U poslednje vreme, TikTok se fokusirao na uspostavljanje optimalnih uslova za spavanje. Termin sleepmaxxing se iznenada pojavio na društvenim mrežama kao opšti izraz za poboljšanje sna.

Uključuje i trendove kao što su morning shed i sleepy girl mocktail. U nastavku ćete saznati šta je tačno sleepmaxxing, ali i kako utiče na naš san.

Šta je tačno sleepmaxxing?

Sleepmaxxing se odnosi na praksu optimizacije sna. Fokusira se na poboljšanje i kvantiteta i kvaliteta sna. Podrazumeva korišćenje različitih tehnika, rutina, pa čak i uređaja, kako bi se obezbedio mirniji, dublji i duži san. Sleepmaxxing takođe može uključivati promene u načinu života, poput prilagođavanja spavaće sobe, pridržavanja strogih rasporeda spavanja ili uvođenja opuštajućih rituala pre spavanja, kao što su meditacija ili biljni čajevi, te korištenje aplikacija koje poboljšavaju san.

Zašto je sleepmaxxing postao trend na TikTok-u?

Poslednjih deset godina wellness je eksplodirao, a san je i dalje jedan od najvažnijih faktora zbog svog uticaja na opšte fizičko i mentalno zdravlje. Sleepmaxxing je zapravo postao popularan na TikToku kao deo wellness trenda. Mnoge osobe, posebno mlađe generacije, sve više prepoznaju važnost brige o sebi i mentalnom zdravlju, a san je ključna komponenta toga.

Influenseri i kreatori sadržaja na društvenim mrežama rado dele svoje sleepmaxxing rutine i savete. Ovaj trend je i vizualno atraktivan, što se savršeno uklapa u TikTokov format kratkih videa, gde korisnici objavljuju estetski kvalitetan sadržaj o svojim udobnim spavaćim okruženjima, ritualima pre spavanja koje koriste za odmor. Pojedinci koji su zabrinuti zbog burnouta ili mentalnog zdravlja ili žele da poboljšaju svoju produktivnost, idealna su publika za sleepmaxxing.

s 2 Sleepmaxxing je preplavio TikTok: Zašto su odjednom svi opsednuti spavanjem?

instagram.com/loveradiationx

Koji su trendovi spavanja na TikToku?

Postoji nekoliko povezanih trendova spavanja koji kruže po platformama poput TikToka. Jedan od njih su rutine higijene spavanja koje predstavljaju uspostavljanje specifičnih rituala pre spavanja, kao što su prigušivanje svetla, ograničavanje vremena ispred ekrana i izbegavanje kofeina kako bi se poboljšao kvalitet sna. Drugi trend spavanja je korišćenje teških ćebadi za opuštanje i smanjenje anksioznosti.

Treći trend je korišćenje pametnih uređaja, poput onih za generisanje zvuka ili svetlosnih lampi kako bi se optimizovala spavaća soba. Polifazno spavanje odnosno eksperimentiranje sa alternativnim obrascima spavanja, poput više kratkih faza dremanja tokom dana umesto jednog dugog noćnog sna i tehnike lucidnog sanjanja (pokušaji kontrolisanja snova i povećanja njihove živopisnosti) su takođe trendovi spavanja.

@garrettsalem Go look at my profile for more help @garrett_salem #healthandwellness #healthtips #fitnesstips #sleeptips #fitness #healthylifestyle #sleep #healthmaxxing #bodybuilding ♬ Cult Classic (Sped Up) – ta2cute

Koje su prednosti sleepmaxxinga?

Davanje prioriteta dobrom snu je važno za naše opšte blagostanje. Glavna prednost sleepmaxxinga je ta što promoviše bolji san, a san je ključan za sveukupno zdravlje. Bolji san nam pruža bolje raspoloženje i emocionalnu regulaciju, bolje kognitivne funkcije, uključujući pamćenje, fokus i donošenje odluka, poboljšano fizičko zdravlje, jer je san od vitalnog značaja za imuni sistem i regulaciju hormona, smanjen rizik od hroničnih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes i gojaznost, povećanu produktivnost i nivo energije tokom dana.

Koje su loše preteranog spavanja?

Dok maksimalno spavanje može da nam koristi, postoje i potencijalni rizici ako sebe dovedemo do ekstrema ili pogrešno shvatimo sleepmaxxing. Ne treba da se preterano fokusiramo na san. Preterano fokusiranje na savršen san može dovesti do stresa ili anksioznosti, što može i da poremeti san, a ne da ga poboljša. Ovo stanje se ponekad naziva ortosomnija — preokupacija da se postigne savršen san. Neki uređaji za maksimiziranje sna, kao što su uređaji za praćenje spavanja ili uređaji koji emituju plavo svetlo, ponekad nam mogu načiniti više štete nego koristi ako se ne koriste pravilno. Oni mogu ometati prirodne obrasce spavanja ili dovesti do opsesije podacima o spavanju.

Takođe, nemaju svi iste potrebe za spavanjem, a praćenje rigidnih rutina maksimalnog spavanja može izazvati nepotrebnu frustraciju za one koji ne dožive iste rezultate. Na primer, ako pokušavate da spavate prekomerno, možda ćete se osećati umornije, a ne odmornije. Neki saveti o spavanju koji se dele na društvenim mrežama možda nisu zasnovani na naučnim dokazima ili nisu prikladni za sve.

Svaki trend uzmite sa rezervom i prilogite sebi. Određivanje prioriteta za spavanje je odlično, ali najbolje je da ustanovite šta vam odgovara kada su u pitanju uređaji i komplikovane rutine.

Pročitajte i: Spavanje i anksioznost su međusobno povezaniji nego što mislimo

Naslovna fotografija: instagram.com/loveradiationx

Marina Puzić

Comments