Razmisli o terapiji

Gubitak apetita kao reakcija na stres je učestalija nego što misliš, ali oni koji se suočavaju sa ovom vrstom problema retko kada na to gledaju kao na nešto ozbiljno. Ipak, ukoliko si dovoljno svesna toga da ovakvo ponašanje (dugoročno) nije u redu prema tvom telu i tebi, razmisli o obraćanju terapeutu koji ti može pomoći ne da vratiš apetit, oko toga ćeš ipak morati sama da se potrudiš, već da naučiš kako da se odnosiš prema stresu tako da to ni najmanje ne remeti tvoje zdravlje ili stil života. Rad na sebi i rad sa terapeutom je i u ovom slučaju najbolji i najsigurniji način da na duge staze rešiš ono što te muči.

Fokusiraj se na laganu hranu koja će ti prijati

Naravno da je fokus na što zdravijoj hrani koju ćeš lako svariti i koja će prijati tvom stomaku, ali isto tako je važno da ne zapostavljaš ni hranu koja će prijati tvojoj duši. Zato, kada praviš već pomenuti plan ishrane, uključi ono što je dobro za tvoj organizam, ali i ono za čim žudiš, a što će biti dobro za tvoju psihu. Ne budi stroga prema sebi zbog izbora namirnica, naročito ukoliko si najzad osetila apetit i potrebu da pojedeš nešto što voliš i što čini da se osećaš dobro.

Ako pod uticajem stresa gubiš apetit evo kako možeš da pomogneš sebi 2 e1594731749750 Ako pod uticajem stresa gubiš apetit, evo kako možeš da pomogneš sebi

Učini jelo zabavnim

Ukoliko nemaš problem sa tim da jedeš sa nekim i pred nekim, eto prilike da napraviš od nečega što ti predstavlja napor nešto što će ti biti zanimljivo. Organizuj se tako da na ručak/večeru odeš sa kolegama ili prijateljima, da isplaniraš online brunch ukoliko ne možete da se vidite, da učiniš bilo šta zbog čega ti hrana neće biti odbojna, već prilika da se družiš, zabaviš, vidiš sa dragim ljudima. Podrška ovog tipa će ti sigurno prijati.

Vežbaj zahvalnost

Na kraju, zlata vredno pravilo za sve što nam se dešava u životu – zahvalnost. Za sve što jesmo, za sve što imamo, za sve što smo postigli koliko god malo bilo. Ovakav način razmišljanja će te učiniti pozitivnijom i srećnijom osobom, a sa takvim mindsetom ćeš i na sam stres početi da gledaš drugačije. Pokušaj, daj sebi vremena da usvojiš ovu naviku, a zatim se prepusti dobrim vibracijama.

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments