Kada se pojavio u aprilu prošle godine, tada najnoviji proizvod Apple kompanije pod nazivom iPad, mnogima je oduzeo dah nudeći im nešto što do tada nije postojalo na tržištu IT proizvoda. Nije ni čudo što je model iPad prodat u preko 15 miliona primeraka. Iako fascinirani iPad-om i njegovim mogućnostima, korisnici i fanovi su sa nestrpljenjem čekali da izađe novija verzija ovog proizvoda kako bi videli šta je to novo kompanija Apple razvila kod ovog gotovo savršenog proizvoda. Došao je i taj dan, u San Francisku je prikazan najnoviji proizvod kompanije Apple – Apple iPad 2.

ipad 3g Apple iPad 2

Novi model je svakako lepši i napredniji od predhodnog, čime je Apple opet istupio za korak napred od konkurencije koja se potrudila da bude u koraku sa prvim modelom iPad-a, izbacivši svoje verzije tzv. “tablet” računara. Apple je poznat po modernom i funkcionalnom dizajnu svih svojih proizvoda, pa tako i iPad 2 ima debljinu od samo 8,8mm (za trećinu tanji od prethodne verzije), težinu od oko 600g što ga svakako čini lakšim i zgodnijim za korišćenje od svog prethodnika. Kućište je i dalje od aluminijuma, ali ovaj put kupci će imati priliku da biraju između crnog i belog proizvoda.

Novosti u performansama su novi “dual core” procesor projektovan od strane kompanije Apple, koji je dva puta brži od prethodnog. Ovaj procesor omogućio je i devet puta bržu grafiku. Još jedna prednost ovog procesora što ne troši više baterije, koja ima trajanje i do 10 sati pri radu, odnosno mesec dana kada je u stanju mirovanja. Operativni sistem je takođe nov. Najveća kritika prethodnog modela je svakako bila nepostojanje kamere, što je ovim modelom rešeno. iPad 2 ima dve kamere, na prednjoj i zadnjoj strani uređaja, što omogućava vizuelnu komunikaciju.

overview ios 20110302 Apple iPad 2 Pored samog uređaja, pažnju su privukli i dodatni programi kao što je “Garage Band” – omogućava učenje i sviranje različitih instrumenata, koji kod ovog modela ima mogućnost dinamičkog dodira tj. jačina tona zavisi od jačine pritiska ekrana.

Prodaja Apple iPad 2 počinje 11. marta u SAD, dok će u ostalih 26 zemalja širom planete korisnici moći da ga kupe dve nedelje kasnije. Cena ovog proizvoda sa 16 GB interne memorije je $500. Zemlja najbliža Srbiji u kojoj će moći zvanično da se kupi iPad 2 je Mađarska. Pitanje je samo vremena kada će i druge kompanije izbaciti na tržište svoje konkuretske tablet proizvode u nadi da i oni uzmu deo tržišnog kolača koji je kompanija Apple već uveliko pojela.


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments