Proleće nam je na izmaku i u susret letu hrlimo u knjižare ne bismo li se opremili za dolazeće tople dane. Izbor je veliki, kako knjiga, tako i mesta na kojima možete da uživate iščitavajući ih. Ima li ičeg lepšeg od omiljene plaže, hladovine, ledene limunade na stolu i omiljene knjige u ruci? Pitali smo naše čitaoce koje su im knjige savršene za ovaj prvi letnji mesec i evo kako su oni odgovorili.

foto22 Anketa: Savršena knjiga za mesec jun

U mnoštvu naslova izaberi idealan za vrele junske dane

“Imam tvoj broj” (I’ve Got Your Number) Sofi Kinsele (Sophie Kinsella). Ovo je idealna knjiga za nedostatak smeha, preporučujem je svima, nećete prestajati da se smejete. (Dragana, 22)

Savršena knjiga za mesec jun prema mom mišljenju je “Sto godina samoće” (Cien años de soledad) od Markesa (Gabriel García Márquez). Možda naslov nije baš privlačan, ali ne treba suditi po koricama. Uvek je toplo preporučujem. (Miloš, 23)

Za kraj proleća idealna knjiga bi bila “Spletkarenje sa sopstvenom dušom” Marije Jovanović, kako bismo pre leta pretresli svoja osećanja i tako oslobođeni krenuli u nove avanture. (Sanja, 23)

Savršena knjiga za mesec jun je “Snežna latica i lepeza tajni” (Snow Flower and the Secret Fan) Lize Si (Lisa See), jer priča o najdubljem i najiskrenijem prijateljstvu dve žene. (Ivana, 23)

“Kada su cvetale tikve” Dragoslava Mihajlovića, roman iz mog kraja, baš za vreme kada cvetaju tikve. (Ljilja, 52)

“Ali i Nino” (Ali and Nino) Kurban Said (Kurban Said) – lepa ljubavna priča baš za mesec jun. (Gordana, 35)

“Senka vetra” (The Shadow of the Wind) Karlosa Ruisa Safona (Carlos Ruiz Zafón), jer je svevremenska priča o ljubavi i životu, tip knjige koja se pročita u jednom dahu. (Darija, 20)

Ja trenutno čitam Aristofanove (Ἀριστοφάνης, Aristophanes) komedije, ali sumnjam da ikoga interesuje literatura stara 2,400 godina. (Milan, 25)

Savršena knjiga za mesec jun po mom mišljenju je “Tri juna” (Three Junes) Džulije Glas (Julia Glass). Naslov sve govori. (Ilona, 32)

Preporučujem odličnu knjigu “Ostani kraj mene” (Seras-tu là?), koju je napisao Gijom Muso (Guillaume Musso), sjajna ljubavna priča koja će nas sve navesti na mnoga pitanja, između ostalog, da možemo da vratimo vreme, šta bismo promenili. (Nevena, 20)

“Znakovi pored puta” Ive Andrića, jer mi pomaže da lakše prebrodim neke životne situacije. (Marina, 19)

Savršena knjiga za mesec jun je “Leva ruka tame” (The Left Hand of Darkness) Ursule Legvin (Ursula Le Guin), da malo rashladi. (Ranko, 37)

Prava knjiga za odmor, za jun mesec, “Sve što smo prećutali” (All Those Things We Never Said) Mark Levi (Marc Levy). (Jasna, 34)

“Senka vetra”, Karlos Ruis Safon. Odlična je, a i trenutno sam raspoložena da čitam sve što će me bar na kratko vratiti u Španiju. (Milica, 22)

Skoro sam pročitala jednu fantastičnu knjigu o prijateljstvu, ljubavi, a prvenstveno o životu. Za sve one koji vole knjige koje možda nisu potpuno razumljive i za one koji su spremni da isplaču dušu uz dobru knjigu predlažem ”Usamljenost prostih brojeva” (La solitudine dei numeri primi) od Paola Đordana (Paolo Giordano). (Sara, 17)

“Zajedno, to je sve” (Ensemble, c’est tout) Ane Gavalde (Anna Gavalda). Divna priča o životima četiri različite osobe, koje je život sticajem okolnosti spojio ispuniće vam ove prve tropske dane. (Sandra, 25)

“Igra prestola” (Game of Thrones) Džordža R. R. Martina je (George R. R. Martin) sjajan izbor za početak leta, a s obzirom na to da ima osam knjiga celo leto ćete imati šta da čitate. (Goca, 29)


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments