#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Makeup proizvodi koji su nam neophodni ove zime!

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Kako pronaći mir u svojoj umornoj duši? Stalne promene, mediji koji bombarduju sa svih strana, a vi pratite modne trendove, gutate reklame bespogovorno, učite lucidne slogane, najlakše se pamte – ima li kraja? Psihoanalitičar Kurpatov će vam ukazati na lek, a to je pomoć u vidu literature koja se čita u jednom dahu.

Iz predgovora: “Često mi postavljaju pitanje da li sebe treba voleti. Moram da priznam da me to zbunjuje. S jedne strane, potpuno je jasno da ako ti, koji sebe najbolje poznaješ, ne voliš sebe – onda nisi ni dostojan ljubavi. Inače bi voleo sebe i ne bi tako nešto ni pitao. S druge strane, sebe treba voleti iz praktičnih razloga.

Zašto je izdvojen baš ovaj pasus? Ukoliko pažljivo pročitate i razmislite, svi ljudi žele da budu voljeni, ali kada želite to od drugih, a ne polazite od vas samih – e, tu je realan problem. Ono što je Kurpatov na pomalo sarkastičan način pokušao da objasni jeste da ljudska nesvesnost nema granice. Sve se čini nemogućim, nedostupnim,a u realnosti je sve na dohvat ruke, samo treba znati gde tražiti. Počnite od vas samih, postavljajte pitanja: zašto me treba voleti, zašto baš tome težim ili zašto se osećam usamljenim, a okružen sam ljudima...

KONFLIKTI I KOMPLEKSI ANDREJ V KURPATOV slika O 421399 Andrej V. Kurpatov: “Romani za poneti”

“Kako promeniti odnos prema životu”

Mnogo pitanja, a bezbroj odgovora – potražite ih iz praktičnih razloga, kako i sam kaže psihoanalitičar Kurpatov.

Kurpatov se kroz svoju literaturu bavi pitanjem ljudskog mira, postojanja, puta do rešenja sopstvenih iluzija koje vas u mnogo čemu koče da uspete. Da li ste se zapitali: kako sam dospela u ovu situaciju; zašto sam razočarana, a sama sam odabrala svoj put; još koliko ću kilometara proći da bih ugledala svetlost dana? Sve su to činjenice sa kojima se svako od nas susreće svakoga dana, samo što se neko lakše nosi sa sopstvenim iluzijama, dok neko pada u očaj, depresiju i agoniju zvanu lavirint lažnih predstava. Kako Kurpatov objašnjava u svojoj knjizi “Kako promeniti odnos prema životu”, za sve su odgovorne vaše lažne predstave, odnosno iluzije.

Iluzije ne postoje pojedinačno svaka za sebe. One su isprepletene i daju složene kombinacije, predstavljaju svojevrsnu isfantaziranu kartu stvarnosti. Za orjentaciju u prostoru potrebna nam je karta koja tačno oslikava prostor. Karta koja se sastoji iz iluzija nas dovodi do grešaka i njihovih tužnih posledica. Iluzije su te koje nam komplikuju život. Rezultat naših iluzija je pre svega naše užasno duševno stanje. Ukoliko vam se dopao pasus iz Kurpatove knjige, možete se pozabaviti daljom analizom i suočavanjem sa sopstvenim predstavama na jedan jednostavan način, uz pomoć malih instrukcija stručnjaka. Svako od nas se našao na pogrešnom putu barem jednom u životu, samo je pitanje volje i želje da se vratite sebi. Budite sopstveni pedagog i učitelj uz pomoć korisnih saveta dr Kurpatova.

Njegove knjige možete pronaći u bilo kojoj knjižari u vašem gradu. One knjige koje vam nismo napomenuli, a koje biste mogli pročitati ukoliko ste ljubitelj moderne psihologije su: “Džepni psihoterapeut”, “Tableta protiv straha”, “Lepotica i zver”, “Konflikti i kompleksi” i druge. Nadamo se da smo vas malo zaintrigirali ovim predlozima izvanrednih knjiga, za koje smo sigurni da će vam promeniti ugao gledanja i učiniti vas jačim i boljim.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Editors choice