Adam (Adam Levine), frontmen benda Maroon 5 i jedan od predstavnika žirija u emisiji “The Voice”, jedan trening praktikuje slepo kao religiju: sopstvenu verziju popularne joge koja je, kako kaže, izbistrila njegov um i izvajala njegovo telo. Spremni ste da postignete isto?

SLIKA ADAM Adam Levine: Joga u rok stilu

Uvek u sjajnoj formi, Adam

Stropoštavanje niz požarne stepenice ili prevrtanje automobila – Adam Levin je sve to iskusio, kao i nebrojene povrede glave i primio je dobre batine – a to sve od strane prelepe i luckaste zavodnice. Ali ono što zaista golica pažnju gledalaca tokom video-spota Maroon 5 za “Misery” jeste Levinova savršena muskulatura, ali uz to i gipkost.

Tridesetdvogodišnji pevač, koji je takođe jedan od predstavnika žirija u emisiji “The Voice” televizije NBC, takvo telo ima zahvaljujući prilagođenom spoju joge koju svakodnevno ponavlja kod kuće, u studiju za snimanje i tokom putovanja. “Na bilo kom od naših koncerata videćete sobu iza scene na čijim vratima piše: ‘Joga’”, objašnjava Levin.

Već onda kada se sasvim navikao na čari života poznatih u Los Anđelesu, Levin je čuo za jogu, ali se na početku uzdržavao, kako kaže, ta nezainteresovanost je potekla iz “izlizanih klišea”. Međutim, zabrinjavalo ga je što su rutinska vežbanja u teretani prestala da daju rezultate, bilo je više štete nego koristi od toga: “Zbog dizanja tegova ojačali su mi vratni mišići i pomislio sam: ‘Pretvaram se u čudovište!’” Pošto su mu sve više smetali bol u leđima i osećaj zatezanja u bokovima i butinama, konačno je odlučio da pruži šansu jogi. To je bilo pre pet godina, i sve od tada Levin nije podigao nijedan teg, niti je kročio u teretanu. “Joga deluje na ono što već imate i oblikuje to, što je mnogo prirodniji način da dobro izgledate i tako se osećate”, kaže on.

Evo šta još Levin ima da poruči o estetskom izgledu sa dopadljivim humorom: “Ne sviđa mi se uvreženo i pogrešno mišljenje da joga ne deluje na vaš izgled.” Ipak, nije tačno da on ne ceni i onu duhovnu komponentu – Levin smatra da ove rutine deluju terapeutski na uspone i padove u njegovoj karijeri. “Izvesti spektakl pred hiljadama posetilaca je, u najmanju ruku, jedno neprirodno stanje”, kaže on, “i kada ustanem sa strunjače posle sat vremena joge pre koncerta, osećam se odmorno i sveže.”

Čovek koji je zaslužan za Levinovu transformaciju je dugogodišnji joga instruktor iz Njujorka Čed Denis (Chad Dennis). Na prijateljevu preporuku, Levin je zakazao četiri treninga i nakon nekoliko meseci, Denis je putovao kao deo tima zadužen za Maroon 5. Kada su na turneji, on propisuje dnevnu rutinu vežbanja za Levina, koja se sastoji od različitih škola joge. Ponekad su poze u jogi dugotrajne i često se ponavljaju: “To je za mene neka vrsta meditacije”, objašnjava Levin. U drugim prilikama vežbe su toliko naporne, da mu mišići podrhtavaju od tereta. “Tada to nije napredni kurs joge, već pravi izazov!” Ipak, kada se sve sabere, to je “ulaganje u srećan i uspešan život”, kaže on.

Tri neizostavna joga položaja po mišljenju Adama Levina:

rockstar yoga 7803 320x480 Adam Levine: Joga u rok stilu

Stoj na glavi položaj: Levin posebno voli ovaj Sirasana položaj, jer rezultuje obilnim znojenjem i potrebna je snažna koncentracija kako se ne biste prevrnuli

rockstar yoga 1616 641x Adam Levine: Joga u rok stilu

Polumesec sa rukama sklopljenim u molitvi: Levinu je ovaj položaj posebno pomogao kod uskih kukova

tumblr mikgybiBNv1r275mdo2 500 Adam Levine: Joga u rok stilu

Koundinyasana sa jednom nogom: Celokupna težina tela je podržana rukama - što je sjajan način da ojačate mišiće grudi i ramena

Pet joga stilova koje Levin posebno preporučuje:

Levinov joga instruktor Čed Denis pravi mešavinu joga stilova, koja tako predstavlja stalan izazov za pevača. Evo nekoliko takvih stilova iz njegove rutine vežbanja:

Aštanga (Ashtanga): Ovo je osnovni deo Levinove rutine vežbanja i to su položaji koji se relativno brzo smenjuju, a naglasak je na stalnom pokretu. Možda ipak previše zahtevno za jednog početnika.

Vinasa (Vinyasa): Nešto manje zahtevna verzija Aštange, koja se fokusira na ujednačeno disanje sa pokretima, koji objedinjuju više različitih položaja.

Dživamukti (Jivamukti): Kombinuje pokret sa Hindu muzikom i duhovnošću. Levin ne pridaje veliku važnost mišljenju da je joga prvobitno namenjena duhu, ali uživa u muzici i neprekidnom pokretu.

Ajenhar (Iyengar): Usporeni pokreti koji su bazirani na specijalno određenim položajima koje je potrebno zadržati tokom dužeg perioda. Denis je osmislio sopstvenu verziju koja zahteva veći unos energije.

Anusara (Anusara): Ovo kombinuje senzornu osetljivost Ajenhara sa Hindu duhovnošću. Levin ponavlja više serija Anusare koja primarno deluje na muskulaturu grudi.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments