Na nedavno održanoj Nedelji mode u Beogradu, popričali smo sa dizajnerima, manekenima i svima koji ovu manifestaciju već petnaest godina čine posebnom. Usput smo ih pitali za modne savete, stanje nacije kada je moda u pitanju, a ono u čemu smo se svi složili jeste da je petnaest godina rada i trideset Fashion Week-ova zaista senzacionalna stvar, ali i da Beograđankama i Srpkinjama, generalno, fali hrabrosti i originalnosti u oblačenju.

zzzzzzz2 Belgrade Fashion Week: Backstage Report (1. deo)

Ova lica su vam sigurno poznata!

Evo šta su neki od njih imali da kažu, a prvi sagovornik bio nam je poznati i hvaljeni dizajner Bata Spasojević.

WANNABE MAGAZINE: Ovo je jubilarni Fashion Week. Kako se vi osećate povodom toga?

Bata Spasojević: Super! Nisam učestvovao na svih trideset, ali sam sigurno jedan od najstalnijih. Možda sam čak i jedini koji ima baš taj kontinuitet, što mi je drago, a što opet u neku ruku jeste teška obaveza za dizajnere u ovakvim suludim vremenima kada tekstilna industrija nije baš na najboljim nogama. Međutim, svakako jeste super osećaj. Moram da kažem da mi je veoma brzo prošao taj period revije za revijom. Period koji je trajao maltene petnaest godina rada i truda. Zaista lep osećaj.

Šta možemo očekivati konkretno od vas i vaše revije? Najavili ste folk elemente?

Bata Spasojević: Jeste, “City Folk Time” je naziv poslednje kolekcije, atipično za mene. Malo drugačije, s obzirom da sam ja prepoznatljiv po malo urbanijim elementima, oštrim formama, asimetriji. To je sve zadržano, ali postoje segmenti folklora i folk motiva. Zumbul je glavna inspiracija cele kolekcije. Odevni komadi iz narodne nošnje koji imaju tradiciju i vrednost – na tome sam se bazirao. Muška i ženska kolekcija poprilično su velike, biće negde oko pedeset izlazaka.

Koji je vaš predlog, vaša poruka ženama u Beogradu i Srbiji, što se tiče oblačenja?

Bata Spasojević: Pre svega, da ne slede slepo trendove. Moj brend se zove Individual i ja upravo to i propagiram, individualnost u odevanju. Znači, neki nespojivi komadi odeće, možda neka trikotažna haljina uz neke dobre čizme, kaput. Tako neki miks elegantnog i nečeg malo rokerskog. Kombinacija koja vam dozvoljava da budete opušteni a u isto vreme šik. Eto, to je to.

Nenad Janjatović, stilista domaćeg izdanja magazina “Elle”, jedan od najuticajnih u svom poslu – dobio je ista pitanja.

Nenade, 30. jubilarni Fashion Week, kako se osećate? Uzbuđeno?

Nenad Janjatović: Uzbuđen sam kao pred svaki Fashion Week, ništa više ili manje. Drago mi je što takva manifestacija traje toliko dugo. To je naravno za svaku pohvalu. Sa svim usponima i padovima, a nadamo se da će biti sve bolje i bolje.

Pošto ste stilista, a mi smo u misiji da navedemo žene da se oblače malo smelije, koji bi bio vaš predlog?

Nenad Janjatović: Mislim da je to kolektivna stvar. Ako putujete, videćete da svaka metropola ima određeni… Da kažem, fazon koji fura. Imate određeni trend koji je užasno popularan i to je jednostavno tako. Beograđanke i Srpkinje uopšte će se verovatno ovako oblačiti zauvek i nikakvi uplivi modnih magazine i bilo čega drugog im neće pomoći. Osim ako ne budu videle na televiziji svoje idole da nose nešto što bi one mogle da kopiraju. Drugačije ne funkcioniše.

MG 9992 Belgrade Fashion Week: Backstage Report (1. deo)

Mladi dizajner sigurno nikada neće zaboraviti ovacije koju su ispratile njegovu kolekciju

Svoju prvu samostalnu reviju je prikazao mladi dizajner Marko Marosiuk, koji je kolekcijom “Part of Your World” izazvao ovacije u EXPO centru.

Šta očekuješ od svoje kolekcije?

Marko Marosiuk: Meni je ovo prva kolekcija tako da očekujem samo da bude zapažena, primećena.

Na šta  si se fokusirao što se tiče komada, odakle crpiš inspiraciju?

Marko Marosiuk: To je kompleksno pitanje. Inspiracija su mi bile sirene. Sirena kao motiv iz bajke. Kao nešto što je simbol  ljubavi, ali i one tamne i mračne strane – sirena kao osoba koja vuče mornara na dno mora, znači kao neka lošija strana.

Realna situacija je da žene u Srbiji nisu dovoljno hrabre što se tiče odevanja, koji je tvoj predlog da se to poboljša?

Marko Marosiuk: Moj jedini savet je svakako da prate sebe i nose ono u čemu se osećaju najsigurnije, zato što odeća jeste ono što smo mi, tako da ćeš u skladu sa sobom nositi odeću koja ti odgovara, pratićeš svoje srce i kada je garderoba u pitanju.

Poznata pop pevačica, Tijana Dapčević, našla se u ulozi modela, što je za nju postala svojevrsna tradicija, te je potpuno opušteno i šarmerski porazgovarala sa nama.

tttttttttt Belgrade Fashion Week: Backstage Report (1. deo)

Tijana se odlično snašla u ulozi manekenke

Tijana, kako se osećate na jubilarnom FW ?

Tijana Dapčević: Spektakularno! Uvek kad sam u ulozi manekenke se osećam spektakularno! Pogotovo kad nosim ovaj model sestara Proković. Kao da sam u svojoj koži i što se tiče čizama Danijele Biškup ali i ove jakne i pantalona. Izgledam mršavo!

Mislite li da je to upravo ono što su dizajnerke i htele da postignu?

Tijana Dapčević: Definitivno! Ja sam i insistirala na tome da u pitanju bude neki dizajner meni blizak, mom senzibilitetu, mojoj energiji.

Poznati ste po tome da se oblačite drugačije, ne pratite slepo trendove, koji bi bio vaš savet, kako da nateramo Srpkinje da budu opuštenije u odevanju?

Tijana Dapčević: Pa, upravo to! Biti svoj, ne pratiti slepo trendove. Stil ne možeš da kupiš, rađaš se sa njim tako da možeš obući i neki brend čija majica košta 5 evra a da na tebi izgleda kao milion dolara ako znaš to da uklopiš lepo. Ja sam za to da uvek imaš kvalitetnu obuću i kvalitetnu torbu. A i kvalitet ne mora uvek da znači skupo, jednostavno moraš da znaš da ga uklopiš. Znamo mnoge poznate ličnosti koje nose skoro sve skupo, a na njima to izgleda kao 5 dolara.

Fotografije, video: Jean Francois Nicollet


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…”

Jean-Francois Nicollet je radio kao novinar za francuski sajt o muzici, sada je fotograf za klub američkog fudbala ”Belgrade Blue Dragons” i malo “Kragujevac Wild Boars”. Voli pivo, dobru hranu i Peg Bundy.

Comments