Koliko puta si čula onu čuvenu “plavuše se bolje zabavljuju” e pa plavuša sam otkad znam za sebe (farbana naravno) i mogu da garantujem da to nije tako. Surova istina je da plavuše troše duplo više novca u salonima, slušaju brojne savete frizera za kućnu negu, kupuju mnogo skuplju kozmetiku za negu kose nego što to rade crnke i takođe troše mnogo više vremena u frizerskim salonima. Za lepu plavu kosu uglavnom su potrebne godine farbanja, pravilna nega i pouzadan frizer. Kada si u procesu “plavljenja” mnogo je verovatnije da ti neko može zeznuti boju, nego kada je u pitanju tamna kosa. Međutim pravo pitanje je kako da posvetliš svoju kosu, a da zaobiđeš frizera?

Postoje brojne opcije kojima možeš da posvetliš kosu, a da ne uništiš svoju kosu blanšem. Naravno, nijedna od tih opcija nije delotvorna kao blanš, ali s obzirom da se bliži leto, ovi predlozi će ti u kombinaciji sa sunčevim zracima zaista biti delotvorni.

Pre nego što počnemo da govorimo o prirodnom posvetljivanju kose treba da znaš da je put do plave kose jako težak i da je to dugotrajan proces u kom moraš biti strpljiva. Prirodno posvetljivanje kose savršeno je da osvežiš svoju kosu “suncem u kosu”, jer ovim prirodnim posvetljivanjem napravićeš savršenu osnovu za dodatno posvetljivanje na suncu. Ukoliko ti to ne bude dovoljno nema razloga da se ne opredeliš za odlazak kod frizera i sitne plave pramenčiće koje zahtevaju samo jedan odlazak kod frizera i jednostavnu negu.

Otkrivamo ti savete profesionalnih frizera na koje sve načine kosu možeš posvetleti sama kod kuće.

Limunov sok

Ovo je jedan od najstarijih trikova za posvetljivanje kose za koji verovatno već znaš, a vrlo je moguće da si ovu tehniku isprobavala u još u Osnovnoj školi na letovanju sa roditeljima. Kiselost limunovog soka omogućava da “podiže” boju, menjajući pH vrednost dlake, ali joj je i dalje potrebna doza toplote kako bi se otvorila kutikula i postigao maksimalan uticaj. Istisni sok od limuna u bočicu sa raspršivačem i išprickaj na krajeve kose, a onda ostani na suncu dok ti se pramenovi ne osuše. Potrudi se da ti limunov sok ne završi na koži jer postoji mogućnost da ćeš izgoreti.

Sirće

Neki frizeri savetuju da povremeno operemo kosu sirćetom kako bi nam se vlasi slegle i kako bismo temeljno oprale kosu, ali sirće je takođe korisno za uklanjanje boje, što znači da može biti dobra alternativa za posvetljavanje. Međutim sa sirćetom moraš da budeš veoma oprazna, jer ukoliko ti je kosa već slaba i tanka, ovo možda neće biti pametna opcija za tebe. Ukoliko imas zdravu kosu i jaku dlaku pomešaj vodu i sirće u razmeri 50:50.Brinete imaju tendenciju da povuku narandžaste tonove, zato za ovu avanturu biraj belo sirće. Ukoliko si plavuša, a želiš da postigneš topliji izgled biraj jabukovo sirće.

Med

Glavni sastojak meda je enzim glukoza oksidaza koji deluju u korist naše kose. Njegova svrha je da razgradi šećera i koristan je jedino ako ga koristiš samostalno, bez dodavanja vode. Ukoliko ga pomešaš sa vodom nećeš postići nikakav efekat, jer ovaj enzim deluje skoro kao hidrogen. Određeni začini kao što su cimet i kardamom u kombinaciji sa medom mogu pojačati efekat posvetljivanja.

Comments