Jedan od najboljih fotografa sveta Andreas Franke (Andreas Franke), koji se ovom umetnošću bavi više od 20 godina, dočarao je podzemni svet otkrivši tajne velikih morskih dubina. Njegovu novu, neverovatnu izložbu “Život ispod površine” čini 12 zanimljivih fotografija na kojima su prikazani stanovnici izgubljene Atlantide kakvim ih je Franke zamislio kako rade svakodnevne stvari.

111 Andreas Franke: Život ispod površine

Čas baleta na dnu mora

Bilo da su u pitanju balerine koje vežbaju, ljubitelji bioskopa, bokseri ili vežbači u teretani, fotografije su zaista impresivne. Međutim, izložbu mogu pogledati samo oni koji imaju opremu za ronjenje, jer se fotografije nalaze na 44 metra ispod mora! Ideja o nesvakidašnjem prikazu umetničkih dela ispod površine mora, došla je sasvim slučajno. To se dogodilo kada je prvi put zaronio i ugledao stari brod američke vojske “Vandenberg” koji je 2009. potonuo u blizini obale Ki Vesta na Floridi. Snimio je nekoliko scena, a koristio je fenomenalne fotografije koje su mu služile kao platno, kako bi dočarao mitsku Atlantidu. Kroz 12 kadrova prenosi nam svakodnevicu iz prošlosti.

Fotografije su postavljene na olupini tog broda, koji je u Drugom svetskom ratu prevozio vojnike na ratište. Pričvršćene su jakim magnetima koji osiguravaju njihovo skidanje bez ikakvih oštećenja. Sve fotografije se nalaze unutar specijalnih kutija od pleksiglasa, a ramovi su napravljeni od nerđajućeg čelika i pričvršćeni su silikonom kako voda ne bi uništila ova izuzetna umetnička dela.

121 Andreas Franke: Život ispod površine

Podvodni bioskop za sve ljubitelje

Prema Frankeovim rečima, prikazane su mistične scene prošlosti, a dodao je i da je to svet snova gde se možete izgubiti ili sa kojim se možete identifikovati. “Svojim fotografijama pokušavam da izgradim svet iluzije. Volim da posmatram stvari iz različitih uglova i pokušavam da stvorim drugačiji pogled na našu stvarnost. Moj rad se uvek temelji na strogom konceptu, koji je fotografski i tehnički savršeno ukombinovan. Svaki mali detalj je deo precizne produkcije. Nema mesta za slučajnosti” – rekao je ovaj umetnik. Izložba je otvorena početkom avgusta.

Izvor fotografija: Staudinger-franke


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

/a

Comments