paris food wine Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Za termin bistronomija sam prvi put čula u avionu na putu za Nicu, čitajući reportažu posvećenu Parizu, da prekratim vreme. Ono malo što sam tada saznala o ovom hedonističkom trendu me je sasvim oduševilo, te sam poželela dalje da istražim stvar. Rezultati su pred vama.

Bistro + Gastronomija = Bistronomija

Šta se dešava kada vodeći pariski kuvari, umorni od predrasuda koji vladaju nad trpezama i u kuhinjama najprestižnijih restorana stare škole, reše da započnu gurmansku revoluciju? Susretnu se bistro i gastronomija, i nastane novi hit pokret – bistronomija. Vrhunski specijaliteti po nižim cenama, u casual ambijentu koji zbližava ljude. Jednostavni, mali restorani, sa primamljivim enterijerom i namerom da se privuče što više stalnih gostiju. Uz ovaj gastronomski pank, odbacuju se teško zaslužene Michelin zvezdice, uštogljenost i snobizam.

Trend je započet u Parizu 2006. godine i brzo je prihvaćen u Nju Jorku i Skandinaviji. Jedan od prvih velikih igrača koji je zastupao ideje bistronomije je Kristijan Konstant (Christian Constant), šef kuhinje hotela Crillon, koji je poželeo da radi sa jednostavnijim sastojcima, u manje formalnom ambijentu. Otvorio je svoj restoran, u kome je ostvario san i stekao sledbenike.

Dakle, vrhunska tehnika, jednostavniji, ali kvalitetni sastojci, servirani u neposrednoj atmosferi – to je ideja bistronomije.

Food + Feeling = Le Fooding

Le Fooding je biblija ovog pokreta. Magazin ne ocenjuje restorane, i preporuke uključuju sve od najpopularnijih lokala u Latinskoj četvrti do opskurnih kebab-kioska. Naziv je kovanica od engleskih reči food (hrana) i feeling (osećaj), jer prema rečima jednog od osnivača, Aleksandra Kamasa (Alexandre Cammas), oni žele da “hrana bude serija provokacija, a ne mehaničkih zadovoljstava”.

Vizuelni adresar

Otkrivamo hitične adrese gde možete nastaviti istraživanje u praksi, kada ste u Parizu, a za vas smo zavirili i u njihov enterijer.

Bioboa, 93 Rue Montmartre

bioboa Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Derrière, 69 Rue des Gravilliers

derriere Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Coutume Cafè, 47 Rue de Babylone

coutume cafe Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Petit Usagi, 96 Quai de Jemmapes

petit usagi Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Jean-François Piège, 79 Rue St Dominique

piege picnik Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Septime, 80 Rue de Charonne

septime Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Fotografije: LeFooding.com


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments