Pre nekoliko godina objavljeni su zanimljivi rezultati studije psihologa sa Univerziteta u Virdžiniji (SAD) koji su pokazali da introvertne osobe radije za odmor biraju planinu, dok ekstrovertni leti na pameti uvek imaju plažu i more. To i ne čudi, imajući u vidu da introverti koji su okrenuti sebi biraju mesta gde imaju najviše šanse da budu u miru, daleko od gužve, posvećeni svojim mislima i odmoru kako za dušu, tako i za telo. 

Međutim, ukoliko živite u užurbanim gradovima, gde zvuk sirena automobila nadjačava muziku u našim slušalicama i na radiju, i gde (baš kao i ovih dana) temperature na vrelom asfaltu prelaze 40 stepeni Celzijusa – nećemo pogrešiti ako kažemo da smo leti svi introverti koji žele da pobegnu od gradske vreve u netaknutu prirodu i tišinu koju ona sa sobom nosi, na visinu sa svežim vazduhom koji će nas momentalno okrepiti. 

Bjelašnica 4 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Bjelašnica

Naš predlog za ovo, ali i za svako naredno leto je – Bjelašnica. Planina u Bosni i Hercegovini, na svega 36 kilometara od Sarajeva, i svega nekoliko sati vožnje od Beograda. Ova divna, još uvek divlja i slavna olimpijska planina nudi vam: i odmor i lude adrenalinske avanture; i hajking i opuštanje u spa centru; i izolaciju i dobro društvo. Za svakog ponešto i po volji! 

Ne treba vam klima-uređaj 

Tokom leta na Bjelašnici najviša temperatura gotovo nikada ne prelazi 22 °C. Klima-uređaji su u najvećem broju hotela potpuno nepotrebni, jer se Babin Do, najurbanije mesto na planini (i najveće skijalište tokom zime), nalazi na 1.250 metara nadmorske visine. 

Hotel Nomad 2 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Hotel Nomad

Svuda unaokolo su guste četinarske šume, pa je vazduh čist, a pre izlaska i nakon zalaska sunca i veoma svež. Tradicija slavnih 14. Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine i danas je živa – u liku voljenog Vučka i brojnih sportskih i turističkih objekata izgrađenih pre 40 godina za potrebe Igara, a i danas na listi turista koji ih rado posećuju i koriste. 

Leto na Bjelašnici  

Ova planina je riznica aktivnosti na otvorenom i tokom leta. Gosti ovde uživaju u pešačenju, vožnji bicikala i kvadova, penjanju žičarom šestosedom na najviši vrh Bjelašnica, i avanturama kao što su: paraglajding, zip-lajn, brdski biciklizam, vožnja safari džipovima, atrakcija via ferrata (penjanje uz stene), uzbudljivi rafting na Neretvi, kanjoning, kanuing… Sve ove aktivnosti lako su dostupne zahvaljujući agenciji Visit Konjic iz obližnjeg grada Konjica koji žive i dišu avanturu svakog dana, a verujte nam na reč – nema od njih ni boljih vodiča kroz istoriju, tradiciju, kulturu, biljni i životnjski svet ovog kraja.  

Žičara šestosed 1 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Žičara šestosed

Lukomir i Umoljani

Kada ste na Bjelašnici, naročito ako za obilazak odaberete turu safari džipovima, onda su nezaobilazne stanice živopisno selo Lukomir i Umoljani poznati po legendama i predanjima. Lukomir je selo često nazivano i poslednjim bosanskim selom, a nalazi na nešto više od 1.400 metara nadmorske visine, što ga čini mestom sa najvišom nadmorskom visinom u bivšoj Jugoslaviji. Ovde još uvek možete da vidite stari seoski način života, karakteristične kamene kuće i uživate u domaćoj hrani koju će za vas napraviti i servirati ljubazni domaćini, starosedeoci ovog planinskog mesta.  

Umoljani, poznati po legendi o aždaji i tome što baš ova tačka predstavlja ono „i“ u nazivu Bosna i Hercegovina (nalazi se tačno u središtu zemlje), idealno je mesto za pešačenje i uživanje u prirodi od koje zastaje dah, a nakon šetnje možete uživati u specijalitetima bosanske kuhinje poput čuvene „kljukuše“ u šarmantnim restoranima u selu. 

Selo Lukomir Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Selo Lukomir

Raj za moderne nomade

Moderni nomadi, turisti željni avanture, lutanja i istraživanja pejzaža, tajnih prolaza i pećina, reka i kanjona, ili samo šetnje, čistog vazduha i mira, za svoj odmor trebalo bi da odaberu wellness & spa hotel Nomad, jer tu, u srcu Babinog Dola, imaju sve što im je potrebno. Ovo je idealno mesto za sve koji žele da provedu odmor bez stresa, daleko od gradske vreve, opuštajući se uz cvrkut ptica, nestvarno zelenilo koje ih okružuje i uživanju u spa centru koji im nudi bazen, saunu, masaže… 

Osim pobrojanih raznovrsnih avantura i puteva na otvorenom na planinama Bjelašnica i Igman, hotel Nomad gostima nudi i organizovanu posetu uz pratnju vodiča glavnom gradu Sarajevu, kao i atraktivnim bosanskim piramidama Sunca kod Visokog, Titovom bunkeru u Konjicu, Mostaru i drugim obližnjim mestima punim istorijskih atrakcija koje su uticale i na evropsku istoriju. 

hotel Nomad 6 1 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Hotel Nomad

Novo u leto 2024: Jedinstvene letnje ski staze

Novina u ponudi već za ovo, leto 2024. godine, jeste to što će uskoro biti završena izgradnja dve letnje ski staze ispod hotela Nomad, i to za skijanje na specijalnoj ski plastičnoj podlozi. 

“To će omogućiti da u letnjem periodu početnici nauče da skijaju, a po tako retkoj ponudi Bjelašnica se izdvaja od mnogih planinskih hotela u Evropi”, ističe generalni direktor hotela Nomad Mesud Ljuhar i dodaje da je za popularizaciju Bjelašnice kao centra za zimski i letnji odmor veoma važna i infrastruktura. “Vlada Kantona Sarajevo najavila je da želi da izgradi svu neophodnu infrastrukturu i poveže dve olimpijske planine Bjelašnicu i Igman u jedno skijalište. Završetkom tog projekta, Bjelašnica i Igman će definitivno biti jedno od najboljih skijališta u ovom delu Evrope, a ista infrastruktura će se koristiti i za letnje aktivnosti.” 

hotel Nomad 7 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Hotel Nomad

“Jedna biljka za svakog gosta”

Hotel Nomad ima impresivnu arhitekturu, stopljenu i uronjenu u okruženje, prilagođenu kako letnjem tako i zimskom boravku gostiju. Sve je praćeno jedinstvenom hotelskom ponudom koja ide u korak sa globalnim trendom u turizmu, a to je – održivost. S tim u vezi, hotel Nomad je odlučio da doprinese očuvanju prirode u kojoj posluju, za šta su dobili međunarodno priznati sertifikat „UNESCO travel pledge“. Odlučili su da za svakog gosta koji odseda u hotelu zasade po jednu sadnicu na planinama Bjelašnica i Igman.

“Priroda koja nas okružuje nam je nepresušni izvor inspiracije, kako za arhitekturu hotela koja ga izdvaja od mnogih u okruženju ali i na međunarodnoj sceni, tako i za jedinstven spoj tradicije i savremenosti. Za svega godinu i po dana poslovanja (hotel posluje od decembra 2022. godine), postali smo jedan od deset najboljih hotela u regionu za kongresne i druge poslovne skupove, sa individualnim i fleksibilnim pristupom gostima i njihovim željama, zbog čega smo i zaslužili to prestižno priznanje”, naglašava generalni direktor hotela Nomad, Adnan Selmanagić. 

hotel Nomad 5 Leto na planini: Otkrivamo zašto je Bjelašnica idealan izbor u tropskim danima

Hotel Nomad

Autor fotografija: Ivan Bošnjak

Comments