“Ja nisam poseban, u to sam siguran. Ja sam običan čovek, sa običnim mislima, i vodio sam običan život. Nisu mi posvećeni spomenici i moje ime uskoro će biti zaboravljeno, ali voleo sam jednu osobu svim srcem i dušom. To je uvek bilo dovoljno…” Ovako počinje jedna od najlepših ljubavnih priča, poznata “Beležnica” (The Notebook) Nikolasa Sparksa (Nicholas Sparks).

Slika 169 “Beležnica”: Čudesna priča o jednoj ljubavi

Svoj prvi uspeh Sparks je postigao 2001. godine romanom “Beležnica”

Nikolas Sparks je američki autor međunarodnih bestselera. Do sada je objavio dvanaest romana, koji su prevedeni na preko trideset jezika, a neki od njih su i ekranizovani: “Beležnica” (The Notebook), “Poruka u boci” (Message in a Bottle) i “Šetnja za pamćenje” (A Walk to Remember).

Posle Drugog svetskog rata i povratka u Severnu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noa ne može da zaboravi devojku koju je izgubio pre više od decenije. Dvadesetdevetogodišnja Ali treba da se uda za bogatog advokata, ali ne prestaje da misli na mladića koji joj je pre mnogo godina ukrao srce. Tako počinje priča o ljubavi toliko istrajnoj i dubokoj da tragediju pretvori u trijumf, toliko moćnoj da čini čuda.

Slika 257 “Beležnica”: Čudesna priča o jednoj ljubavi

To je roman koji nam govori o ljubavi – bezvremenoj i svevremenoj; dirljiva priča zbog koje ćemo iznova poverovati u pravu ljubav

Noa sedi na svom tremu, prelistavajući svoje najveće blago, beležnicu koja svedoči o ljubavi sa devojkom koju je zavoleo pre 14 godina. Zavoleli su se iskreno, jako, ali u pogrešno vreme. Beležnica je sve što mu je ostalo od te ljubavi. Ali je verena, od udaje je deli samo nekoliko dana. Ali, Noa je voleo prelepu Ali kao nikoga do tada. Ni ona njega nije zaboravila.

Slika 350 “Beležnica”: Čudesna priča o jednoj ljubavi

Ljubavna priča koja istražuje najveću od svih tajni - tajnu srca

“Beležnica” je poput slagalice, sklapaju se delovi života i ljubavi Noe i Ali. Knjiga počinje i završava se tako što stariji čovek čita delove pohabane beležnice svojoj supruzi koja pati od Alchajmerove bolesti. Oni i posle mnogo godina oživljavaju ovu veliku i dirljivu ljubav. Naša priča o knjizi završava se ovde, a vama ostaje da otkrijete zašto ova priča vraća veru u pravu i iskrenu ljubav.

Ako više volite pokretnu sliku od pisane reči, preporučujemo film “Beležnica” koji je snimljen po ovom romanu. Sigurni smo da ćete podjednako uživati. I ne zaboravite, iza svake velike ljubavi stoji čudesna i neponovljiva priča.

Izvori fotografija: laguna.rs, docstoc.com, photogallery.thestar.com, soulofcastile.net


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments