Hot topics

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Efikasan lider na prvom mestu mora da brine o svojim verbalnim sposobnostima.

Odeća i stav igraju značajnu ulogu u tome kako će vas podređeni percipirati, ali ako se pokažete kao loš komunikator, sve vaše sposobnosti mogu biti dovedene u pitanje.

Kako biste svima stavili do znanja svoje kapacitete, postali uspešan lider, održali se na toj poziciji i napredovali – morate da naučite da se izražavate na pravi način.

lider govor Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Budite svesni činjenice da jezik lidera mora biti drugačiji od onoga kojeg koristite uobičajeno. Jezik lidera mora se sastojati od kompleksnih pojmova, adekvatnih za oblast biznisa kojom se bavite, a vaši govori moraju odražavati duboko poznavanje materije, svesti o trenutnom stanju profesije i projekcije budućnosti.

U svakom trenutku morate znati šta želite, a ukoliko u nekoj situaciji nije tako, dajte sebi dovoljno vremena da promislite, i govorite samo onda kada vaše reči budu mogle da odaju sigurnost.

Budite oprezni sa rečju “ali”. “Ali” se najčešće odnosi na iznošenje suprotnih argumenata ili odbijanje. Potrudite se da sagovorniku uvek prvo izložite ono što je bilo dobro u njegovim rečima i aktivnostima, a tek onda se osvrnite na njihove negativne strane.

lider Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Izbegavajte superlative i oduševljenje. Mudar lider svemu pristupa analitički i sa rezervom. Ukoliko se nečim oduševite, gubite sposobnost kritičkog razmišljanja, i mogu vam promaći neke značajne prepreke.

Izbegavajte sleng. Poslovni žargon je prihvatljiv, ali “ulični” govor, ostavite za ulicu, a na poslu koristite isključivo standardni jezik, ukoliko želite da budete shvaćeni ozbiljno.

Ne oklevajte. Korišćenje eufemizama ili oklevanje poput “Čini mi se da smo u lošoj situaciji”, “Pomišljam da ovo i nije tako dobra ideja” zrače nesigurnošću, a ne želite da svojim konkurentima, saradnicima ili podređenima ostavljate takav utisak.

Jasna Stanić

Editors choice