Bujon

Veoma je pogodan za bolju elastičnost kože, jer je prepun kolagena, aminokiselina i minerala poput magnezijuma i kalcijuma. Pogotovo onaj koji se pravi od kostiju. Kada se one dugo prave, kolagen koji sadrže se pretvara u tzv. želatin koji, kada ga jedete, održava vašu kožu elastičnom, nežnom, glatkom i čvrstom. I boriće se protiv upala na koži!

Limun

Svima nama poznato voće koje je prepuno vitamina C. Osim toga, limun pomaže u neutralizovanju spoljnih uticaja. Podstiče kožu da proizvodi elastin i kolagen (koji povezuje ćelije kože kako bi ona bila zategnuta). Iako je prilično kiseo, kada dospe u naš metabolizam, limun će pomoći da se naša Ph vrednost kože izbalansira. Jer, začudile biste se koliko je ova vrednost kože pogoršana zbog prerađene hrane koju jedete, alkohola ili kafe. Zato je tada koža suva, veoma osetljiva i sklona iritaciji.

Kurkuma

Sve popularniji začin bez koga određeno jelo ili napitak ne može da se zamisli. Kurkuma se nalazi na ovoj listi namirnica jer ima izuzetna protivupalna svojstva. Bilo da konzumirate svežu ili sušenu kurkumu – koža će se lakše boriti sa upalama i ozbiljnijim problemima kože poput ekcema i rozacee. 

Paradajz

Ako jedete bilo koju hranu baziranu na paradajzu (paradajz sos ili sok), pomoći će vam u borbi protiv akni. Likopen koji se nalazi u ovom povrću redukovaće hormon koji podstiče pojavu nepravilnosti na koži, i pružiće vam zaštitu od UV zraka. Kako biste dobile najbolji učinak od ove namirnice – uvrstite je u ushranu 3 do 5 puta nedeljno.

Naslovna fotografija: instagram.com/aggie

Anja Dragović

Comments