Ukoliko ste mislili da ne znamo za vaš “midnight snack”, varate se. A znamo upravo jer mi to isto radimo. Koliko god da smo se trudili da večeramo što ranije, zaspimo u normalno vreme i probudimo se odmorni (normalni), blizu ponoći nam stomak zakrči, a kada zakrči gotovo uvek ima neke posebne i specifične želje. Ja sam prva od onih koji jedu šta im se jede, kad god im se jede (ukoliko mi se u jedan ujutru jedu ćevapi, ne mrzi me da ih pečem), ali često onda probdim noć i proklinjem sebe što se nisam naterala da zaspim umesto da pravim gozbu u kasne sate. S druge strane znamo i sami da je najteže zaspati gladan i zato vam otkrivamo šta to možete da gricnete u ponoć, a da je lagano i da vas ne drži budnim do jutra, što zbog griže savesti što zbog komešanja u stomaku.

Kokice

Kokice su savršene ukoliko želite da utolite glad i žudnju za nečim nezdravim i sočnim. One su samo prividno nezdrave, pogotovo ukoliko imate aparat za kokice, pa ih napravite bez ulja ili putera. Ova hrskava i slana grickalica nema puno kalorija, ni proteina ni masnoća, tako da možete bez imalo griže savesti da navalite na njih. Sem što će vam popraviti raspoloženje, uljuljkaće vas u miran dan.

mahmoud fawzy QgfSImLBQow unsplash scaled e1619435395710 Ako već morate nešto da jedete kasno uveče, ovo su namirnice koje vas neće držati budnim celu noć

Grčki jogurt sa voćem

Već smo znali da je grčki jogurt odličan izvor proteina, ali pored toga on može i da nam pomogne da lakše zaspimo. Kalcijum koji se nalazi u jogurtu pomaže vašem mozgu da “koristi” triptofan i melatonin, a jedna studija spavanja na Univerzitetu u Pensilvaniji čak sugeriše da će vam ova grčka poslastica pomoći da duže i kvalitetnije spavate. Umesto da koristite bilo kakve zaslađivače koji će podići nivo šećera u krvi i držati vas budnim, u jogurt ubacite sveže voće i hrskave chia semenke. Ukoliko ste skloni gorušici i problemima sa varenjem koji su uzrokovani masnom hranom, držite se grčkog jogurta sa što manjim procentom masti (recimo 0%).

prachi palwe l3lsro9TlYA unsplash scaled e1619435468789 Ako već morate nešto da jedete kasno uveče, ovo su namirnice koje vas neće držati budnim celu noć
Comments