Godina 2021. bila je puna upečatljivih događaja u svetu muzike. Superzvezde poput Adele, Billie Eilish i Lil Nas X su istupili sa albumima koji su produbili njihove priče i učvrstili njihovu veličinu. Ali, dok su ova izdanja blokbaster hitova bila u skladu sa sve većim hypeom industrije, ova godina je više bila o dobrodošlim iznenađenjima – poput rep vizionara Tylera, the Creatora koji se vinuo u svetske visine sa najpamtljivijim nastupom svoje dosadašnje karijere, ili Michelle Zauner iz grupe Japanese Breakfast, koja je od low-fi sanjarke iz spavaće sobe došla do futurističke minimalistkinje novog talasa. Ipak, najveće otkrovenje od svih ogleda se u nezaustavljivom fenomenu koji se zove Olivia Rodrigo – koja je stigla niotkuda kako bi preinačila pravila Top 40 liste sa svojim instant albumskim debijem Sour. Ovo je nekoliko albuma koji su ostvarili najveći uticaj na muzičku scenu 2021. godine…

Montero – Lil Nas X

Postoji veliki pritisak na dete koje je dokazalo da nije one-hit wonder. Ali, kad vaš hit predstavlja klasik u vidu numere Old Town Road, pritisak ne treba ni da postoji. Lil Nas X je u svom debi albumu Montero dokazao da može sve – do tačke da smo svi zaboravili da je to, zapravo, njegov prvi studijski album. Lil Nas X neprestano čini smele poteze, što se, pored njegovog imidža, ogleda i u njegovim saradnjama – duetima sa Megan Thee Stallion, Miley Cyrus, Dojom Cat i Jackom Harlowom – sa kojim je napravio smash hit Industry Baby. Lil Nas X je bio još hrabriji kad je sa Eltonom Johnom zapevao One of Me – prelepi trenutak međugeneracijske, kulturološke solidarnosti između dva gej pop heroja našeg vremena.

Home Video – Lucy Dacus

Lucy Dacus je bilo potrebno samo 30 sekundi da dođe do srži albuma Home Video. “Couldn’t look away even if I wanted” – peva u uvodnoj pesmi Hot & Heavy – “Try to walk away but I come back to the start”. Ovu filozofiju fura kroz ceo album, u čvrsto povezanoj kolekciji priča o njenom odrastanju u Ričmodnu, Virdžiniji. Lucy nas sprovodi kroz klupice u parku, podrume, krevete na sprat, tinejdžerske patnje i prijateljstva što čini najbolju pisaniju njene karijere. I zvuk i instrumentali joj varijaju – od indie folka do auto-tunea, sve dok održava osećaj komfora i jednostavnosti.

Call Me If You Get Lost – Tyler, the Creator

Dobro došli u svet živahnih paleta i romantične hirovitosti Tylera, the Creatora, kom su se na albumu priključili i YoungBaby Never Broke Again, Ty Dolla Sign, Lil Wayne, Pharrell Williams i drugi. Svi zvuče slobodno, veselo. Tyler igra ulogu domaćina koji uvodi druge likove u svoj univerzum, dok ujedno primetno odrasta i prihvata svoju zrelost. Ceo album hostuje hip hop mixtape legenda DJ Drama.

Comments