Možda ste navikli da imate posla sa ozbiljnim ljudima. Pri čemu ne mislim na neke turobne i sive face, koje vas prekorno gledaju ako se šalite, nose uštogljena odela i zovu ih Hitler, a oni pojma nemaju. Ozbiljni ljudi su oni koji ne zabušavaju, umeju da se organizuju i efikasno završe posao, ne nećkaju se i ne iščuđavaju kad im se požalite ili pitate da li mogu nešto da urade za vas, nego razmišljaju kako mogu da vam pomognu, najkonkretnije i najdelotvornije. Ali, ponekad vam treba da vas ozbiljno shvate i oni drugi.

Znate sa kim imate posla

Tačno znate da je osoba od koje nešto očekujete površna, lenja, nezainteresovana, a možda i sasvim nesklona da sa vama sarađuje na bilo koji način. Očekujte da će pokušati da vas minira. Budite dosadni. Proveravajte svaki čas da li je obavila deo posla koji je kao preuzela na sebe. Nemojte se dogovarati opušteno i nonšalantno, jer je njoj to znak da vama nije nešto stalo i da će uspeti da izvrda. Možda ona ne treba da uradi ništa zahtevno i bogznakako važno, niti joj to oduzima mnogo vremena. Samo će radije da ne uradi, nego da uradi, ako ikako može da se izvuče. Davite je kao zmija žabu i ne dajte joj da se izvlači, nevažno da li je u pitanju nešto sitno ili krupno.

Ne poznajete osobu sa kojom komunicirate

Pa, možda imate sreće, pa ste naleteli na nekog ko zna šta mu je posao, a ume i da ga obavi. Ali veće su šanse da ćete nagaziti na nekog od onih iz prethodnog primera. Ako sa nepoznatom osobom razgovarate telefonom, ne trošite vreme na površne ljubaznosti i dugačke uvode. Pređite na stvar, ukratko se predstavite i izložite ono zbog čega ste zvali. Ako ste naišli na ozbiljnu osobu, ona će vam uzvratiti na isti način. Za pola minuta postići ćete dogovor na obostrano zadovoljstvo. Ako ste nagazili na nekog zalegača u krivinama, razgovor će potrajati. Njemu treba da se priča rasteže, dok smišlja kako da vas otkači. Na kraju će vam dati desetine beskorisnih saveta i uputiti vas na nekog drugog, uz mnogo nepotrebnih opravdanja. Koliko bismo više cenili nekog ko bi nam rekao ne mogu da se cimam, stvarno me mrzi, probaj na ovoj adresi?

Pa, ako smo mi zvali njega, neuglađena iskrenost uštedela bi nam silne minute.

164 Amandmani komunikacije: Kad hoćeš da te shvate ozbiljno

Pregovarate o poslu

Bez obzira na CV, najvažniji je lični utisak. Poslodavac će vas proceniti na osnovu izgleda i stava. Ali, i vi ćete njega. Ako ste sve smislili unapred i nabacili strogi poslovni izgled, možda vas iznenadi pojava neformalnog poslodavca, koji više ceni kreativnost, energiju i inteligenciju od papira na kome piše da ste za nešto stručni. Budite spremni da se prilagodite u trenutku, a možda i da na licu mesta pokažete kako radite to što treba da radite. Ne morate se dopasti poslodavcu, ali treba da ostavite utisak ozbiljne osobe. One koja shvata, ne gubi vreme, brzo razmišlja o nekoliko opcija odjednom i spremna je da stupi u akciju – odmah. To su ogromni kvaliteti, koje nema ni mnogo poslodavaca, ni mnogo zaposlenih, zato, ako ste zaista ozbiljna osoba, pokažite da ste svesni svoje vrednosti i ne ustručavajte se da pregovarate, kako biste dobili optimalne uslove za rad.

Tražite informacije

Pronaći pravu informaciju, ponekad je kao traženje spajalice u tonama administrativnih spisa. Sigurni ste da je spajalica tu negde, jer nema tone papira bez spajalica. Ali nekako, ona izmiče, kao da je neko vuče magnetom pa vam pobegne ispred nosa svaki put kad vam se učini da ste je namirisali. Pravu informaciju daje nadležno lice. Nadležno lice bi trebalo da je i odgovorno lice. Ako je nadležno lice prepadnuto od svoje odgovornosti, kao što je u administrativnom sistemu najčešći slučaj, vaša spajalica će ostati ukopana kao pod Himalajima. Prvo, nadležno lice će vam objasniti zašto ono nije više nadležno i ko je sada preuzeo nadležnost, a onda će vam dati tri broja telefona. Na koja se niko neće javljati. Kad se najzad javi posle tri dana, ispostaviće se da to jeste novo nadležno lice, ali je, eto, na bolovanju, pa ćete dobiti još dva-tri broja gde mogu da vam kažu to što vas interesuje. Posle pet dana beskorisne portage shvatićete da verovatno svi nešto muvaju, da je predmet o kome se raspitujete vruć krompir koji se prabacuje iz nadležne ruke u nadležnu ruku, a spajalica će iznenada iskrsnuti kad se stvari slegnu i kad informacija koju ste tražili više ne bude aktuelna. Ako vam je stalo i ako vam je to posao, ostavite se telefona, put pod noge, pa prepadajte lično svakog ko vam treba. Možda slučajno nešto saznate usput, od nekog petog.

Izvor fotografija: b92.net, telegraf.rs

Aleksina Đorđević

Comments