Pre tri i po godine, u septembru 2007, kada se pojavio Google-ov najnoviji mobilni operativni sistem Android, niko nije mogao da predvidi njegov vrtoglavi uspon i mogućnost dolaska u poziciju da se takmiči sa najjačim operativnim sistemima za smarthphone-ove u kakvoj se nalazi danas. U poslednjih godinu dana postao je najveća konkurencija Apple-ovom operativnom sistemu iOS, koji se do dolaska Androida smatrao za inovativnog lidera na tržištu pametnih mobilnih telefona. Apple je konačno dobio dostojnog protivnika.

slika 1 Bitka Titana: Android vs. iOS

U poslednjem kvartalu 2010 godine Android se probio na prvo mesto po svetskom tržišnom udelu i time ostavio Nokia-in Symbian i Apple-ov iOS na drugom, odnosno na trećem mestu. S obzirom da je Nokia-inom operativnom sistemu ”odzvonilo” usled lošeg reagovanja na promene na tržištu i potrebe korisnika, kao i kompanijinom okretanju ka Windows Phone 7 platformi, u ovom tekstu ćemo se pozabaviti prednostima i manama Androida i iOS-a u nadi da ćemo vam pomoći ukoliko se dvoumite između ove dve platforme u kupovini svog novog smarthphone-a.

Interface

Dobro je poznato da Apple teži ka vrhunskom dizajnu za sve svoje proizvode. Retko ko se neće sloziti da je iOS po pitanju izgleda interfejsa i dalje na prvom mestu. Njegov intuitivan dizajn, jednostavnost pokreta i navigacije,  kao i veliki broj korisnih mogućnosti stvaraju potpuni osećaj jednog pametnog telefona.
S druge strane je Android, koji definitivno ostaje u koraku sa iOS-om, pri tom dodajući i neke svoje specijalne opcije i drugačije tehnologije, kao što su na primer unapređena virtuelna tastatura i jednostavna integracija sa raznim Google nalozima. Sa strane dizajnerskih rešenja, moze se reći da Android još u nekim sitnim detaljima nije dostigao nivo dizajna i osećaj konzistentnosti kao kod svog rivala ali je na veoma dobrom putu da i to ostvari.

Prilagođavanje

Što se tiče iOS-a, tu postoje klasične mogućnosti promene pozadine, menjanja mesta aplikacija i svega ostalog sto standardno ide uz većinu pametnih telefona. Takođe, najnovija verzija je dodala još neke male dodatke i opcije kao sto su grupisanje aplikacija po folderima i sl. Kod Androida su sve ove gorepomenute opcije takođe prisutne, ali on poseduje i još jednu stvar koja dozvoljava apsolutno prilagođavanje i potpuni osećaj individualnosti kod svakog korisnika. To su vidžeti. Ove mikro-aplikacije se nalaze na početnom ekranu i omogućavaju korisnicima trenutan uvid u razne stvari počev od vremena, kalendara i beležnice pa sve do jezičkih prevodilaca i zanimljivih činjenica.

slika 3 Bitka Titana: Android vs. iOS

Internet pretraživanje/Email

Jedna od najbitnijih stavki kod svakog smarthphone-a je brzina i ugodnost pretraživanja interneta kao i mogućnosti i dodaci koji su dostupni prilikom surfovanja. Na ovom polju oba operativna sistema su se pokazala kao veoma dobra, obezbeđujući fluidno i brzo pregledavanje stranica. Za razliku od Androida, iOS nema podršku za Adobe Flash, što moze u nekim slučajevima predstavljati problem. Oba operativna sistema imaju podršku za novi HTML5 što definitivno samo poboljšava celokupni utisak.
U pogledu email-a obe platforme imaju  jedinstvene inboxe tj. ukoliko imate više email naloga sve poruke će vam stizati na jedno mesto. Takođe je moguća i sinhronizacija sa Microsoft Exchange-om.

Performanse i multi-tasking

slika 4 Bitka Titana: Android vs. iOS

Ništa manje nisu bitne ni brzina kojom radi operativni sistem i brzina izvršavanja aplikacija. Takođe važna je i mogućnost paralelnog izvršavanja više aplikacija tzv. multi-tasking.
Ovde je Android u vođstvu, koji sa dobrim korišćenjem Task killera (programom koji gasi aplikacije) je u mogućnosti da pruži i iskoristi maksimalne mogućnosti sistema.
S druge strane Apple je dosta kritikovan jer nikad nije ponudio “pravi” multi-tasking. Umesto potpunog paralelnog izvršavanja, iOS suspenduje aplikacije u pozadini ili nudi ograničene mogućnosti. Na primer postoji mogućnost pokretanja radia u pozadini ili logovanja na facebook ali u poređenju sa Androidom to je pristup kojim se štede sistemski resursi.

Prodavnica aplikacija

U ovoj konkurenciji iOS lako odnosi prvo mesto, jer prema podacima web sajta <a href=”http://www.distimo.com/”>Distimo</a>  Apple App Store ima preko 314,000 aplikacija koje su besplatne ili se plaćaju.
Android se nalazi iza sa preko 135,000 aplikacija, ali ne treba prevideti stvar da se broj developera za Android aplikacije rapidno povećava usled sve veće popularnosti ove platforme.
Takođe treba razmotriti i to da postoji i veliki broj aplikacija koje se ne nalaze na zvanicnim App Store-ovima tako da ovi brojevi mogu biti i dosta veći. Pored toga trebate biti i svesni da, u našoj zemlji, nije podržano plaćanje aplikacija preko ovih servisa, tako da za sada imamo pristup samo besplatnim aplikacijama, kojih ,na sreću, ima dosta.

Updates

Lako je zaboraviti da prve verzije Androida i iOS-a nisu imale mnoge funkcije koje danas uzimamo  zdravo za gotovo. Apdejti, odnosno promene verzija operativnih sistema, su ono što omogućava stalno unapređivanje i dodavanje novih mogućnosti na pametne telefone.  Ovde dolazimo do jednog većeg problema Androida, a to je fragmentiranost platforme. Brzina kojom su se razvijale sve verzije počev od 1.6 pa do danas, je uslovila da veliki broj Android telefona funkcioniše na različitim implementacijama ovog operativnog sistema, te tako neki uređaji rade na 1.6 dok su neki na 2.2 ili 2.3. Krivac ovde svakako nije Google, koji je uredno izbacivao svoje apdejte, već proizvođači telefona koji  su osnovnu verziju Androida proširili sa svojim interfejsima, te stoga svaka nova verzija zahteva reprogramiranje da bi mogla da se uklopi sa njihovim posebnostima.
HTC je svoje modele obogatio interfejsom nazvanim Sense, Samsung sa TouchWiz-om, a Motorola sa MotoBlur-om. Jedino je LG na svoja dva modela Nexus telefona stavio ”čist” Android.
Apple mnogo ređe izbacuje apdejte za svoju platformu, ali kada izbaci, odmah je dostupan svima. To definitivno olakšava posao, počev od samih korisnika, preko programera pa do samog Apple-a u ispravljanju bagova i otklanjanju sigurnosnih propusta.

Na kraju, nakon izloženih svih prednosti i mana oba operativna sistema, definitivno se može reći da tržište smartphone-ova nikad nije bilo dinamičnije i zanimljivije nego danas. Ako ste nakon ovog teksta i dalje neodlučni u svom izboru, nemojte se mnogo zamarati time koji je telefon brži, bolji ili jači, nego uzmite onaj koji vam se najviše sviđa. Ionako će za koji mesec da izađe neki noviji i moćniji i tako sve u krug!


Miljan Martić je student FON-a, zaljubljenik u tehnologiju i astronomiju, ali i veliki ski-manijak. Uživa u čaši dobrog vina u prijatnom društvu, mirisu vazduha posle kiše i kafi uz obalu reke.

Comments