Ako stalno jurite za postignućima, verovatno nikada nećete biti mirni i zadovoljni – ali, vi možda uživate u jurnjavi i to je ono što vas suštinski ispunjava. Što je sasvim u redu. Ali ako želite mir, onda morate odlučiti čime ćete biti zadovoljni, šta je za vas dovoljno dobro, uspešno, stabilno, lepo, sigurno, vredno…

Morate odlučiti šta je za vas dobar način života – od odeće koju nosite i hrane koju jedete, preko posla kojim se bavite i karijere koju gradite, do odnosa i veza koje uspostavljate da biste u njima ostali i negovali ih. Vaša je odluka šta je odgovarajuća frizura, jednako kao i šta je zdrav odnos. 

Kada odlučite šta vam je dovoljno za život, znači da izlazite iz neprestanog napora da sebe poboljšate i popravite. Ako to ne znate, onda vam drugi postavljaju standarde, koji za vas mogu biti preniski, ili nedostižni i umesto da budete mirni i ispunjeni, osećaćete da vam to nije dovoljno, ili ćete osećati da ste vi sami nedovoljni. 

Ako ne odlučite šta vam je dovoljno, nikada nećete dostići mir za kojim težite, stalno će vam nešto nedostajati. Mislićete da možete bolje, da niste dali sve od sebe, da niste dovoljno dobri – to je crna rupa za vaša osećanja i stabilnost. 


Međutim, nije lako doneti takvu odluku. Potrebno vam je hrabrost srca i jasnoća misli, da biste odbacili predrasude koje vas sprečavaju da odlučite šta je za vas dovoljno. Jer, ono što treba da uradite, različito je od svega čemu ste naučeni da težite, i direktno je suprotno perfekcionizmu. 

Pitanje nije šta je idealno rešenje, nego – šta mi je zaista potrebno da budem dobro i da se osećam zadovoljno, bez čega ne mogu da živim? 

To nije zamišljanje vašeg života iz snova, nego temelj za mirnu, srećnu egzistenciju, nalaženje onoga sa čim možete biti zadovoljni celog života, čak i ako ne napredujete ni u čemu ni za jedan korak. 

Kada  odlučite šta vam je dovoljno, shvatite koliko vam je malo zaista potrebno. 

Comments