Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

paris food wine Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Za termin bistronomija sam prvi put čula u avionu na putu za Nicu, čitajući reportažu posvećenu Parizu, da prekratim vreme. Ono malo što sam tada saznala o ovom hedonističkom trendu me je sasvim oduševilo, te sam poželela dalje da istražim stvar. Rezultati su pred vama.

Bistro + Gastronomija = Bistronomija

Šta se dešava kada vodeći pariski kuvari, umorni od predrasuda koji vladaju nad trpezama i u kuhinjama najprestižnijih restorana stare škole, reše da započnu gurmansku revoluciju? Susretnu se bistro i gastronomija, i nastane novi hit pokret – bistronomija. Vrhunski specijaliteti po nižim cenama, u casual ambijentu koji zbližava ljude. Jednostavni, mali restorani, sa primamljivim enterijerom i namerom da se privuče što više stalnih gostiju. Uz ovaj gastronomski pank, odbacuju se teško zaslužene Michelin zvezdice, uštogljenost i snobizam.

Trend je započet u Parizu 2006. godine i brzo je prihvaćen u Nju Jorku i Skandinaviji. Jedan od prvih velikih igrača koji je zastupao ideje bistronomije je Kristijan Konstant (Christian Constant), šef kuhinje hotela Crillon, koji je poželeo da radi sa jednostavnijim sastojcima, u manje formalnom ambijentu. Otvorio je svoj restoran, u kome je ostvario san i stekao sledbenike.

Dakle, vrhunska tehnika, jednostavniji, ali kvalitetni sastojci, servirani u neposrednoj atmosferi – to je ideja bistronomije.

Food + Feeling = Le Fooding

Le Fooding je biblija ovog pokreta. Magazin ne ocenjuje restorane, i preporuke uključuju sve od najpopularnijih lokala u Latinskoj četvrti do opskurnih kebab-kioska. Naziv je kovanica od engleskih reči food (hrana) i feeling (osećaj), jer prema rečima jednog od osnivača, Aleksandra Kamasa (Alexandre Cammas), oni žele da “hrana bude serija provokacija, a ne mehaničkih zadovoljstava”.

Vizuelni adresar

Otkrivamo hitične adrese gde možete nastaviti istraživanje u praksi, kada ste u Parizu, a za vas smo zavirili i u njihov enterijer.

Bioboa, 93 Rue Montmartre

bioboa Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Derrière, 69 Rue des Gravilliers

derriere Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Coutume Cafè, 47 Rue de Babylone

coutume cafe Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Petit Usagi, 96 Quai de Jemmapes

petit usagi Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Jean-François Piège, 79 Rue St Dominique

piege picnik Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Septime, 80 Rue de Charonne

septime Bistronomija – gurmanska revolucija u Parizu

Fotografije: LeFooding.com


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Editors choice