angry woman Besni ste? Razbili biste onog vašeg šefa i ceo kolektiv?!

Kada stvari ne idu kako treba, lakše je da okrivite neku drugu osobu nego da prihvatite odgovornost za to što se dešava. Hajde, nemojte da klimate glavom i da mi govorite da to niste nikada uradili. Naravno da jeste! Svako je.

Setite se koliko ste puta svojim koleginicama ili kolegama pričali “lepe stvari” o svom šefu, koji inače pravi pakao od vašeg života, kako je dobio unapređenje umesto vas i kako ga mrzite zbog toga. Bar jedno tri puta.

Jedini problem sa vama je to što ste, po svemu sudeći, puni negativnosti. Na nekom nivou ste i sami svesni toga, i to čini da se još više nervirate. U tom grmu leži zec. To ne samo da je loše po vaše zdravlje, nego je loše i po vašu karijeru.

Takvo ponašanje koje se definiše kao samoograničavajuće ili samouništavajuće ima kružni tok, stalno se ponavlja i nikada ne staje, ukoliko ne smognete snage da ga sami prekinete.

Evo kako se to manifestuje:

  • Stvari ne idu kako ste zamislili i zbog toga ste besni, pa krivite druge.
  • Ali, duboko u sebi, na nekom nivou, znate da je ovo vaša greška.
  • Osećate se krivim i stidite se, dok uništavate sebe iznutra.
  • Ovo smanjuje vaše samopouzdanje i povećava sumnju u sebe.
  • Kao rezultat, vaš posao trpi.

I tako, sve u krug i odgovor se nameće – SABOTIRATE SOPSTVENU KARIJERU.

Sada, sigurna sam da bi voleli da saznate kako da prekinete to što radite. Pa… Prvi korak ka rešenju bilo kakvog problema je prepoznavanje istog. U ovom slučaju, drugi korak je mnogo teži zbog toga što je skoro nemoguće da promenite ponašanje u tim godinama. U svakom slučaju, nekima je ovo pomoglo, pa zašto ne probati:

Verujete da je uvek neko drugi problem – Ekstremno je reći da postoji šansa da ste predmet “opasne zavere“ na poslu, da vas uvek neko mrko gleda, da su prilike za unapređenje uvek za sve tu osim za vas, ili da su vam svi vaši šefovi i kolege neprijatelji, debili i da ne navodim još imena (ima ih sigurno). Tačno je – ovo ste sve vi. Sve što zaključujete nije pravilno i upravo vas ovakvo razmišljanje ne pušta da napredujete.

Stavljate sebe ispred kompanije – Znam da je nelogično, ali najbolji način da napredujete je da stavite potrebe kompanije u prvi plan, radite svoj posao kako treba i nadate se da će vam se ovo kad–tad isplatiti. I funkcionisaće, uvek. Niko neće hteti da vam pošto–poto da povišicu ili da vam da bolju poziciju, dok se ne pokažete kao sposobna osoba, što ukratko znači da ostvarite rezultate, ali za kompaniju.

Mislite da vi sve najbolje znate umesto da slušate i učite – Takvi koji se ponašaju kao da sve znaju i imaju bujnu maštu o sebi su često oni koji se osećaju inferiorno i nesigurno. I znate šta? Svi to znaju, osim vas. Tako da, kada vam se desi da “sve znate“ umesto da slušate i učite, videćete mene kako vam držim znak na kome piše “Preuveličavam sve što kažem i osećam se tako majušno“.

Pijte “hladno piće“ i stići ćete tamo gde treba – Postati uspešan u poslu gde konkurencija vreba iza ugla zahteva od vas da upotrebljavate svaki neuron u svom mozgu, mudrost koju ste naučili kroz život, i skoro svu energiju i fokus da preusmerite na cilj. Po definiciji, svaki ciklus ka uspešnosti i momenat koji potrošite misleći da postoji bolji, magičan način – radi protiv vas tako što vas još više udaljava od cilja. Za uspeh je potreban težak rad, zatim “malo mozga“ i učenje iz sopstvenih iskustava.

I, da li ste nešto naučili iz ovoga? Ukoliko ne, slobodno možete mene da okrivite. Hajde, mogu ja to da izdržim. Ali i dalje vam to ništa dobrog neće doneti.


Milica Denić je PR menadžer, fotograf, dežurni serviser kompjutera u komšiluku i nepopravljiva kupoholičarka. Voli svoj alter ego, leto, country muziku, filmove, RPG igrice i jacobs 3 u 1. Trabunja o raznim temama na svom blogu. Njen moto je “In omnia paratus”.

Comments