Letu je kraj, noći su hladnije i tim pogodnije za udubljivanje u neke zanimljive naslove. Nakon celodnevnog učenja, spremanja ispita ili pak rada na poslu, zavalite se u svoju omiljenu fotelju i uzmite knjigu uz koju ćete se opustiti. Naši čitaoci vam, kao i svakog meseca, preporučuju koje naslove ne smete da propustite u ovom prvom jesenjem mesecu.

Savršena knjiga je “Pedeset nijansi – siva” (Fifty Shades of Grey) E. L. Džejms (E. L. James) koja je postala i bestseler desetljeća. Sigurno ju vrijedi pročitati. (Darija, 21)

Savršena knjiga “Može i bez kavijara” (Es muss nicht immer Kaviar sein) Johana M. Zimela (Johannes Mario Simmel) da se pripremimo za izdašnost jeseni. (Ranko, 37)

“Poslednje ljubavno pismo” (The Last Letter From Your Lover) Džodžo Mojes (Jojo Moyes) – idealna knjiga za sve emotivne devojke. Priča koju ćete voleti. (Dragana, 22)

“Sve se dešava sa razlogom” (Everything Happens for a Reason: Finding the True Meaning of the Events in Our Lives) Mire Kiršenbaum (Mira Kirshenbaum). Knjiga koja nam nudi deset univerzalnih razloga koji stoje iza tragedija u našim životima. Pomaže nam da drugačije gledamo na okolnosti onda kada se upitamo “Zašto baš ja?” i nudi nam utehu samim naslovom. Briljantna i divna knjiga koja će sigurno napraviti promenu u vašim životima. (Danica, 18)

“Prozak nacija” (Prozac Nation) Elizabet Vurcel (Elizabeth Wurtzel) – napisana je prema istinitoj priči. Glavna junakinja se suočava sa depresijom i uzima prozak kako bi lakše prebrodila životne nedaće. (Sandra, 25)

tumblr m9jalcpCWd1qd5zqzo1 500 large Anketa: Savršena knjiga za mesec septembar

Naša preporuka za sanjarenje otvorenih očiju ovog meseca je "Otmenost ježa" Mjuriel Barberi

“Norveška šuma” (Noruwei no mori) Harukija Murakamija (村上 春樹, Haruki Murakami), jer je idealna za svako godišnje doba, razbudiće vam maštu i odvesti vas na neko sasvim drugo mesto. (Marina, 20)

Za septembar preporučujem knjigu “Svako ko je neko” (Everyone Worth Knowing) Lorin Vajsberger (Lauren Weisberger). Štivo za više mlađu populaciju, da saznaju koliko je lažnog sjaja oko nas. (Sonja, 21)

“Pohvala ludosti” (Encomium Moriae) Erazma Roterdamskog (Desiderius Erasmus Roterodamus), čak i kad nije septembar. (Milan, 25)

“Devojka iz dvadesetih” (Twenties Girl) Sofi Kinsela (Sophie Kinsella) zato što je simpatična i zanimljiva, volim uveče da se ušuškam kada malo zahladni i da pročitam knjigu koja mi drži pažnju, a istovremeno sam u dobrom raspoloženju. (Tamara, 18)

Trilogija “Pedeset nijansi” E. L. Džejms, zato što čitaoca tera da je pročita u jednom dahu i da odmah nastavi na sledeći deo. Zato što je u mnogim zemljama zabranjena, pa je samim tim primamljiva, a i zaludela je ceo svet. A najvažniji razlog za čitanje neke od ovih knjiga jeste što vas ona tera da se zapitate koje su vaše granice i šta ste spremni da uradite za ljubav a šta ne, kao i ključno pitanje: da li čovek može da se promeni i koliko. (Ivana, 25)

Uvek preporučujem rusku književnost, jeste da nije nimalo laka za čitanje, a pogotovo ne za razumevanje, ali lako štivo je dosadno i providno. Ovog meseca moja preporuka je roman “Mrtve duše” (Мёртвые души) Nikolaja Gogolja (Николай Васильевич Гоголь). (Miloš, 23)

A koja je vaša savršena knjiga za ovaj mesec?


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments