Sigurno ste mnogo puta čule da ono što jedemo i te kako utiče na izgled i stanje naše kože. I to je zaista istina. Ako vam je, recimo, ishrana puna antioksidanata, dobrih masti, kolagena, vitamina C i amino kiselina – to je razlog zašto vam koža izgleda lepo. Postoji lista namirnica koje direktno mogu da poboljšaju izgled i stanje vaše kože iznutra. Radovaće vas ako neke od njih već koristite u vašim omiljenim receptima!

Činjenica je da stavljanje skupih krema, losiona i praktikovanje raznih beauty tretmana, može doprineti da spolja vaša koža izgleda bolje. Međutim, ovakve rutine neće rešavati probleme koji se nalaze unutar vaše kože. Zato ako se ne hranite dovoljno zdravo, vaše telo će ispaštati, a samim tim i koža.

Unosom pravih namirnica i izbegavanjem onih “pogrešnih” ćete unaprediti stanje i izgled kože, pružajući joj efekat mladolike kože. U prilog ovome, postoje istraživanja koja su pokazala da razne dijete i zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, jajima, vodom – čine da koža ne izgleda toliko staro, izborano, tj. da koža ne izgleda starije nego što jeste. A ako imate naduvenu, izmorenu i izboranu kožu, vrlo je moguće da je rezultat toga i ishrana koja je bazirana na mleku, crvenom mesu, proizvodima punim šećera, krompiru.

Losos

Riba koja ima svoja ulja, kao u ovom slučaju losos – puna je omega 3 masti. Ove masti poznate su kao dobre, kvalitetne masti koje čine čuda našoj koži. Zato su ove masti zastupljene u mnogim kozmetičkim proizvodima. Dakle, ulje lososa pomaže u zaštiti kože od sunca, u oporavljanju već oštećene kože. Doprinosi da ćelije kože budu zdrave i hidrirane. Boriće se protiv toksina, a vaša koža će izgledati glatko, lepo i mekano.

Borovnice

Ova vrsta bobičastog voća sadrži antioksidante koji su jedan od ključnih sastojaka koji održavaju kožu zdravom i lepom. Ukoliko često jedete borovnice, budite bezbrižne, jer ćete sigurno dobiti dovoljnu dozu antioksidanata. Unos ove namirnice pomoći će u zaštiti kože od svih spoljnih uticaja (prljavština, bakterije, zagađenje) koji se smatraju najvećim neprijateljem kože, jer oštećuju njene ćelije i smanjuju proizvodnju kolagena. Takođe, borovnice su bogate vitaminom A, koji će normalizovati nivoe ulja u vašoj koži. Sada imate još jedan razlog da borovnice stavljate u vašu omiljenu ovsenu kašu ili smuti!

Comments