ovaj tip autfita u skladu sa bilo kojim korporativnim dress kodom (nažalost), možete da probate. Na kraju dana, uvek možete biti ta jedna overdressed drugarica koja je prosto izašla na koktele sa društvom.

kako nositi dokolenice 2 Povratak dokolenica nas navodi da preispitamo sve što smo do sada naučili o stilu

Dokolenice + šljokice

Ako želite ipak nešto malo više eye-catching (pošto dokolenice samo po sebi ne privlače pažnju, zar ne?), uparite ih sa nekim sjajnim komadom poput suknje ili šortsa od šljokica, a onda možete “smiriti” autfit sa nekim džemperom u neutralnoj boji.

kako nositi dokolenice 3 Povratak dokolenica nas navodi da preispitamo sve što smo do sada naučili o stilu

instagram.com/alina_rovenska

Preppy

Ukoliko ipak niste spremne da se posvetite najlon dokolenicama, izaberite čarape u nekoj svetlijoj boji, poput ovih beliih. Ako ih kombinujete sa Mary Jane cipelama, ili baletankama, možete postići preppy school girl efekat.

kako nositi dokolenice 5 Povratak dokolenica nas navodi da preispitamo sve što smo do sada naučili o stilu

instagram.com/nadiyalyalko

Čipka

Čipkana verzija belih dokolenica u kontrastu sa sportskim duksom i baletankama sa nitnama dodaje edge svakom autfitu. Eksperimentišite i možda dobijete neočekivanu kombinaciju koja će sigurno postati jedna od vaših omiljenih.

kako nositi dokolenice 4 Povratak dokolenica nas navodi da preispitamo sve što smo do sada naučili o stilu

Clubbing fit

Tražite inspiraciju za izlazak u klub? Kako je mesh bio jedan od glavnih materijla koji je i dalje prisutan, potebno vam je samo da nabacite haljinu ne obazirući se ni na kolorit ni na print jer će obične dokolenice sa debelom trakom dati ovoj kombinaciji neočekivani twist koji će biti super conversation starter u redu ispred ženskog toaleta.

kako nositi dokolenice Povratak dokolenica nas navodi da preispitamo sve što smo do sada naučili o stilu

instagram.com/maria_bernad

Pročitajte i ovo: Šta je “teorija pogrešne jakne” i kako može da unapredi vaš stil ove jeseni

Naslovna fotografija: maria_bernad

Dragana Miletić

Comments