Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

Žene o šopingu razmišljaju jednako često koliko i muškarci o seksu. Misli o kupovini nove haljine ili novih para cipela, javljaju se, verovali ili ne, svakih 60 sekundi u glavama ženskih osoba. Muškarcima šoping pada na pamet znatno manje i ređe. Ako se uzme u obzir da prosečna žena spava oko osam sati dnevno, onda prostom matematikom dolazimo do zaključka da na ovu “kvazi” terapiju pomisle čak 960 puta dnevno. Ipak, ono što zabrinjava, a posebno bi trebalo muškarci da se zapitaju, jeste to da je gotovo polovina žena priznala da im je draže da šopinguju nego da provode vreme sa partnerom. Šoping izleti se kriju od partnera, a još više i potrošeni iznos. Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o šopingu. Šopingholičarke, uživajte!

– Žene koje šopinguju više od 17 sati nedeljno mršavije su i zdravije od onih žena koje provode manje vremena u buticima i troše manje novca.

– Žene koje kupuju odeću osećaju se bolje od onih koje kupuju posuđe i stvari za kuću.

– Žene kupoholičarke imaju manje bora i osećaju se znatno mlađe od onih koje ne vole šoping.

– Većina žena koje vole šoping imaju više samopouzdanja i ređe pate od depresije.

– Žene provode oko 48 sati i 51 minut godišnje gledajući izloge.

– Farmerke, majice kratkih rukava i topovi predstavljaju najprodavanije artikle.

Slika 134 Anketa: Šoping kao terapija

Uživaj u kupovini

Evo šta su naši ispitanici rekli na temu šopinga kao terapije.

“Šoping, bar po mom mišljenju i jeste neka vrsta terapije, jer se svi osećamo mnogo lepše i bolje, sa mnogo više samopouzdanja kad smo lepo obučeni i sređeni. Mislim da većini šoping i predstavlja neku vrstu antistres terapije.” (Jovana, 22)

“Da, šoping mi predstavlja neku vrstu terapije, jer kada sam tužna i depresivna potrebno mi je nešto lepo što će mi skrenuti pažnju, zato što se tome potpuno posvetim i zaboravim na loše stvari.” (Tijana, 22)

“Da, meni jeste terapija, jer ja uživam u kupovini. Mnogo sam srećna kad kupim neku novu stvar i nekoliko dana me drži ta euforija.” (Maja, 19)

“Ne, ja uopšte ne uživam u kupovini. To mi ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo. Kupujem kad moram i kad je neki poseban povod u pitanju.” (Jelena, 26)

“Nije, jer se više iznerviram kad idem u šoping, nego što mi je to terapija.” (Sandra, 19)

“Curama šoping predstavlja neku vrstu terapije, kad posle napornog dana kupe sebi nešto novo, to ih trenutno ispuni. Kad se devojke skupe i idu u kupovinu zajedno, to im je neka vrsta druženja, zabave, uživanja, kao što je to momcima utakmica, fudbal.” (Tamara, 19)

“Pa možda i predstavlja, jer me kupovina čini srećnijom i zadovoljnijom. Kad sam neraspoložena i tužna utešim sebe bilo kakvom sitnicom i već se osećam bolje.” (Spomenka, 22)

“Uh. Šoping volim, ali kako kad. Sve zavisi od situacije i raspoloživog vremena, a i novca. Ponekad pronađem stvar koja me jednostavno oduševi i to mi dođe kao neka vrsta terapije.” (Teodora, 24)

“Kupujem nenormalno mnogo. I više nego što bi trebalo. Majka mi ponekad kaže da bacam novac. Ali šta ću, šoping mi je i terapija i uživanje, sve.” (Miljana, 21)

“Terapija bi bila pre neka dobra masaža, ali što da ne i šoping. Lepo se osećam dok kupujem. Ipak, šoping zahteva da se žena pomuči. Da ide s jednog kraja grada na drugi, ulazi u različite radnje, isprobava, opipava… a to ne može neko ko nije u dobroj kondiciji.” (Aleksandra, 30)

“Kupovina je nešto što obraduje svaku ženu. To je najlepša terapija, ali i poklon koji neka osoba može da dobije.” (Ivana, 43)

“Od malena kupujem. Moja mama je isto velika kupoholičarka i to je prenela na mene. Šoping je broj jedan rešenje kada sam nervozna ili napeta. Jašta, nego je terapija.” (Anđela, 17)

Slika 231 Anketa: Šoping kao terapija

Jer kada kupujem svet postaje bolje mesto

A pitali smo i ponekog muškarca:

“Meni lično šoping  ne predstavlja ni uživanje, ni terapiju. Idem u šoping jer moram, a teško mi pada da satima lutam po gradu sa devojkom, kako bi mi ona pronašla savršenu košulju.” (Stevan, 26)

“Šoping? Je l’ me zezaš? Retko kupujem, jer nemam toliko novca, a i ono osnovno kupim jer moram. Daleko od toga da mi je šoping terapija.” (Danilo, 24)

“Volim da kupujem, tu i tamo. Stalo mi je do toga da lepo izgledam, ali nisam opsednut kupovinom. Imam dve, tri radnje gde stalno kupujem i ne odlazim u šoping kada se iznerviram, već kada sam raspoložen.” (Nemanja, 23)

Muškarci su u manjini, jer manje i kupuju. Zato se i žene manje odlučuju za šoping sa partnerom, da kupovina ne bi prerasla u stanje koje se nikako ne može nazvati terapijom. Zato devojke, kupujmo manje ili više, ali sa osmehom na licu.


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Editors choice